Με επιτυχία και μέσα σε κλίμα συγκίνησης πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης 15 Μαρτίου 2023, η εκδήλωση του Πολιτιστικού Συλλόγου Προυσαλιωτών Ν. Καβάλας με θέμα «Η Γυναίκα Πρόσφυγας».
Η εκδήλωση είχε ως επίκεντρο την υπογραφή των 100 ετών από τη Συνθήκη της Λωζάννης, την ανταλλαγή των πληθυσμών και την γυναίκα ως στυλοβάτη της κοινωνίας. Πριν από την έναρξη της εκδήλωσης τηρήθηκε ενός λεπτού σιγής στη μνήμη των θυμάτων του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών.
Εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Προυσαλιωτών Ν. Καβάλας, η πρόεδρος Μαίρη Χατζηκωνσταντίνου, βράβευσε γυναίκες από την Καβάλα, το Παγγαίο, το Νέστο και τη Θάσο για την κοινωνική τους προσφορά.
Οι γυναίκες που βραβεύθηκαν:
Ευγενία Φουρτούνα, Πετρινή Σουπιάδου, Βάσω Παπουτσή – Μήττα, Θάλεια Μπίτσικα, Μαρία Καραμπουρνιώτη, Έφη Βαλίλα. Η κ. Χατζηκωνσταντίνου ανέφερε ότι η τιμητική βράβευση των γυναικών που διακρίνονται για το ήθος και την κοινωνική τους προσφορά έχει αποφασιστεί από το Διοικητικό Συμβούλιο να καθιερωθεί ως ετήσιος θεσμός καθώς οι γυναίκες αυτές αποτελούν τα πρότυπα που έχει ανάγκη η κοινωνία μας.
Στη διάρκεια της βραδιάς η κ. Χατζηκωνσταντίνου μαζί με την δημοσιογράφο Έφη Βαλίλα έκαναν ιστορική αναδρομή στη γυναίκα πρόσφυγα και αφηγήθηκαν γεγονότα όπως τα βίωσαν άνθρωποι εκείνης της γενιάς.
Χαιρετισμό απηύθυνε η κ. Καλλιόπη Καλλιοντζή, σύζυγος του τέως νομάρχη Καβάλας Θόδωρου Καλλιοντζή ο οποίος υπήρξε από τα ιδρυτικά μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Προυσαλιωτών Ν. Καβάλας.
Στην αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου «Esperia» παρευρέθηκαν: ο βουλευτής Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας Μακάριος Λαζαρίδης, ο αναπληρωτής περιφερειάρχη Κώστας Αντωνιάδης, ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Αλέξης Πολίτης, ο αντιπεριφερειάρχης Ανδρέας Καραγιώργης, οι εκπρόσωποι του Δημάρχου Καβάλας Ανθή Χατζηφραντζή και Ανέστης Δημητριάδης, οι δημοτικοί σύμβουλοι Καβάλας Ανέστης Τσουρουκίδης και Νίκος Ξανθόπουλος και ο πρώην διοικητής του νοσοκομείου Καβάλας Ντίνος Κλειτσιώτης.
Τον Μητροπολίτη Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου Στέφανο, εκπροσώπησε ο εφημέριος του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου π. Μιχάλης Κωνσταντινίδης. Παρόντες μεταξύ άλλων και εκπρόσωποι από: τον Σύλλογο «ΠΝΟΗ για το Παιδί και την Οικογένεια», τον Όμιλο INNER WHEEL Καβάλας, το Ναυτικό Μουσείο Καβάλας, τον Σύλλογο Ηπειρωτών Επαρχίας Νέστου, τον Σύλλογο Εβριτών Ν. Καβάλας, της Λέσχης Ποντίων Ν. Καβάλας, του Ποντιακού – Πολιτιστικού Συλλόγου Κρυονερίου «Ο Ακρίτας», της Θασιακής Ένωσης Καβάλας, του Πολιτιστικού Συλλόγου Κεραμωτής «Ο Νέστος», του Πολιτιστικού Συλλόγου Χωράφας, του Λυκείου Ελληνίδων Καβάλας.
Το δικό του μήνυμα απηύθυνε μέσω επιστολής ο Μητροπολίτης Προύσης Ιωακείμ:
Ευγενεστάτη κυρία ΜΑΙΡΗ ΧΑΤΖΗΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ, Πρόεδρε του Συλλόγου Προυσαλιωτών Νομού Καβάλας, Αγαπητοί μέλη και φίλοι του Συλλόγου, Προυσαλιώτες της Καβάλας, Σας απευθύνω, κατ’αρχάς, ολοκάρδιο χαιρετισμό από τα Μουδανιά της Προύσης, όπου βρίσκομαι τις ημέρες αυτές στα πλαίσια της ποιμαντικής μου ευθύνης για τις ψυχές των εδώ διαβιούντων Ορθοδόξων Χριστιανών.
