Χωρίς αποτέλεσμα ήταν κι η χθεσινή συνάντηση του σωματείου των εργαζομένων στη ΒΦΛ με τη διοίκηση της εταιρίας. Η συγκεκριμένη εξέλιξη ήταν αναμενόμενη αφού τίποτα δεν προϊδέαζε για αλλαγή δεδομένων. Η συνάντηση έγινε στην Αθήνα, χθες βράδυ επρόκειτο να πραγματοποιηθεί γενική συνέλευση των εργαζόμενων στην Καβάλα. Γενικά χθες η κατάσταση χειροτέρεψε, δεν ακούστηκαν οι φωνές υπέρ αμοιβαίων υποχωρήσεων που διατυπώθηκαν.
Στο εργοστάσιο έγιναν πολλά και διάφορα, όλα δείχνουν ένταση που κάθε μέρα μεγαλώνει. Έλεγχος έγινε από τον ΣΕΠΕ και την αρμόδια υπηρεσία της Π.Ε. Καβάλας. Τα πορίσματα αναμένονται. Νέος έλεγχος θα γίνει σήμερα από 5μελες κλιμάκιο του ΣΕΠΕ Θεσσαλονίκης.
Δύο τουλάχιστον νέοι εργαζόμενοι αποχώρησαν και δεν το έκρυψαν. Το έκαναν και για λόγους συμπαράστασης στους μόνιμους εργαζόμενους και για λόγους ουσίας.
Κώστας Πούλιος: «Υπάρχει θέμα ασφαλείας στη ΒΦΛ»
Συνταξιούχος πλέον της ΒΦΛ είναι ο επί σειρά ετών συνδικαλιστής Κώστας Πούλιος που τάσσεται στο πλευρό των εργαζομένων και μέχρι πρότινος συναδέλφων του και παραβρέθηκε στη γενική συνέλευση του σωματείου. Από τη ραδιοφωνική συχνότητα της ΠΡΩΙΝΗΣ συνεχάρη τους νέους ανθρώπους για την αντιμετώπιση τους. Για πρώτη φορά ύστερα από πάρα πολλά χρόνια, σημείωσε ο κ. Πούλιος, διαπίστωσε τέτοια δυναμική και κυρίως τέτοιο πνεύμα ενότητας.
Από το σύνολο των προσωπικού, ένα ποσοστό 70% αντιδρά στους σχεδιασμούς της εργοδοσίας ενώ το 30% έχει υπογράψει τις ατομικές συμβάσεις εργασίας και σήμερα δουλεύει. Ο κ. Πούλιος αρνήθηκε ότι υπάρχει διάσπαση στις τάξεις των εργαζομένων αφού ακόμη κι εκείνοι που πειστήκαν να δουλέψουν κατόπιν ασφυκτικών πιέσεων υποστηρίζουν τις ενέργειες του σωματείου. Οι εργολαβικοί εργαζόμενοι δε δέχονται να πάνε στο εργοστάσιο διότι γνωρίζουν επακριβώς τι συμβαίνει. 30 – 35 νεοπροσλαμβανόμενοι εργαζόμενοι εμφανίζονται σήμερα στις μονάδες της ΒΦΛ, επίσης 30 – 35 προϊστάμενοι που πάντα υποστήριζαν την εργοδοσία βρίσκονται στις θέσεις τους και 30 – 35 είναι οι παλαιότεροι εργαζόμενοι που αποδέχθηκαν την υπογραφή των ατομικών συμβάσεων.
Το σύνολο όμως των περίπου εκατό εργαζομένων δεν επαρκεί προκειμένου να λειτουργήσει ομαλά το εργοστάσιο. Ο Κώστας Πούλιος αναρωτήθηκε πως είναι δυνατόν να απασχολούνται ανεκπαίδευτοι εργαζόμενοι σε μονάδες υψηλής επικινδυνότητας, όπως για παράδειγμα στη δεξαμενή αμμωνίας. Σε περίπτωση αυτοψίας της αρμόδια υπηρεσίας θα πρέπει το κλιμάκιο ελεγκτών να συνοδεύεται από γνώστη εργαζόμενο ο οποίος θα υποδείξει όλα τα επικίνδυνα σημεία του εργοστασίου. Άρα ο έλεγχος θα πρέπει να γίνει από άτομα που γνωρίζουν και φυσικά δε θα επισκεφθούν για πρώτη φορά τις εγκαταστάσεις της ΒΦΛ.
