Dark Mode Light Mode

Μεγάλη προσέλευση επαγγελματιών στα σεμινάρια για την ψηφιακή κάρτα εργασίας

Πραγματοποιήθηκαν τις προηγούμενες μέρες σε όλον το Νομό Καβάλας τα σεμινάρια σε επαγγελματίες για την ψηφιακή κάρτα εργασίας. Η εφαρμογή της επεκτείνεται από την 1η Μάρτη σε τουρισμό και εστίαση.

Τα σεμινάρια οργανώνονται από το Επιμελητήριο και το σύλλογο Λογιστών. Κακά τα ψέματα, την ενημέρωση την κάνει ο σύλλογος Λογιστών. Μιλήσαμε με τον πρόεδρο του συλλόγου Δημήτρη Καρατσιώρα.

Η συνέντευξη

Ερ: Οριστικά από την 1η Μαρτίου στον τουρισμό και στην εστίαση εφαρμόζεται η ψηφιακή κάρτα εργασίας. Μήπως δοθεί κάποια παράταση;

Απ: Τα γεγονότα δείχνουν ότι δε θα δοθεί παράταση. Ισχύει από τον Σεπτέμβριο η ψηφιακή κάρτα. Απλά δεν έμπαιναν πρόστιμα μέχρι τώρα, που σημαίνει ότι από 1η Μαρτίου ξεκινούν κανονικά. Εμείς ανταποκρινόμενοι στην ανησυχία των τοπικών επιχειρηματιών, συμμετείχαμε μαζί με το Επιμελητήριο και τους τοπικούς συλλόγους, σ’ ένα καινούργιο μοντέλο σεμιναρίων. Στοχευμένα σε μεγάλες περιοχές του νομού μας, Θάσο, Χρυσούπολη, Νέα Πέραμο, Κρηνίδες ενώ μας μένει ένα ακόμη στην Ελευθερούπολη. Στην Καβάλα έχουν γίνει κατά καιρούς. Σαν σύλλογος θα συμμετέχουμε και σε άλλα σεμινάρια, στη συνέλευση των εστιατόρων της Καβάλας. Ο κόσμος ήρθε στα σεμινάρια που έγιναν. Υπάρχει ανησυχία. Λένε τα προβλήματα τους, τους φόβους τους. Εμείς καλούμε τον κόσμο να αντιδράσει και τον ενημερώνουμε. Από πέρσι. Μόλις το μάθαμε πέρσι τέτοια εποχή. Το αντίστοιχο μέτρο πήγε να εφαρμοστεί στην Ισπανία αλλά κράτησε για 3 μήνες και… έφυγε. Σε μας εδώ ήρθε για να μείνει απ’ ότι βλέπω.

Ερ: Εσείς τι ζητάτε από τους επαγγελματίες;

Απ: Ζητάμε να ενημερωθούν και αν μπορούν να το τηρήσουν αυτό το μέτρο, να το τηρήσουν. Εάν δεν μπορούν, τότε να αντιδράσουν.

Ερ:  Ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα στην εστίαση σε σχέση με τη ψηφιακή κάρτα εργασίας;

Απ: Ένα απλό παράδειγμα είναι με τους ντελιβεράδες. Χτυπούν κάρτα όποτε πιάνουν δουλειά. Τελευταία φορά χτυπούν κάρτα όταν θα φύγουν από το μαγαζί. Αυτοί όμως πηγαινοέρχονται. Θεωρούσανε -οι μαγαζάτορες- ότι κάθε φορά που έρχονται και φεύγουν για παραγγελία, πρέπει να χτυπάνε κάρτα ή και να μη χτυπάνε καθόλου. Για τους ντελιβεράδες ισχύει ότι χτυπούν κάρτα όταν μπαίνουν στο μαγαζί για να πιάσουν δουλειά και την τελευταία φορά που θα φύγουνε από το μαγαζί. Ενδιάμεσα καθόλου. Απλά προσφέρουν τις υπηρεσίες τους εκτός καταστήματος. Είναι μικρός ο χρόνος που είναι εκτός καταστήματος, αφού επιστρέφουν σε μικρό χρονικό διάστημα και δε χρειάζεται να χτυπάνε σε κάθε είσοδο-έξοδο. Να τονίσουμε τα κύρια σημεία: Δεν πρέπει να υπάρχουν μονά χτυπήματα. Δηλαδή μπήκα στη δουλειά χτύπησα κάρτα. Έφυγα από τη δουλειά αλλά δεν χτύπησα κάρτα. Μέχρι τρία μονά χτυπήματα, «ορφανά» τα λένε, δικαιολογούνται. Εμάς σα λογιστές αυτό εδώ το πράγμα συνολικά μας συμφέρει. Πως; Παίρνουμε έτοιμα τα δεδομένα. Η ψηφιακή κάρτα εργασίας προσφέρει κάποια δεδομένα τα οποία σε περίπτωση λάθους, δυστυχώς πληρώνονται ακριβά.

Προηγούμενο άρθρο

Αλέξανδρος Ιωσηφίδης: «Εργαλείο στήριξης για επιχειρήσεις και Επιμελητήρια»

Επόμενο άρθρο

Τάσος Μπίλιας: «Ότι χειρότερο οι εκθέσεις σε Βελιγράδι- Βουκουρέστι να γίνονται τις ίδιες μέρες»