Dark Mode Light Mode

Μεγαλύτερη πίεση στους ιδιοκτήτες να φροντίσουν τα επικίνδυνα ακίνητα τους

Ο Δήμαρχος Θόδωρος Μουριάδης έκανε δηλώσεις χθες στην Πρωινή για το μείζονος σημασίας θέμα των επικίνδυνων, εγκαταλειμμένων κατοικιών στην πόλη.

Αφορμή όσα έγιναν στο παλιό σπίτι επί της οδού Ελληνικής Δημοκρατίας την περασμένη Παρασκευή. Ο Δήμος τελικά κατεδάφισε το ακίνητο, χρεώνοντας τα έξοδα στον ιδιοκτήτη ή στους ιδιοκτήτες.

Σύμφωνα με τον κ. Μουριάδη και για αυτές τις περιπτώσεις «… αρχικά ασχολείται η Πολεοδομία. Αυτή έχει την αρμοδιότητα να χαρακτηρίσει ένα ακίνητο ως επικίνδυνο κτλ. Στέλνει το σχετικό έγγραφο στον ιδιοκτήτη και του δίνει μια πρώτη προθεσμία να λάβει τα απαραίτητα μέτρα.

Το πιο συχνό είναι οι ιδιοκτήτες να αδιαφορήσουν. Υπάρχουν λιγότερες περιπτώσεις όπου οι ιδιοκτήτες δρουν καταλλήλως. Όταν δεν υπάρχει ανταπόκριση από τον ιδιοκτήτη ή τους ιδιοκτήτες τότε αναλαμβάνει ο Δήμος. Προβαίνει στη λήψη των άμεσων μέτρων.

Υπάρχουν και δύσκολες περιπτώσεις όπου ένα ακίνητο είναι και επικίνδυνο και χαρακτηρισμένο διατηρητέο. Τότε και για να γίνει οποιαδήποτε άλλη ενέργεια (κατεδάφιση κτλ) πρέπει να προηγηθούν συνεδριάσεις και αποφάσεις επιτροπών. Αυτή η διαδικασία κρατά ακόμη και 5 χρόνια».

Ο κ. Μουριάδης δήλωσε στην Πρωινή ότι ο Δήμος Καβάλας σκοπεύει να ασκήσει μεγαλύτερη πίεση στους ιδιοκτήτες τέτοιων σπιτιών. Όταν γίνονται κατεδαφίσεις (από το Δήμο) αυτό καλύπτεται από συγκεκριμένο δημοτικό έργο.

Ένα τέτοιο είναι σε εξέλιξη με προϋπολογισμό 100.000 ευρώ. Όταν δεν υπάρχει σε εξέλιξη τέτοια εργολαβία, αφήνει να εννοηθεί ο κ. Μουριάδης, είναι δύσκολο για κάθε Δήμο να δράσει μόνος του. Με δικά του χρήματα.

Τα επικίνδυνα σπίτια στην Καβάλα είναι πολλά. Συνεχώς προκύπτουν κι άλλα. Το πιο συνηθισμένο είναι οι προειδοποιητικές πινακίδες μαζί με κάλυψη των επικίνδυνων επιφανειών με λινάτσα. Αυτά συνήθως γίνονται αμέσως μόλις ανακύψει θέμα. Από τον Δήμο. Πολλοί ιδιοκτήτες θεωρούν ότι αυτά τα μέτρα αρκούν.

Και δεν συνεχίζουν να ενδιαφέρονται. Κακώς. Σε άλλες περιπτώσεις υπάρχουν και νομικές ενέργειες. Συνήθως τις κάνουν οι γείτονες που κι αυτοί ανησυχούν για την τύχη κάθε κατοικίας. Παλιάς και άδειας.

Υπάρχουν περιπτώσεις πάρα πολλών ιδιοκτητών (10 ή περισσότερων) που δεν μπορούν να βρεθούν αφού ζουν στο εξωτερικό. Ανθρώπων που δεν μπορούν να βρεθούν εύκολα. Γενικά είναι ένα περίπλοκο ζήτημα όπου στο τέλος όλα «φορτώνονται» στους Δήμους.

Αλλά κι αυτοί δηλώνουν, έμμεσα ή άμεσα, ότι έχουν ένα ταβάνι σε αυτές τις περιπτώσεις. Συνήθως κατεδαφίζουν μόνο στα πολύ επείγοντα περιστατικά. Αρκεί να τους βοηθά και η γραφειοκρατία. Όπως περίπου έγινε την περασμένη Παρασκευή.


Με την ευκαιρία αναφέρεται περιστατικό επικίνδυνης κατοικίας και επικίνδυνης περίφραξης της στην οδό Κόδρου.

Σε ένα στενό δρομάκι της πόλης. Οποιαδήποτε κατάρρευση σίγουρα θα προκαλέσει συνέπειες στα γειτονικά κτίσματα. Οι ιδιοκτήτες του επικίνδυνου ζουν εκτός Καβάλας. Έγιναν προσπάθειες να βρεθούν. Και δεν βρέθηκαν κι όσοι βρέθηκαν δεν ενδιαφέρθηκαν. Μια εκκρεμότητα αρκετών μηνών ή και ετών.

Προηγούμενο άρθρο

Συναντήσεις με τους βουλευτές για τους συμβασιούχους του ΕΟΔΥ

Επόμενο άρθρο

Σταθερά υπέρ της πρόληψης, ανησυχία για τη στάθμευση στο Νοσοκομείο