Την Πέμπτη 10 Ιανουαρίου δόθηκε συνέντευξη τύπου στο Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής από τον Υπουργό Δημήτρη Βίτσα, που προχώρησε σε απολογισμό των προσφυγικών ροών για όλο το έτος 2018. Όσα ανακοίνωσε ενδιαφέρουν την τοπική κοινωνία καθώς είναι γνωστό ότι εδώ και μήνες η Καβάλα φιλοξενεί πρόσφυγες στη δομή, η οποία βρίσκεται εντός του στρατοπέδου Ασημακοπούλου.
Ο κ. Βίτσας δεν ήταν ούτε αισιόδοξος, αλλά ούτε και απαισιόδοξος για την εξέλιξη του προβλήματος. Προσπάθησε να πείσει τους δημοσιογράφους ότι η διαχείριση του προβλήματος είναι υπό έλεγχο, μνημόνευσε δύο νέους χώρους όπου θα φιλοξενηθούν πρόσφυγες, χωρίς την οποιαδήποτε αναφορά για το μέλλον τω υφιστάμενων. Δεν επιβεβαιώνονται δηλαδή τα ακραία σενάρια του προηγούμενου έτους, σύμφωνα με τα οποία ο αριθμός των προσφύγων στην Καβάλα θα αυξηθεί. Κάτι τέτοιο, όπως προκύπτει ξεκάθαρα, δεν είναι στις προθέσεις του υπουργείου.
Από την άλλη πλευρά, νέοι χώροι στη Βόρεια Ελλάδα θα φιλοξενήσουν επιπλέον πρόσφυγες. Κάτι που εάν εξελιχθούν ομαλά οι συνθήκες μπορεί να σημαίνει και τη μείωση του αριθμού των προσφύγων στην περιοχή της Καβάλας.
Πριν από λίγες ημέρες και σε αντίθεση με τα όσα δήλωσε στους δημοσιογράφους ο κ. Βίτσας, γερμανικό περιοδικό ισχυρίστηκε ότι μετά από δική του έρευνα οι πρόσφυγες έχουν αρχίσει να αποχωρούν από την Ελλάδα προκειμένου να επιστρέψουν στην πατρίδα τους. Η διαδικασία αυτή, ακόμη κι αν είναι αληθινή, δεν προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία του Υπουργείου. Εκείνο που παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον για την Καβάλα, καθώς βίωσε το πρόβλημα καθ’ όλη τη διάρκεια του 2018 με διερχόμενους πρόσφυγες, σχετίζεται με την αύξηση εισόδων από τον Έβρο.
Ο κ. Βίτσας δήλωσε ότι το 2018 αυξήθηκαν οι πρόσφυγες που εισήλθαν στην Ελλάδα από τον Έβρο σε σχέση με το 2017 κατά 284%. Ενώ δηλαδή το 2017 από τον Έβρο μπήκαν 5.500 άτομα, το 2018 μπήκαν 15.800 περίπου. Η εισαγωγική τοποθέτηση του κ. Βίτσα ήταν η ακόλουθη:
Θέλω να σας πω ότι αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα υπάρχουν πάνω από 70.000 πρόσφυγες και μετανάστες. Το 2018 εισήλθαν στην επικράτεια της χώρας 47.929 άνθρωποι. Και πιο συγκεκριμένα, εισήλθαν 32.115 από τα νησιά και 15.814 από τον Έβρο.
Το αντίστοιχο σύνολο του 2017 ήταν 34.707. Είχαμε μια αύξηση των εισροών στα νησιά της τάξης του 10%. Η αύξηση του 10% κατά κύριο λόγο σημειώθηκε την περίοδο του καλοκαιριού και το Σεπτέμβριο, ενώ είχαμε μια αύξηση εισόδων στον Έβρο κατά 284%. Δηλαδή, ήταν περίπου 5.500 το 2017 και 15.814 το 2018.
Έφυγαν από τη χώρα με βάση τα στοιχεία 6.558. Από αυτούς, 322 με βάση την κοινή δήλωση Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας που καταδεικνύει και το γεγονός ότι θα πρέπει να εντείνουμε και να κάνουμε ταχύτερες τις διαδικασίες όσον αφορά τις επιστροφές. 1.004 με βάση οικειοθελείς αποχωρήσεις. Δηλαδή, επιστροφές στη χώρα τους οικειοθελώς. Διαχειριστής του προγράμματος είναι, όπως ξέρετε, ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης, αλλά στην ουσία το πρόγραμμα το κάνουμε εμείς.
Σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με βάση τις οικογενειακές επανενώσεις, πήγαν 5.232 άνθρωποι μέχρι το Νοέμβριο 2018. Αυτό μας βγάζει και το συνολικό νούμερο που σας είπα, το 6.558. Από τα νησιά μεταφέρθηκαν στην ενδοχώρα, είτε γιατί πήραν άσυλο, αλλά κυρίως γιατί κρίθηκαν ευάλωτοι με βάση το πρωτόκολλο ευαλωτότητας, 29.090 άνθρωποι.