Dark Mode Light Mode

Μεγάλο ενδιαφέρον για το πρόγραμμα στειρώσεων Αίσωπου- Vets in Action- Δήμου Καβάλας

Η πρόεδρος του φιλοζωικού σωματείου «Αίσωπος» μίλησε χαρούμενη και ικανοποιημένη στην Πρωινή μιας και από το Σάββατο θα υλοποιηθεί πρόγραμμα δωρεάν στειρώσεων.

Μία προσπάθεια για την οποία συνεργάστηκαν και θα συνεργαστούν πολλοί. Μια προσπάθεια που χρειάζεται καλή προετοιμασία, η οποία γίνεται ήδη από το σύλλογο. Η συζήτηση με την κ. Δέσποινα Αβραμίδου είχε γενικότερο θέμα τα αδέσποτα ζώα στην πόλη και το Νομό Καβάλας. Μαζί με το γεγονός ότι στην περίοδο της καραντίνας περισσότεροι από ότι συνήθως καβαλιώτες ζήτησαν και υιοθέτησαν ένα ζώο, συνήθως ένα σκυλί.

Η συνέντευξη

Ερ: Με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον διαβάσαμε την ανακοίνωση σας  για τις στειρώσεις που προετοιμάζεται  να κάνει ο «Αίσωπος» από το Σάββατο μέχρι την Τετάρτη. Είναι μια ευρύτερη συνεργασία. Νομίζουμε ότι με όλη αυτή την κατάσταση που επικρατεί με τα αδέσποτα στην πόλη, σε όλο το νομό, σε όλη την Ελλάδα, οι στειρώσεις επιβάλλονται να γίνονται και να γίνονται συχνότερα.

Απ:  Είναι το Α και το Ω οι στειρώσεις για να μπορέσουμε να  ελέγξουμε την αναπαραγωγή των αδέσποτων.  Είναι ένας από τους τρόπους. Αυτό βέβαια ξεκινάει  στο να μη δημιουργούμε αδέσποτα ώστε να μη χρειάζεται να κάνουμε στειρώσεις. Είναι μια πολύ ωραία δράση. Όντως πρέπει να γίνεται πολύ πιο τακτικά γιατί με τις 80 ή τις 100 στειρώσεις που έχει ο Δήμος κάθε χρόνο για τα ζώα, καταλαβαίνετε ότι αυτό δεν φτάνει.  Τα ζώα είναι πολύ περισσότερα , οπότε όταν  μας δίνονται τέτοιες ευκαιρίες, καλό είναι να μην τις  χάνουμε.

Ερ: Με την καραντίνα είδαμε  να βγαίνουν περισσότερο έξω οι φιλόζωοι, να είναι περισσότεροι.  Μήπως η καραντίνα ευνόησε την αγάπη για τα ζώα; Είχατε εσείς περισσότερες υιοθεσίες εκείνη την περίοδο;

Απ: Είχαμε υιοθεσίες  αλλά όχι δεν νομίζω ότι αυτό είναι ένας καλός τρόπος για να υιοθετήσουμε ένα ζώο.  Το να πάρουμε ένα ζώο μόνο για να μπορούμε να πηγαίνουμε βόλτα, δεν είναι ένας καλός τρόπος.  Είχαμε υιοθεσίες αυτή την περίοδο και δεν το περιμέναμε. Αλλά νομίζω ότι ο φιλόζωος ευαισθητοποιείται γενικά, αυτός που θέλει να πάρει ένα ζώο το κάνει σε οποιαδήποτε στιγμή της ζωής του.

Ερ: Πάμε στη συνεργασία του «Αίσωπου», του Δήμου Καβάλας και της Vets in Action. Τι ακριβώς περιλαμβάνει αυτό το πρόγραμμα;

Απ: Εμείς το τρέξαμε το πρόγραμμα, ήρθαμε σε επικοινωνία με την κ. Κοντού που είναι η εκπρόσωπος της Vets in Action στην Ελλάδα.  Η Vets in Action είναι ομάδα εθελοντών κτηνιάτρων.  Αυτή η οργάνωση έχει έδρα την Ελβετία και συνεργάζεται με πολλούς γιατρούς.  Οι συγκεκριμένοι γιατροί έρχονται από τη Βουλγαρία. Μας έχουν αποδείξει ότι είναι τέλειοι για αυτό που κάνουνε. Επίσης θα συνεργαστούμε με την κ. Ελισάβετ Χριστοφόρου που κάθε φορά που γίνονται αυτές οι στειρώσεις μας παραχωρεί το Κτηνιατρείο της για να μπορέσουμε να τις πραγματοποιήσουμε και την ευχαριστούμε πάρα πολύ. Όλα αυτά για να γίνουν χρειάζεται προσπάθεια απ` όλους. Λίγο ο Δήμος, λίγοι οι εθελοντές, λίγο κάποιοι Κτηνίατροι, όλοι πρέπει να προσφέρουμε για το καλό και της πόλης μας και των ζώων. Όταν θα λιγοστέψουν τα αδέσποτα θα είναι καλό για την πόλη μας.

