Dark Mode Light Mode
Εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στη Χρυσούπολη για το σκάνδαλο Novartis
Μεγάλη αναγκαιότητα η αύξηση της ανακύκλωσης σε όλη την Ανατολική Μακεδονία Θράκη
Συναγερμός στην εστία της Ιεράπετρας

Μεγάλη αναγκαιότητα η αύξηση της ανακύκλωσης σε όλη την Ανατολική Μακεδονία Θράκη

Στον χώρο Υγειονομικής Ταφής των Απορριμμάτων (ΧΥΤ) του Δήμου Καβάλας δόθηκε ενημερωτική συνέντευξη τύπου στην οποία μίλησαν οι δήμαρχοι της Καβάλας και της Ξάνθης και ο γενικός διευθυντής της εταιρείας που διαχειρίζεται τα απορρίμματα στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, της γνωστής μας ΔΙΑΜΑΘ. 

Αφορμή ήταν τα παράπονα και οι καταγγελίες που διατύπωσε πρόσφατα ο Δήμαρχος Νέστου για υπερβολικές και ακριβές χρεώσεις της εταιρείας ΔΙΑΜΑΘ προς τους Δήμους με αποτέλεσμα αυτοί να υποχρεώνονται να αυξήσουν τα δημοτικά τέλη καθαριότητας. Στη συνέντευξη τύπου απαντήθηκαν οι παρατηρήσεις του κ. Σάββα Μιχαηλίδη αλλά εξηγήθηκαν λεπτομέρειες στη λειτουργία του χώρου του ΧΥΤ.  Η προοπτική που θα δημιουργηθεί με τα έργα που ετοιμάζονται και φυσικά η ανάγκη η ανακύκλωση να επεκταθεί περισσότερο στην καθημερινότητα των πολιτών.  Οι δύο δήμαρχοι και ο εκπρόσωπος της εταιρίας ΔΙΑΜΑΘ ήταν απόλυτα σίγουροι ότι γίνεται μία φιλότιμη και αποδοτική προσπάθεια να λυθεί το πρόβλημα των απορριμμάτων, να μην υπάρχει κίνδυνος να πληρώνονται πρόστιμα. Προσπάθεια η οποία θα ενταθεί το προσεχές διάστημα με την κατασκευή και λειτουργία στο ύψος της Άσπρης Άμμου της γνωστής Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) ή αλλιώς του εργοστασίου σκουπιδιών.  Οι τρεις άνδρες απέρριψαν την κριτική αν και παραδέχτηκαν ότι οι χρεώσεις είναι αυξημένες τονίζοντας ότι αυτό έχει προσωρινό χαρακτήρα καθώς το αργότερο τον Ιανουάριο του 2021 οι χρεώσεις θα γίνουν περισσότερο λογικές. Και αυτός μάλιστα ήταν ο λόγος που ο δήμαρχος Καβάλας προέβλεψε ότι τα δημοτικά τέλη του 2021 για το δήμο Καβάλας θα μειωθούν.

Όποιος επισκέπτεται τον Χώρο Υγειονομικής Ταφής απορριμμάτων του Δήμου Καβάλας, ο οποίος βρίσκεται ψηλά πάνω από την Εγνατία οδό στο ύψος της συνοικία του Περιγιαλίου, είναι μπροστά σε μία ικανοποιητική εικόνα. Εντελώς διαφορετική από αυτή που υπήρχε τα προηγούμενα χρόνια. Δεν φαίνονται σχεδόν καθόλου απορρίμματα αλλά μόνο βουνά με άμμο. Τα σκουπίδια έχουν σκεπαστεί με αποτέλεσμα οπτικά η εικόνα να είναι ως ένα βαθμό εντυπωσιακή. Αντίστοιχα έχει μειωθεί και η μυρωδιά. Μετά τις δηλώσεις οι δημοσιογράφοι ξεναγήθηκαν σε κάθε ένα από τα στάδια επεξεργασίας των απορριμμάτων και ενημερώθηκαν για το τι γίνεται στον ΧΥΤΑ.  Σημειώνουμε ότι οι εργασίες δεν γίνονται από την εταιρεία ΔΙΑΜΑΘ. Αυτή το έργο που ουσιαστικά είναι αυτό που πρέπει να γίνεται στον σκουπιδότοπο, το έχει αναθέσει σε ιδιωτική εταιρεία.

