Στόχος του Δήμου Καβάλας παραμένει η επίλυση των προβλημάτων της καθημερινότητας των πολιτών, τα έργα με ρεαλιστικό χρονοπρογραμματισμό και μετρήσιμους δείκτες υλοποίησης. Υπάρχουν προτεραιότητες, υπάρχουν μελέτες στρατηγικής στόχευσης, ενώ στο επίκεντρο βρίσκεται η συντήρηση των υφιστάμενων υποδομών και των κοινόχρηστων χώρων, καθώς και των αρδευτικών δικτύων. Κάθε προγραμματισμός του Δήμου Καβάλας βασίζεται στην απλή λογική, είναι ρεαλιστικός και πάνω από όλα υλοποιήσιμος.
Συγκεκριμένα:
Τρείς από τις μελέτες που ο δήμος εκπόνησε έχουν ήδη μετουσιωθεί σε έργα:
Το έργο του 21ου Δημοτικού Σχολείου Καβάλας αναμένεται να ξεκινήσει στο τέλος της σχολικής χρονιάς. Αντίστοιχως, άμεσα ξεκινά η συμβασιοποίηση και εκτέλεση της ανάπλασης του Βερούλειου Σταδίου, καθώς και η ενεργειακή αναβάθμιση του πρώην κτιρίου του ΕΟΚ για την μετεγκατάσταση των υπηρεσιών του δήμου Καβάλας
Ολοκληρωμένη είναι η μελέτη για την Αναβάθμιση του φωτισμού του παραλιακού μετώπου μέχρι την Ιχθυόσκαλα, με δυνατότητα χρηματοδότησης, από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας Θάλασσας. Ένα πρόγραμμα που διεκδίκησε και θα υλοποιήσει η Αναπτυξιακή Καβάλας
Στο ίδιο πρόγραμμα σχεδιάζεται να ενταχθεί και έργο ανάπλασης του κτιρίου των Σφαγείων. Η εκπόνηση της μελέτης έχει προγραμματιστεί προς δημοπράτηση το Φθινόπωρο, δεδομένου ότι δεν υπήρχαν αυτή τη στιγμή ικανές πιστώσεις για την εκτέλεσή του. Η ένταξη προγραμματίζεται για την δεύτερη φάση του σχετικού προγράμματος.
Δυστυχώς η εφαρμογή του Νόμου 4412/16 δένει τα χέρια των Δήμων όσον αφορά την ανάθεση μελετών σε ιδιώτες. Επίσης έχει γιγαντωθεί γραφειοκρατικά η διαδικασία δημοπράτησης, με συνέπεια το σύνολο των δήμων της χώρας να δυσχεραίνεται. Μονόδρομος η παραγωγή μελετών εκ των έσω, από το εξειδικευμένο μας προσωπικό.
Έτσι, έχουν εκπονηθεί περί τις 20 μελέτες από την ίδια τεχνική υπηρεσία για τα τρέχοντα έργα της καθημερινότητας, στα οποία εντάσσονται και οι εκτεταμένες ασφαλτοστρώσεις, που για πρώτη φορά, ύστερα από πολλά χρόνια, γίνονται σε τέτοια έκταση.
Η μελέτη για το έργο της πλατείας Αμυγδαλεώνα, χρειάστηκε να επικαιροποιηθεί σε μεγάλο βαθμό και γίνεται σχεδόν από την αρχή.
Η μελέτη για το Μουσείο Καπνού, πρωτοβουλία της διοίκησης του Δήμου Καβάλας, χρηματοδοτήθηκε από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Βιομηχανιών Μεταποίησης & Εταιριών Εμπορίας Καπνού, ολοκληρώθηκε και παρουσιάστηκε στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας. Για την κατασκευή του έργου, θα διεκδικηθεί συγχρηματοδότηση από υπάρχουσες πιστώσεις της Περιφέρειας ΑΜΘ.
Η σημερινή διοίκηση του Δήμου Καβάλας, σεβόμενη το χρήμα του δημοτικού ταμείου, αποφάσισε να μη ξοδεύει μεγάλα χρηματικά ποσά για να πραγματοποιεί μελέτες, χωρίς να υπάρχει έστω η προοπτική χρηματοδότησης της κατασκευής του αντίστοιχου έργου. Άλλωστε, οι μελέτες αυτές, αν δεν χρηματοδοτηθούν για ένα δυο χρόνια, χρειάζεται ή να επικαιροποιηθούν ή να ξαναγίνουν από την αρχή, που σημαίνει ότι πρέπει να πληρωθεί για δεύτερη και τρίτη φορά η αξία τους.
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