Την επικινδυνότητα της κατάστασης επεσήμανε ο κ. Πούλιος, ειδικότερα εάν οι νεοπροσλαμβανόμενοι απασχολούνται σε δύσκολα σημεία του εργοστασίου χωρίς να συνοδεύονται από παλαιότερους κι έμπειρους εργαζομένους. Η Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξέδωσε το 1982 την Κοινοτική Οδηγία 82/501/EK, γνωστότερη ως Οδηγία Seveso με την οποία καθόριζε μέτρα και περιορισμούς για την αντιμετώπιση των κινδύνων από ατυχήματα μεγάλης έκτασης, όπως πυρκαγιές, εκρήξεις, διαρροές τοξικών και επικινδύνων αερίων σε βιομηχανικές δραστηριότητες. Βάσει της συγκεκριμένης οδηγίας η ΒΦΛ είναι υποχρεωμένη να διαθέτει ειδικό σχέδιο έκτακτης ανάγκης.
«Σε περίπτωση ατυχήματος οι δυσάρεστες συνέπειες θα επεκταθούν σε μεγάλη χιλιομετρική ακτίνα. Εμπειρία στη διαχείριση μικροατυχημάτων διαθέτουν οι παλαιότεροι εργαζόμενοι, πολύ φοβάμαι ωστόσο ότι οι νέοι άνθρωποι δε γνωρίζουν καν που βρίσκονται και δουλεύουν», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο Κώστας Πούλιος.
Ανέστης Τσουρουκίδης: «Κλειστή η ΒΦΛ για 1,5 μήνα λόγω συντήρησης»
Οποτεδήποτε και οτιδήποτε ζήτησαν ποτέ οι εργαζόμενοι της ΒΦΛ από το δήμο Καβάλας έλαβαν τη μέγιστη στήριξή του, δήλωσε από τη ραδιοφωνική συχνότητα της ΠΡΩΙΝΗΣ ο αντιδήμαρχος Ανέστης Τσουρουκίδης. Θύμισε ότι άμεσα ή έμμεσα, από το 1980 είναι κι εκείνος εργαζόμενος της βιομηχανίας στον τομέα των μεταφορών.
Σύμφωνα με την πληροφόρηση του αντιδημάρχου, τουλάχιστον για τον επόμενο 1,5 μήνα τα φορτηγά θα παραμένουν σταθμευμένα έξω από τις εγκαταστάσεις διότι λίπασμα για μεταφορά δεν παράγεται. Αυτό φυσικά συνεπάγεται μεγάλο οικονομικό πρόβλημα και για τους μεταφορείς του λιπάσματος. Το κλείσιμο του εργοστασίου οφείλεται σε εργασίες συντήρησης, μας εξήγησε ο κ. Τσουρουκίδης, βάσει της ενημέρωσης που είχε όχι όμως από επίσημα χείλη. Ανάλογες εργασίες γίνονταν και στο παρελθόν τέτοια εποχή, χωρίς όμως να κλείνουν οι μονάδες του εργοστασίου.
Ο κ. Τσουρουκίδης προτιμά να παραμένει αισιόδοξος για την ορθή επαναλειτουργία της ΒΦΛ αφού βεβαίως λυθούν και τα προβλήματα των εργαζομένων. Πέραν του προσωπικού της επιχείρησης, επιπλέον 150 οικογένειες των μεταφορέων αγωνιούν για το μεροκάματο. Διόλου ήσυχος όμως δεν κοιμάται ο αντιδήμαρχος γνωρίζοντας ότι σήμερα η λειτουργία του εργοστασίου δε βασίζεται στους έμπειρους κι εξειδικευμένους εργαζόμενους. Θα ήταν παιδαριώδες λάθος της εργοδοσίας εάν έχει αναθέσει την ασφάλεια της ΒΦΛ σε άτομα που δε διαθέτουν την απαραίτητη πείρα.
Λύση για τη ΒΦΛ θα δώσουν τα αστικά δικαστήρια
Πέρα από την ιδιότητα του δημοτικού συμβούλου, ο Λεωνίδας Παππάς ασκεί τη δικηγορία έχοντας εξειδικευμένο γνώσεις πάνω στο εργατικό δίκαιο. Παρακολουθεί στενά, όπως άλλωστε και όλοι οι καβαλιώτες, τα τεκταινόμενα στη ΒΦΛ και τους χειρισμούς εργαζομένων και διοικήσεως. Από τη ραδιοφωνική συχνότητα της ΠΡΩΙΝΗΣ ο κ. Παππάς κλήθηκε να μεταφέρει την άποψή του και δήλωσε:
«Κατά την άποψή μου, η πολιτεία θεσμικά μπορεί να παρέμβει και να πιέσει με διάφορους τρόπους. Αποτέλεσμα ωστόσο σε εργασιακό επίπεδο μπορούν να δώσουν μόνο δικαστικές αποφάσεις. Ορθά αυτό το δρόμο ακολουθεί και το σωματείο εργαζομένων μέσω της νομικής συμβούλου που το εκπροσωπεί. Μόνο υπό αυτές τις συνθήκες μπορεί να αντιμετωπισθεί επαρκώς το εργασιακό κομμάτι.