Ερ: Εσείς τι στόχο έχετε; Πόσα θα στειρώσετε τώρα;

Απ: Συνήθως -εκτός από την πρώτη χρονιά που ήρθαν παραπάνω γιατροί και στειρώθηκαν 200 και περισσότερα ζώα- πηγαίνουμε στα 160- 170. Ευελπιστούμε να πιάσουμε πάλι  αυτόν τον αριθμό. Στειρώνουμε επίσης γάτες  τις οποίες δεν αναλαμβάνει ο Δήμος. Στις στειρώσεις των Δήμων δεν υπάρχουν γάτες και αυτό είναι κακό και πρέπει κάποια στιγμή να το δούμε. Έχουμε μεγάλο πληθυσμό από γάτες και πρέπει κάποια στιγμή να το ελέγξουμε.

Ερ: Αυτά τα ζώα που στειρωθούν θα έχουνε και σήμανση ότι είναι στειρωμένα;

Απ: Στα σκυλιά βέβαια.  Μπαίνει τσιπάκι που το ζώο σαν αδέσποτο ανήκει στο Δήμο Καβάλας.  Όλα όσα γίνονται καταγραφή, τα παραδίνουμε στο Δήμο που μπορεί να τα βάζει στη βάση δεδομένων και μπορεί να ξέρει τι γίνεται μέσα στην πόλη, μέσα στον Δήμο Καβάλας.  Να σας πω ότι ήδη έχουμε πάρα πολλά μηνύματα και προσπαθούμε να το διαχειριστούμε. Βάζουμε πάντοτε προτεραιότητα στα θηλυκά.  Θέλουμε να ανταπεξέλθουμε σε όσα περισσότερα ζώα μπορούμε. Ζητάμε τη βοήθεια εθελοντών γιατί είναι μια πολύ δύσκολη διαδικασία με τα ζώα. Χρειαζόμαστε ανδρικά χέρια γιατί ένα ζώο βγαίνει κοιμισμένο από τη διαδικασία χρειάζεται να μεταφερθεί για να ξυπνήσει και όλα αυτά.  Είναι μια διαδικασία που χρειαζόμαστε χέρια. Όποιος μπορεί να βοηθήσει θα ήταν πάρα πολύ καλό.

Ερ: Αυτή η δράση ήταν η συνέχεια μιας παρεξήγησης που είχε γίνει πριν από καιρό με το Δήμο;

Απ: Ήταν αυτό το πράγμα λόγω κορωνοϊού, εν πάση περιπτώσει δεν θέλω να μπω σε αυτή τη διαδικασία  για την προηγούμενη φορά.  Αυτή τη φορά μπορέσαμε να έρθουμε ξανά σε επαφή με την Vets in Action  και τους παρακαλέσαμε  να έρθουνε αν υπάρχει κάποιο κενό γιατί αυτοί έχουν ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα.  Τελειώνει στις 3 Οκτωβρίου το πρόγραμμα τους και επιστρέφουν στη βάση τους.  Μου είπανε ότι έχουν ένα πενθήμερο και μπορούμε να το εκμεταλλευτούμε . Οι διαδικασίες έγιναν πολύ γρήγορα και ευχαριστούμε το Δήμο γιατί κίνησε πολύ γρήγορα τις διαδικασίες που ήταν την τελευταία στιγμή.   Νομίζω ότι όλα πήγανε κατ  ευχή και μπορούμε το ξεκινήσουμε.

Ερ: Ένα στειρωμένο ζώο απλώς διακόπτεται η αναπαραγωγική του δυνατότητα ή έχει επίδραση στη ψυχολογία του, γίνεται λιγότερο επιθετικό κτλ;

Απ: Ηρεμεί το ζώο,  όχι ότι χάνει την προσωπικότητα του στο παιχνίδι σε  όλα αυτά. Όταν δεν έχει τις ορμόνες του σε έξαρση ώστε να πάει να κυνηγήσει ένα θηλυκό, ακόμη και τα αρσενικά ηρεμούνε. Δεν έχουνε  την τάση να ψάξουν ένα θηλυκό να δημιουργήσει καβγά. Επίσης και το θηλυκό να μαζέψει πόσα θηλυκά από πίσω του και να δημιουργήσουν αγέλες και καβγάδες, όλα αυτά.

 

 

Προηγούμενο άρθρο

Γρήγορες χρηματοδοτήσεις μικρομεσαίων από την Περιφέρεια ΑΜΘ

Επόμενο άρθρο

Ασφαλτόστρωση στην κεντρική είσοδο της πόλης