Την Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου υπογράφηκε απόφαση της αρμόδιας διεύθυνσης του Υπουργείου Οικονομικών με την οποία δίδονται οι προβλεπόμενες άδειες στον ΔΕΔΔΗΕ ώστε να υλοποιήσει απαραίτητο έργο ενίσχυσης της ηλεκτροδότησης της Θάσου.
Το έργο θα γίνει πριν το Καλοκαίρι, ενισχύοντας τις δυνατότητες του νησιού σε ηλεκτρική ενέργεια. Πρόκειται για ένα ακόμη υποβρύχιο καλώδιο, το 5ο στη σειρά.
Το προηγούμενο ίδιο έργο (για το 4ο υποβρύχιο καλώδιο από Κεραμωτή προς Θάσο) έγινε το 2012. Εν τω μεταξύ η τουριστική κίνηση στη Θάσο αυξήθηκε κι έτσι αυξήθηκαν και οι ανάγκες σε ηλεκτρικό ρεύμα. Με το έργο και το νέο υποβρύχιο καλώδιο καλύπτονται οι Καλοκαιρινές ανάγκες του νησιού για τουλάχιστον 5 επόμενα χρόνια. Το Χειμώνα τα φορτία στη Θάσο είναι ιδιαίτερα μικρά.
Έτσι το έργο ουσιαστικά γίνεται μόνο για την Καλοκαιρινή περίοδο. Στη διάρκεια της οποίας η Θάσος «ζητά» φορτία ρεύματος ακόμη και 40 μεγαβάτ. Για την εκτέλεση του συγκεκριμένου έργου θα βρεθεί στη θαλάσσια περιοχή Κεραμωτής- Θάσου ειδικό πλοίο.
Θα γίνουν εργασίες και με δύτες, όπως άλλωστε συνέβη το 2012. Το νέο υπόγειο καλώδιο θα ξεκινά από τη θαλάσσια περιοχή της Αμμόγλωσσας στην Κεραμωτή και θα φθάνει στην περιοχή Γλυκάδι της Θάσου.
Εργασίες θα γίνουν στα δύο σημεία και στην στεριά, για την σύνδεση του καλωδίου με το υφιστάμενο δίκτυο. Το υποβρύχιο καλώδιο περιγράφεται να έχει ικανότητα μεταφοράς 20 kv.
Η απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών μεταξύ άλλων αναφέρει: «Παραχώρηση του δικαιώματος χρήσης αιγιαλού, παραλίας και συνεχόμενου θαλασσίου
χώρου – πυθμένα, στην εταιρεία ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. για την εκτέλεση του έργου Ηλεκτρική διασύνδεση νήσου Θάσου με την Κεραμωτή Ν. Καβάλας.
Η προαναφερόμενη παραχώρηση του δικαιώματος χρήσης αιγιαλού, παραλίας και συνεχόμενου θαλασσίου χώρου-πυθμένα, για την κατασκευή του έργου, γίνεται με τους όρους και τις προϋποθέσεις που τίθενται από τους αρμόδιους φορείς με τα ανωτέρω έγγραφά τους.
Συγκεκριμένα:
Τα χερσαία τμήματα του καλωδίου που διέρχονται από τον κοινόχρηστο χώρο αιγιαλού-παραλίας, να τοποθετηθούν υπόγεια εντός σκάμματος, ενώ το έδαφος να επανέλθει στην προτέραν αυτού μορφή και κατάσταση. Τα θαλάσσια τμήματα του καλωδίου για την καλύτερη προστασία του, να τοποθετηθούν έως την ισοβαθή των δέκα (10) μέτρων εντός τάφρου, ο δε βυθός να επανέλθει στην προτέραν αυτού μορφή και κατάσταση».
(φωτογραφία αρχείου)