Dark Mode Light Mode

Με την ευκαιρία της έναρξης του νέου σχολικού έτους: Κείμενο του Νίκου Σιδηρόπουλου

Παρ’ ολίγον Τετάρτη, αλλά δεν πειράζει, αλλού είναι τα σημαντικά, με γκρίνια ξεκίνημα δεν είναι ωραίο…. Εύχομαι σε όλους τους μαθητές, νέους και παλαιότερους καλή σχολική χρονιά, να έχουν το μυαλουδάκι τους στραμμένο στην γνώση και την αρετή.

Στους δασκάλους και τους καθηγητές εύχομαι υγεία και δύναμη, πρώτα από όλα υπομονή, διότι οι νέες τεχνολογίες με την αστραπιαία εναλλαγή εικόνων και παραστάσεων έχουν καταστήσει πολύ δύσκολο το έργο τους, καθώς πρέπει να βρίσκουν νέους τρόπους όξυνσης του ενδιαφέροντος των μαθητών.

Μετά από 14 χρόνια ως γονέας μαθητριών (μένουν άλλα 2), επιθυμώ να γράψω δυο λόγια παραπάνω για τους γονείς, κυρίως τους νεώτερους: Εύχομαι καλή χρονιά, υγεία, δύναμη, κουράγιο και επιμονή στις προσπάθειές σας.

Οι τωρινοί καιροί είναι διαφορετικοί σε σχέση με αυτούς πριν από 10 ή 15 χρόνια, πιο σύνθετοι, δυσκολότεροι και όχι μόνο για λόγους οικονομικούς, αλλά κυρίως κοινωνικούς. Πάνω από το μισό έργο της μάθησης και της εκπαίδευσης αρχίζει από το σπίτι, από εμάς τους γονείς.

Εμείς έχουμε την ευθύνη να παρέχουμε το κατάλληλο περιβάλλον στα παιδιά μας, ώστε να τους προσφέρουμε υγιή πνευματική και μαθησιακή ανάπτυξη. Και ο ρόλος μας δεν έχει καμία σχέση με το διάβασμα των μαθημάτων της κάθε ημέρας.

Έχει να κάνει με την μεταλαμπάδευση αρχών, αξιών, συμπεριφοράς, κοινωνικότητας, με την αγάπη προς το συνάνθρωπο, το περιβάλλον, την πόλη και το χωριό μας, την Πατρίδα μας, με τον αλληλοσεβασμό κάθε ανθρώπινου όντος πάνω στην Γη μας.

Ώστε προσερχόμενα τα παιδιά μας στο σχολείο τους να έχουν αντίληψη και συναίσθηση του ιερού χώρου στον οποίον προσέρχονται και του πραγματικού σκοπού που βρίσκονται εκεί. Το τι θα αποφασίσει το Υπουργείο, ο υπουργός, η διεύθυνση εκπαίδευσης, ή η διεύθυνση του σχολείου μας είναι σημαντικό μεν, αλλά όχι πιο σημαντικό από τον ουσιαστικό ρόλο του γονέα στην εκπαιδευτική διαδικασία, αυτόν του να προετοιμάσει τα παιδιά του για την γνώση.

Με τους δασκάλους και τους καθηγητές έχουμε κοινό στόχο και συμφέροντα: να μάθουν γράμματα τα παιδιά μας ,οπότε ο δικός μας ρόλος στο σχολείο είναι συμπληρωματικός, όταν χρειάζεται. Τέλος, ας έχουμε όλοι μας, εκπαιδευτικοί και γονείς, στο μυαλό μας αυτό: ότι οφείλουμε να γαλουχήσουμε τα παιδιά μας ορθά, ώστε να οικοδομήσουν μια κοινωνία πολύ καλύτερη από αυτήν που θα τους παραδώσουμε!

Καλή σχολική χρονιά σε όλους!

Νίκος Σιδηρόπουλος

Γονέας και Δικηγόρος Καβάλας

Προηγούμενο άρθρο

Η Medea Benjamin στη Ρώμη: «Η Γάζα, ένας εφιάλτης. Αλλά ο άνεμος της αλλαγής φυσάει… από τον Νότο»

Επόμενο άρθρο

Το έργο του φυσικού αερίου (και) στην οδό Σαππαίων