Δυστυχώς, το νομοθετικό πλαίσιο που τέθηκε κατά τα μνημονιακά έτη, σχετικά με τις αλλαγές των συμβάσεων, τις μειώσεις των μισθών, το δανεισμό των εργαζομένων, αφήνει πάρα πολλά κενά τα οποία δύναται να ερμηνευθούν μόνο από τα δικαστήρια. Ακόμη και το υπουργείο εργασίας όταν παρεμβαίνει σε μία τριμερή συνάντηση μπορεί να προχωρήσει σε συστάσεις, μπορεί να δώσει οδηγίες αλλά για την ερμηνεία των κενών παραπέμπει στα αστικά δικαστήρια. Αυτή θα είναι και η τελευταία λύση που θα αξιοποιήσει το σωματείο προσπαθώντας να βρει το δίκιο του.
Αναμφίβολα, οι εργαζόμενοι έχουν το δίκιο με το μέρος τους αφού οι πρακτικές της εργοδοσίας είναι τόσο σκληρές ώστε κατ’ εμέ ξεφεύγουν από τα όρια του νόμου. Δύο είναι οι λύσεις του προβλήματος, είτε να οδηγηθεί η υπόθεση τα δικαστήρια, είτε η πολιτεία να πιέσει αλλά με εξωθεσμικό τρόπο την εργοδοσία. Βεβαίως, η δικαστική οδός θα αποδειχθεί χρονοβόρα, υπάρχει όμως και η διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων ενώ κάθε διάδικος μπορεί να ζητήσει και προσωρινή δικαστική προστασία. Λύσεις επομένως υπάρχουν και πιστεύω ότι κάποια από αυτές θα ακολουθήσει και η νομική σύμβουλος του σωματείου.
Η απουσία των νέων εταιρειών του μετόχου από την τριμερή συνάντηση ήταν επί της ουσίας μια παράβαση και η επιθεώρηση εργασίας θα μπορούσε να επιβάλλει διοικητικό πρόστιμο για τη μη ανταπόκρισή τους. Το διοικητικό πρόστιμο όμως σαφώς και δε λύνει το συνολικό πρόβλημα.
Αν η εισαγγελία, κατόπιν παρεμβάσεως του δήμου Καβάλας, διαπιστώσει ότι συντρέχουν σοβαροί λόγοι ασφάλειας τότε μπορεί να διατάξει την εργοδοσία να λάβει μέτρα. Τους σοβαρούς λόγους θα πρέπει να τους διαπιστώσει μια αρμόδια υπηρεσία για τα μέτρα ασφαλείας, όπως η επιθεώρηση τεχνικής εργασίας, αφού θα κάνει αυτοψία και θα γνωμοδοτήσει σχετικά. Επομένως, η εισαγγελική παρέμβαση σχετίζεται και με την παρέμβαση της επιθεώρησης εργασίας. Εάν ισχύουν όλα όσα υποστηρίζουν οι εργαζόμενοι αναφορικά με τον κίνδυνο ασφαλείας τότε η παρέμβαση είναι αναγκαία.
Οι αντιδράσεις από ολόκληρη την κοινωνία και κυρίως από τους θεσμικούς φορείς έπρεπε να ήταν εντονότερες. Γι’ αυτό κι επικροτώ την απόφαση της δημάρχου Καβάλας να στείλει τον αντιδήμαρχο Γιώργο Φιλόσογλου στην εισαγγελία προκειμένου να ζητήσει προστασία για την κοινωνία. Με όσα ακούγονται κι εγώ πλέον ανησυχώ έντονα αφού η ευθύνη λειτουργίας του εργοστασίου δε βρίσκεται στα χέρια έμπειρων εργαζομένων.
Πρωτεύον ζήτημα σήμερα είναι η ασφάλεια της λειτουργίας των εγκαταστάσεων και της πόλης γενικότερα. Επί του σοβαρότατου ζητήματος αυτού, τόσο η δικαιοσύνη όσο και η πολιτεία διαθέτουν μέσα προκειμένου να παρέμβουν. Όλοι αντιλαμβανόμαστε τι ακριβώς συμβαίνει και οφείλουμε να κινηθούμε άμεσα και δυναμικά».