Πρώτος μίλησε στους δημοσιογράφους ο Δήμαρχος Θόδωρος Μουριάδης: «Ο σκουπιδότοπος πρωτολειτούργησε το 1998. Υπήρξε πρόβλημα που δημιουργήθηκε με κατολίσθηση το 2001 το οποίο ξεπεράστηκε σχετικά πρόσφατα. Στις 12 Μαρτίου θα δημοπρατηθεί το έργο επέκτασης του ΧΥΤ Καβάλας με προϋπολογισμό 8 εκατομμύρια ευρώ. Στον ΧΥΤ γίνεται υποδειγματικός τρόπος διαχείρισης των απορριμμάτων. Η εικόνα είναι πολύ διαφορετική σε σχέση με αυτήν του 2014 αλλά έχουμε πολλή δουλειά ακόμη. Η αύξηση της τιμολογιακής πολιτικής γίνεται λόγω του συστήματος διαχείρισης. Για να θάβουμε  περισσότερα απορρίμματα. Η διαχείριση των απορριμμάτων είναι ακριβό σπορ. Η εισφορά του κάθε Δήμου γίνεται σύμφωνα με τον όγκο και τον τύπο των απορριμμάτων του. Δυστυχώς κάνουμε μικρή ανακύκλωση. Είμαστε στο 8% των απορριμμάτων ενώ έπρεπε να φτάσουμε το 20%. Θα προχωρήσουμε στη διαλογή απορριμμάτων στην πηγή. Θα μπουν κάδοι μόνο για χαρτί. Οι πολίτες πρέπει να ξέρουν ότι τα στρώματα που βγάζουν έξω από τα σπίτια τους, για αυτά ο δήμος πληρώνει πρόστιμο. Είναι πολύ μεγάλο έργο η Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων όπου εκεί θα δούμε τα πραγματικά οφέλη και της ανακύκλωσης και της σωστής διαχείρισης».

Ο γενικός διευθυντής της ΔΙΑΜΑΘ Γιώργος Βογιατζής είπε: «Θα προσπαθήσουμε να κάνουμε ανακύκλωση στην πηγή. Στον ΧΥΤ εργάζονται 24 άτομα. Οι Δήμοι πληρώνουν ένα ενδεικτικό κόστος στην εταιρεία. Προσπαθούμε να χρεώνουμε πιο αναλογικά. Είναι κάτι που θα το δούμε τον Ιανουάριο του 2021». Στη συνέχεια επανήλθε ο κ. Δήμαρχος: «Προσπαθούμε να μειώσουμε το κόστος. Πρώτα θα αντιμετωπίσουμε τη μείωση του κόστους του ΦΠΑ. Θα κάνουμε καμπάνια για την ανακύκλωση. Επιδιώκουμε να πληρώνουμε λιγότερα χρήματα στις μετακινήσεις των απορριμμάτων».

Ο δήμαρχος Ξάνθης Μανώλης Τσέπελης (πρόεδρος της ΔΙΑΜΑΘ) είπε: «Θα επιτύχουμε τη μείωση του κόστους μέσω ανακύκλωσης. Είμαστε σε μία μεταβατική περίοδο λόγω των έργων. Οι μεγάλοι δήμοι πρέπει να βοηθήσουν τους μικρότερους στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Πρέπει να λειτουργήσουμε συλλογικά. Σε τρία χρόνια πρέπει να τελειώνουμε με τα σκουπίδια και από πρόβλημα που ήταν να κάνουμε τα σκουπίδια πλούτο».

Προηγούμενο άρθρο

Εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στη Χρυσούπολη για το σκάνδαλο Novartis

Επόμενο άρθρο

Συναγερμός στην εστία της Ιεράπετρας