Έντονα με προβλημάτισαν οι δηλώσεις του Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης του Δήμου Καβάλας, έγκριτου νομικού και πρ. Προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Καβάλας, Αθανάσιου Αθανασίου, σε τοπική ημερήσια εφημερίδα της Καβάλας και συγκεκριμένα στη «Νέα Εγνατία» και στο φύλλο κυκλοφορίας της 23/3/2023.
Ο κ. Αθανασίου, αφού προηγουμένως έκανε έναν σύντομο απολογισμό των αιτημάτων που χειρίστηκε ή και διεκπεραίωσε κατά το 2022 με τη θεσμική ιδιότητα του Συμπαραστάτη, είπε, ξεχωρίζοντας το πιο ακανθώδες όλων: «Εξ αιτίας της εφαρμογής του πολεοδομικού σχεδιασμού υπάρχουν πολλά ακίνητα που δεσμεύονται, γιατί εκεί προβλέπεται να υπάρχει χώρος πρασίνου, κατασκευής σχολείου ή ακόμα κατασκευής δρόμου κλπ.
Αν κάποιος έχει την ατυχία να έχει ένα τέτοιο ακίνητο, τότε είναι σίγουρο ότι έχει μπλέξει σε μια απίστευτη ιστορία. Κι αυτό γιατί το ακίνητό του είναι δεσμευμένο και δεν μπορεί να το κάνει απολύτως τίποτα! Τυπικά το ακίνητο είναι ιδιοκτησίας του, αλλά εκεί σταματάει η επαφή του μ’ αυτό. Ο ιδιοκτήτης λέει στον Δήμο: ή αποζημιώστε με και αγοράστε το ή αφήστε με ελεύθερο να το εκμεταλλευτώ. Δυστυχώς όμως δεν γίνεται ούτε το ένα, αλλά ούτε και το άλλο! Μάλιστα τέτοιες περιπτώσεις στην Καβάλα είναι πάρα πολλές».
Ο κ. Αθανασίου συνέχισε λέγοντας τι ακριβώς συνέβαινε με το προηγούμενο νομικό καθεστώς, τονίζοντας ότι: «με το προηγούμενο νομικό καθεστώς, αν περνούσε μεγάλο χρονικό διάστημα από τη δέσμευση του ακινήτου, μπορούσες να πας στο Πρωτοδικείο και να ζητήσεις την άρση της ρυμοτομικής απαλλοτρίωσης.
Αν το αίτημα αυτό γινόταν δεκτό, τότε σήμαινε ότι σ’ εκείνο το σημείο που βρίσκεται το ακίνητο πρέπει να γίνει αλλαγή του σχεδίου πόλεως. Επειδή όμως ο Δήμος Καβάλας δεν μπορεί να αντιμετωπίσει οικονομικά τη δαπάνη της αποζημίωσης, παίρνει απόφαση στο Δημοτικό Συμβούλιο (και υπάρχουν πάμπολλες τέτοιες) που λέει «όχι, εξακολουθώ να επιμένω σ’ αυτό το ρυμοτομικό σχέδιο» και άρα επιστρέφουμε στην επανυποβολή του σχεδίου πόλεως!
Με το ισχύον νομικό καθεστώς πλέον, αυτοδίκαια μπορεί να έχουμε άρση της ρυμοτομικής απαλλοτρίωσης αν έχουν περάσει 15 χρόνια από την έγκριση του σχεδίου πόλεως και δεν έχει αποζημιωθεί το ακίνητο». Εν ολίγοις, ο κ. Αθανασίου περιέγραψε έναν φαύλο κύκλο, μια κατάσταση στην οποία ο ιδιοκτήτης ενός τέτοιου οικοπέδου παραμένει «παγιδευμένος» ανάμεσα στο Σχέδιο Πόλης που δεσμεύει το οικόπεδό του για κάποια συγκεκριμένη χρήση και στη Δημοτική Αρχή που αρνείται να τον αποζημιώσει, επικαλούμενη οικονομική αδυναμία.
Ο κ. Αθανασίου πρότεινε ως λύση την επαναδραστηριοποίηση της Τράπεζας Γης, έτσι ώστε αντί αποζημίωσης ο Δήμος να παραχωρήσει στον «όμηρο» ιδιοκτήτη ένα ισόποσης αξίας οικόπεδο, από αυτά που είναι κυριότητας του Δήμου, αλλά δεν χρησιμοποιούνται και κατέληξε λέγοντας ότι δεν μπορούμε να κρύβουμε το πρόβλημα κάτω από το χαλί!
Ας βγάλει λοιπόν η απερχόμενη διοίκηση του Δήμου Καβάλας, σε συνεργασία ίσως και με άλλους Δήμους που αντιμετωπίζουν πλειάδα τέτοιων προβλημάτων, το πρόβλημα… πάνω στο χαλί και ας καλέσει το ΤΕΕ και άλλους αρμόδιους φορείς να του υποδείξουν πώς πρέπει να χειριστεί το πρόβλημα, πριν πάρει μορφή χιονοστιβάδας!
Όσο το πρόβλημα δεν λύνεται, είναι αναμενόμενο και απολύτως φυσιολογικό να γιγαντωθεί μελλοντικά, αφού η 15ετία θα «τρέχει»… Προβλήματα που κρύβονται κάτω από το χαλί κακοφορμίζουν και τα βρίσκουμε μπροστά μας, αυτό πιστεύω ακράδαντα.
Γιάννης Εριφυλλίδης
Υποψήφιος Δήμαρχος Καβάλας
με τον ανεξάρτητο δημοτικό συνδυασμό «Η Καβάλα Μπροστά»