Παραλλήλως, Σας μεταφέρω τις ευχές και ευλογίες της Αυτού Θειοτάτης Παναγιότητος, του Οικουμενικού Πατριάρχου κυρίου κυρίου ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ, και Σας συγχαίρω για την διοργάνωση απόψε της κατά πάντα αξιέπαινης εκδηλώσεως για την προσφυγικής καταγωγής γυναίκα της κοινωνικής προσφοράς, με αφορμή την “Διεθνή Ημέρα της Γυναίκας”, η οποία θεσμοθετήθηκε να τιμάται παγκοσμίως από το έτος 1977, με απόφαση της Γενικής Συενελεύσεως του Ο.Η.Ε..
Ως γνωστόν, η 14η Σεπτεμβρίου τιμάται κάθε χρόνο ως «ημέρα μνήμης» για την Μικρασιατική τραγωδία. Είναι η μέρα που θυμόμαστε τη φλεγόμενη Σμύρνη, την εξαθλιωμένη προσφυγιά και το μαρτύριο του καταγομένου από την Τρίγλια της Προύσης Μητροπολίτου Χρυσόστομου. Είναι η ημέρα της νοσταλγίας των “αλησμόνητων πατρίδων”, όπως τις αποκαλούμε εμείς, οι πρόσφυγες, και όχι των “χαμένων πατρίδων”.
Αν και «Τώρα εκεί ο μύλος αλέθει ερημιά», όπως γράφει ο Προυσαλής λογοτέχνης Μενέλαος Λουντέμης, ως Μητροπολίτης Προύσης πιστεύω ότι οι πατρίδες χάνονται όταν ξεχνιούνται. Δεν χάνονται όταν παραμένουν ριζωμένες στην ψυχή μας.
Μαζί με τις πατρίδες τιμούμε σήμερα την μητέρα – πρόσφυγα, που έφερε τα ξεριζωμένα από την Μικρασία, τον Πόντο, την Προύσα και την Ιωνία βλαστάρια της στην Ελλάδα και μόχθησε θυσιαστικά για να τα ξαναφυτέψει. Τα είδε να ανθίζουν, δόξα τω Θεώ, και να καρποφορούν, χωρίς να λησμονήσει ποτέ την φοβερή τραγωδία του 1922.
Έχω την πεποίθηση ότι όλοι οι Έλληνες την Μικρασία την κουβαλάμε μέσα μας σαν γλυκιά ανάμνηση, σαν πόνο, σαν καημό, αλλά και σαν αιτία υπερηφάνιας και ελπίδας. Ακόμη και αν είναι έξω από τα όρια του Ελληνικού Κράτους, μας ανήκει η Ιστορία της, κάτι που κανείς, ούτε ο ίδιος ο χρόνος μπορεί να μας στερήσει. Χρέος μας είναι να μη παύσουμε να θυμόμαστε, να διασώσουμε την Ιστορική μας μνήμη. Όποιος διασώζει την Ιστορική του μνήμη, διασώζει και την ύπαρξή του. Ξέρει ποιος είναι, ξέρει από πού έρχεται, από ποιους έρχεται, ξέρει πού πάει.
Ως Προυσαλιώτες πρέπει να είσθε υπερήφανοι για τους προγόνους σας, οι οποίοι, μπορεί να μήν είχαν πλούτη, είχαν όμως αγνά αισθήματα, εργατικότητα, φιλοτιμία και φιλαλληλία. Είχαν αξίες, πίστη στον Θεό και ένα ανώτερο πολιτισμό.
Απευθυνόμενος σε Εσάς, τους απογόνους των προσφύγων Προυσαλιωτών με αγάπη και σεβασμό, υπογραμμίζω ότι οι παππούδες, οι γιαγιάδες και οι γονείς σας, με βαθιά πίστη στο Θεό και την Ελλάδα μεγαλούργησαν! Αν και βαθύτατα πονεμένοι και ρημαγμένοι, έγιναν “το νέο αίμα και η ευλογία της σύγχρονης Καβάλας”.
Έδωσαν πολλαπλάσια περισσότερα, από όσα πήραν, και μετέτρεψαν την τραγωδία τους σε θαύμα! Το 1922 υπήρξε χρονικός σταθμός συντριβής, αλλά και αφετηρία αναγέννησης όλης της χώρας! Να είσθε υπερήφανοι και να αντλείτε δύναμη από τη μνήμη τους!
Ευχόμενος προς όλους Σας υγεία ακλόνητη και κάθε επιτυχία σε όλες τις δραστηριότητες του Συλλόγου Σας, και εν αναμονή της προσκυνηματικής επισκέψεώς σας στην Κωνσταντινούπολη και την Προύσα, διατελώ ευχέτης προς Κύριον υπέρ πάσης Θείας ευλογίας και πάντων των επιγείων και επουρανίων αγαθών πρός όλους Εσάς, την Πρόεδρο, το Δ.Σ., τά μέλη και τους φίλους του Συλλόγου Προυσαλιωτών Καβάλας.
(ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ)