Dark Mode Light Mode

Μείνετε ασφαλείς και «εξερευνήστε» τη Θάσο με την εφαρμογή MyThasSOS

Βρίσκεστε στη Θάσο, απολαμβάνετε τις διακοπές σας και έρχεστε αίφνης αντιμέτωποι με κάποια έκτακτη ανάγκη, μη γνωρίζοντας πώς να ζητήσετε βοήθεια;

«Απάντηση» σε καταστάσεις όπως αυτή -και όχι μόνο- έρχεται να δώσει μια εφαρμογή που ανέπτυξε το Εργαστήριο Προηγμένων Κινητών Εφαρμογών και Εκπαιδευτικών Εφαρμογών AETMA του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος, σε συνεργασία με τον δήμο Θάσου και το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών meteo.gr.

Πρόκειται για την εφαρμογή MyThasSOS, που φροντίζει για την ασφάλεια, την ποιότητα ζωής αλλά και την ανάπτυξη της Θάσου, και δίνει αμέσως τη δυνατότητα παροχής πρώτων βοηθειών από τους φορείς προστασίας και ασφάλειας του πολίτη, όπως η Ελληνική Αστυνομία, η Πυροσβεστική και το Εθνικό Κέντρο Έκτακτης Ανάγκης μέσω της εκπομπής σήματος SOS από τον χρήστη.

«Η εφαρμογή αυτή είναι το αποτέλεσμα μιας σκέψης που είχαμε εδώ και περίπου εννέα μήνες για το τι μπορούμε να κάνουμε για να βοηθήσουμε την περιοχή της Θάσου αρχικά -αλλά και άλλους δήμους στη συνέχεια- για να προλάβουμε καταστάσεις κινδύνου», εξήγησε, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM», ο Αύγουστος Τσινάκος, καθηγητής και διευθυντής του AETMA Lab του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος.

Μέσω της εφαρμογής, η οποία είναι διαθέσιμη μέσω του ιστοτόπου https://thas-sos.gr/, δίνεται άμεσα το στίγμα για το πού βρίσκεται ο άνθρωπος που καλεί σε βοήθεια ώστε να υπάρξει η αμεσότερη δυνατή κινητοποίηση.

Η εφαρμογή απευθύνεται τόσο σε μόνιμους κατοίκους όσο και σε επισκέπτες και προσφέρει τις εξής δυνατότητες: άμέσος εντοπισμός του ατόμου που βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, άμεση ειδοποίηση αίτησης βοήθειας στα επιλεγμένα (οικεία) πρόσωπα του ατόμου που αντιμετωπίζει επικείμενο κίνδυνο, αναφορά άμεσης θέσης/υποψία περίπτωσης COVID19.

Παράλληλα, όμως, η εφαρμογή αυτή έχει σκοπό και την τουριστική προβολή του νησιού, γι’ αυτό και, όπως ανέφερε ο κ. Τσινάκος, ενημερώνει σε πραγματικό χρόνο για τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες στις παραλίες του νησιού.

«Σε συνεργασία και με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών μπορέσαμε και πήραμε, σε πραγματικό χρόνο, καιρικά δεδομένα από όλες τις παραλίες του νησιού, επομένως κάποιος που θέλει να έρθει στο νησί για να κάνει μπάνιο με την οικογένειά του, μπορεί να επιλέξει μια παραλία με κύμα για surf ή μια παραλία χωρίς δυνατό αέρα για να κολυμπήσει κ.ά.», σημείωσε ο διευθυντής του ΑΕΤΜΑ Lab.

Ταυτόχρονα, η εφαρμογή MyThasSOS είναι ένα μέρος για την προώθηση όλων των εμπορικών δραστηριοτήτων του νησιού όλων των καταστημάτων (τροφοδοσία, διαμονή, διασκέδαση, πολιτιστικές δραστηριότητες κ.λπ.), ενώ συγκεντρώνει και όλες τις χρήσιμες υπηρεσίες του νησιού (Κλινική, Κέντρο Υγείας κ.λπ.).

«Σκεφτήκαμε να κάνουμε μια εφαρμογή μέσα στην εφαρμογή, όπου όλοι οι επιχειρηματίες μπορούν να προβάλλουν την επιχείρησή τους, με συμβολικό κόστος 15 ευρώ τον χρόνο ώστε να μην αποκλειστεί κανένας απ’ αυτή τη δράση, είτε έχει μια πολύ μικρή επιχείρηση, ατομική, είτε έχει μια τεράστια ξενοδοχειακή μονάδα», εξήγησε ο κ. Τσινάκος, ο οποίος ευχαρίστησε τον Δήμο Θάσου, την Πυροσβεστική και την Αστυνομία, αλλά κυρίως την ομάδα του ΑΕΤΜΑ Lab και ειδικότερα τον Γιώργο Κανέλλη, τελειόφοιτο του τμήματος Πληροφορικής, για την αγαστή συνεργασία, «καρπός» της οποίας είναι η εφαρμογή MyThasSOS.

Η εφαρμογή αυτή (σε ελληνικά και αγγλικά) θα είναι διαθέσιμη προς λήψη δωρεάν στο ευρύ κοινό από την 1η Αυγούστου 2020, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη μια πιλοτική περίοδο δέκα ημερών, κατά την οποία γίνεται αξιολόγηση από τους εμπλεκόμενους φορείς.

Ο δήμος Θάσου θα είναι ο πρώτος που θα τη διαθέσει σε κατοίκους και μόνιμους επισκέπτες, αλλά σύμφωνα με τον κ. Τσινάκο, ήδη έχει εκφραστεί ενδιαφέρον και από άλλους δήμους σε Ελλάδα και Κύπρο.

πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προηγούμενο άρθρο

Ενισχύεται κι άλλο η Ένωση: Αποκτήθηκαν Μάρουσιτς & Καρακεχαγιάς

Επόμενο άρθρο

Τηλεφωνική επικοινωνία Παναγιωτόπουλου - Esper