Την Τετάρτη δημιουργήθηκε αναστάτωση μεταξύ των εργαζομένων στο Δικαστικό Μέγαρο Καβάλας. Αφορμή το ότι δύο από αυτούς βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό. Με αυτήν την ευκαιρία μίλησε στο ραδιόφωνο της Πρωινής ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καβάλας Γιώργος Γραμμένος.
Φάνηκε αρκετά αισιόδοξος ότι η κατάσταση ελέγχεται. Από την άλλη πλευρά σχολίασε το πώς λειτουργεί η δικαιοσύνη από τις αρχές Νοεμβρίου που ισχύουν και στη δική της περίπτωση μέτρα πρόληψης κορωνοϊού.
Η συνέντευξη
Ερ: Πείτε μας για την αναστάτωση που υπάρχει στο Δικαστικό Μέγαρο, επειδή δυο υπάλληλοι βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό.
Απ: Πράγματι είχαμε δυο κρούσματα σε υπαλλήλους στο Δικαστικό Μέγαρο Καβάλας οι οποίοι βέβαια λόγω των μέτρων που έχει λάβει εδώ και καιρό το δικαστήριο δεν υπήρξε μεγάλος κίνδυνος διασποράς, διότι δουλεύανε μόνοι στο γραφείο.
Ήτανε δηλαδή ανά εβδομάδα στην υπηρεσία και παρουσίασαν τα συμπτώματα ενώ ήταν στο σπίτι τους, δεν ήταν στην υπηρεσία. Εν πάση περιπτώσει αυτό που έχω να σας πω είναι ότι σήμερα(χθες) το μεσημέρι, κλιμάκιο του ΕΟΔΥ θα βρίσκεται στο δικαστήριο, προκειμένου να υποβληθούν σε τεστ όλοι οι υπάλληλοι του δικαστηρίου και όσοι άλλοι επιθυμούν από τους δικαστές ή οτιδήποτε άλλο.
Αυτό έγινε σε συνεννόηση με το γραφείο του κ. Παναγιωτόπουλου το οποίο άμεσα αντέδρασε και κλείσαμε το σημερινό(χθεσινό) ραντεβού. Η κατάσταση είναι ελεγχόμενη, δεν υπάρχει κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα πάνω σε αυτό το ζήτημα.
Γίνονται και οι σχετικές ιχνηλατήσεις, δεν είχαμε μεγάλη συρροή επαφών σε αυτά τα δυο κρούσματα. Ελπίζουμε ότι δεν θα πάρει περαιτέρω το θέμα. Θα δούμε βέβαια και τα σημερινά(χθεσινά) τεστ. Σε διαφορετική περίπτωση αντιλαμβάνεστε ότι τα πρωτόκολλα του υπουργείου υγείας προβλέπουν μέχρι και κλείσιμο τμημάτων ή και ολόκληρου του δικαστηρίου.
Ερ: Τι κατάσταση επικρατεί; Είναι σύμπτωση αυτοί οι δυο άνθρωποι ή έχουμε συνωστισμό ακόμη και στο αίθριο, μη τήρηση των μέτρων;
Απ: Δεν υπάρχει συνωστισμός. Έχω πει και από παλαιότερα ότι ήταν που ήταν μειωμένη η κίνηση στα δικαστήρια της Καβάλας (όταν ακόμη ήταν σε πλήρη λειτουργία) φανταστείτε τώρα τι ερημιά επικρατεί στο δικαστικό μέγαρο από τις 7 Νοεμβρίου που είμαστε σε αναστολή λειτουργίας.
Με τις όποιες διαδικασίες επιτρέπονται κατ` εξαίρεση αλλά αυτές οι διαδικασίες δεν είναι ικανές να δημιουργήσουν τον συνωστισμό ο οποίος θα δημιουργήσει το πρόβλημα αυτό.
Ερ: Μετά τις 7 Ιανουαρίου θα υπάρξει μια κανονικότητα στη δικαιοσύνη, στην απονομή της και στην λειτουργία της ;
Απ: Η δικαιοσύνη ακολουθεί γενικά τους ρυθμούς του δημοσίου και των αποφάσεων που παίρνονται για τον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Εάν εξακολουθήσουν τα πράγματα όπως είναι σήμερα , βλέπω και τον Γενάρη να είμαστε σε αναστολή λειτουργίας αν δεν έχουμε μια «δραματική» βελτίωση της κατάστασης. Η πρόβλεψη μου όσο παρακινδυνευμένη και να είναι αναφέρει ότι και μετά τις 7 Ιανουαρίου τουλάχιστον για ένα χρονικό διάστημα θα είμαστε σε αναστολή λειτουργίας.
Ερ: Όταν λέτε ότι γίνονται κατ` εξαίρεση διαδικασίες, πόσο συχνές είναι αυτές; Δηλαδή γίνεται ένα δικαστήριο την ημέρα; Ένα δικαστήριο την εβδομάδα;
Απ: Είναι τρεις οι διαδικασίες οι οποίες γίνονται στα δικαστήρια, που είναι τα πολιτικά, τα ποινικά και τα διοικητικά.
Τα διοικητικά δικαστήρια που η διαδικασία είναι γραπτή, γίνονται οι συνεδριάσεις με την παρουσία δικηγόρων ή δεν είναι απαραίτητη η παρουσία δικηγόρων, κατατίθενται δηλώσεις από την προηγούμενη και συζητιούνται οι υποθέσεις χωρίς παρουσία δικηγόρων και μαρτύρων. Στα πολιτικά δικαστήρια προχωράνε μόνο οι υποθέσεις της τακτικής διαδικασίας που λέμε και αυτό δεν είναι πολύ οικείο στο ευρύτερο κοινό.
Είναι μια γραπτή διαδικασία η οποία δεν απαιτείτε η εξέταση μαρτύρων πλην κάποιων ένορκων βεβαιώσεων που να χρειαστεί να γίνουν, γίνονται στο Ειρηνοδικείο. Στα ποινικά υπάρχουν σε γενικές γραμμές κάποιες εξαιρέσεις που εκδικάζονται κυρίως όσον αφορά για θέματα παραγραφής , θέματα λήξης χρόνου προσωρινής κράτησης. Είναι πολύ λίγες οι περιπτώσεις εδώ στην Καβάλα, διότι εδώ δεν έχουμε εφετείο. Στο εφετείο είναι λίγο διαφορετικά τα πράγματα.