Dark Mode Light Mode

Με ειδική διαδικασία το έργο στο φράγμα των Μαριών

Στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, που θα γίνει στην Κομοτηνή εντός των ημερών, θα παρθεί η τελική απόφαση προκειμένου να τρέξει γρήγορα το έργο της αποκατάστασης της στήριξης και της λειτουργίας του φράγματος των Μαριών στη Θάσο.

Πρόκειται για μια ειδική διαδικασία, με διαπραγμάτευση χωρίς προηγούμενη δημοσίευση, ανάμεσα σε τρεις εταιρίες που επελέγησαν να διεκδικήσουν το έργο.

Όλα γίνονται γρήγορα, καθώς το συγκεκριμένο έργο είναι απαραίτητο να ξεκινήσει και να ολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατό. Οι λόγοι αναφέρονται στην εισήγηση που έχουν ήδη στα χέρια τους τα μέλη της οικονομικής επιτροπής της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.  Δηλαδή οι φωτιές που εκδηλώθηκαν στο νησί έκαναν δασική έκταση που βρίσκεται στη λεκάνη απορροής του φράγματος των Μαριών, με κίνδυνο την αφενός ολοκληρωτική καταστροφή του φράγματος από την πρόκληση πιθανού πλημμυρικού κύματος, αφετέρου μαζί με την παροχέτευση φερτών υλών, την πρόκληση ζημιών στις πεδινές περιοχές και στον οικισμό της Σκάλας Μαριών.

Στο παρελθόν συνεχίζει η εισήγηση και για όσο διάστημα το φράγμα ήταν λειτουργικό, έπαιζε το ρόλο του ρυθμιστή της ροής του ρέματος αποτρέποντας τη δημιουργία πλημμυρικών φαινομένων.

Το φράγμα αποτελεί μία αποθήκη νερού η οποία σε περιπτώσεις όπως αυτές του Σεπτέμβρη του 2016, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για την κατάσβεση πυρκαγιών. Σήμερα τόσο το φράγμα όσο και το πρόφραγμα έχουνε μπαζωθεί πλήρως και δεν γίνεται καμιά αποταμίευση ύδατος.

Για την ασφάλεια των κατοίκων στις πεδινές περιοχές και στον οικισμό Σκάλας Μαριών, κρίνεται επιτακτική η ανάγκη άμεσης επέμβασης και η ταχεία υλοποίηση εργασιών αποκατάστασης των κατ΄ ανάγκη πρανών του φράγματος, καθώς και η απομάκρυνση φερτών υλικών.

Με την απόφαση που θα πάρει εντός των ημερών η οικονομική επιτροπή θ΄ ακολουθηθεί ειδική διαδικασία αποστολής πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος σε τρεις εργοληπτικές επιχειρήσεις, που ενεργοποιούνται στην περιοχή, για την υποβολή προσφορών. Δηλαδή στις επιχειρήσεις ΜΕΚΟΝ Α.Ε., Κρόκος Δημήτρης και Α.Ε.Ε. Ορφανίδης Δημήτρης.

Ρόλο για την ειδική αυτή διαδικασία παίζει και η κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην οποία κηρύχθηκε το νησί της Θάσου, ενώ τον Απρίλιο του 2017 υπήρξε απόφαση του Περιφερειάρχη για την εξασφάλιση των απαραίτητων χρημάτων του έργου, ποσό 200.000 Ευρώ.

Προηγούμενο άρθρο

Γκολ και θέαμα στο “Domingo Peron”

Επόμενο άρθρο

Απάντηση του Π. Κουρουπλή και κοινή ερώτηση με Κυριαζίδη – Δημοσχάκη