Γράφει στο Insider.gr ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Μπορεί γενικότερα να υπάρχει δυστοκία στην προώθηση διαγωνισμών για την κατασκευή μονάδων αποβλήτων τόσο στην Αττική, όσο και στη Θεσσαλονίκη αλλά και στην περιφέρεια της χώρας (ζητήματα με χωροθέτηση, τοπικές αντιδράσεις, προσφυγές ανάμεσα στους διεκδικητές κ.α.), μια φορά πάντως, και τουλάχιστον με τα μέχρι τώρα δεδομένα, οι ισχυροί του κλάδου των υποδομών και οι εξειδικευμένες εταιρείες του τομέα διαχείρισης απορριμμάτων ετοιμάζονται για να «χτυπήσουν» μια σύμβαση σχεδόν 82 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ).
Πρόκειται για τον διαγωνισμό για την «Κατασκευή Μονάδας Επεξεργασίας Μη Επικίνδυνων Στερεών Αποβλήτων Kαβάλας & Προμήθεια Κινητού Εξοπλισμού Λειτουργίας της ΜΕΑ Καβάλας», στην Ανατολική Μακεδονία.
Η σύμβαση, μαζί με την προαίρεση (38,16 εκατ.), ανέρχεται σε 81,76 εκατ. ευρώ περίπου (χωρίς ΦΠΑ), με την καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών να έχει μεταφερθεί για τις 13-12-2023.
Να σημειώσουμε ότι και σε αυτόν τον διαγωνισμό έχουν γίνει νωρίτερα προδικαστικές προσφυγές, όπως για παράδειγμα από ΗΛΕΚΤΩΡ, ΜΕΤΚΑ αλλά και Watt. Μένει να φανεί πόσοι και ποιοι από τους συνήθεις ενδιαφερόμενους θα δώσουν το παρών, όπως κάνουν σε γενικές γραμμές οι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (Τέρνα Ενεργειακή), ΑΒΑΞ, ΗΛΕΚΤΩΡ (όμιλος Ελλάκτωρ), ΜΕΤΚΑ – Mytilineos, Intrakat, Watt, Thalis – MORE (Motor Oil), Μεσόγειος ή και άλλοι μεγάλοι όμιλοι που κατά καιρούς έχουν συμμαχήσει με κατασκευαστές (βιομηχανίες).
Τι περιλαμβάνει το έργο
Το έργο αφορά στην κατασκευή & λειτουργία μονάδας επεξεργασίας (ΜΕΑ) σύμμεικτων αστικών στερεών αποβλήτων (ΑΣΑ) & προδιαλεγμένων οργανικών αποβλήτων στην Καβάλα, με δυναμικότητα 46.875 t/έτος σύμμεικτων ΑΣΑ και 5.957 t/έτος προδιαλεγμένα οργανικά απόβλητα, την κατασκευή της μονάδας παραγωγής ενέργειας από βιοαέριο (ΜΠΕ) καθώς κ την προμήθεια κινητού εξοπλισμού ΜΕΑ.
Επειδή είναι αναγκαία η προώθηση συστημάτων για την επεξεργασία οργανικών αποβλήτων, με χωριστή συλλογή των οργανικών αποβλήτων από νοικοκυριά (οργανικά κουζίνας), καθώς και άλλων οργανικών αποβλήτων (πράσινα κλπ.), έχει προβλεφθεί , η ΜΕΑ να περιλαμβάνει διακριτή γραμμή επεξεργασίας, του Προδιαλεγμένου Οργανικού Κλάσματος, δυναμικότητας 5.957 τόνων ετησίως.
Περιλαμβάνεται επίσης η κανονική λειτουργία της μονάδας διάρκειας έξι ετών. Η ΔΙΑΑΜΑΘ ΑΑΕ διατηρεί το δικαίωμα μονομερούς τροποποίησης της σύμβασης κατά το μέρος που αφορά: (Β1) στην κανονική λειτουργία για επιπλέον χρονικό διάστημα έως κ έξι έτη, (Β2) σε εργασίες επέκτασης των εγκαταστάσεων ή/και πρόσθετο εξοπλισμό για την προσαρμογή της ΜΕΑ στις νέες θεσμικές απαιτήσεις, (Β3) στη λειτουργία των έργων επέκτασης των εγκαταστάσεων ή/και πρόσθετου εξοπλισμού και (Β4) στη λειτουργία των έργων επέκτασης των εγκαταστάσεων ή/και πρόσθετου εξοπλισμό για επιπλέον χρονικό διάστημα έως κ έξι έτη (δικαίωμα προαίρεσης).
Η χρηματοδότηση
Το έργο έχει ενταχθεί στο ΕΠ «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον & Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020». Το έργο χρηματοδοτείται από το Ταμείο Συνοχής, από ίδιους πόρους και από πιστώσεις του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Η 6ετής κανονική λειτουργία του έργου χρηματοδοτείται από ίδιους πόρους του ΦοΔΣΑ. Τα δικαιώματα προαίρεσης χρηματοδοτούνται από ίδιους πόρους του ΦοΔΣΑ.
Η συνολική προθεσμία εκτέλεσης της σύμβασης ορίζεται κατά μέγιστον σε ενενήντα έξι μήνες από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης, εκ των οποίων οι πρώτοι δεκαοκτώ μήνες, κατά μέγιστον, αφορούν στην κατασκευή του έργου, την προμήθεια του κινητού εξοπλισμού και τη θέση του σε λειτουργία, οι επόμενοι έξι μήνες στη δοκιμαστική λειτουργία και οι επόμενοι εβδομήντα δύο (μήνες στην κανονική λειτουργία.
πηγή: insider.gr