Dark Mode Light Mode

Μέλι ελληνικό από παραγωγούς και μη νοθευμένο (video)

Το πρωί της Κυριακής 23 Μαρτίου 2025 πραγματοποιήθηκε στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Καβάλας ημερίδα με τίτλο «Μελισσοκομία, στροφή 180°», που διοργανώθηκε από τον Μελισσοκομικό Σύλλογο Καβάλας.

Η εκδήλωση απευθυνόταν τόσο σε μελισσοκόμους όσο και σε καταναλωτές, με στόχο την ενημέρωση για την ωφελιμότητα του μελιού και των προϊόντων της κυψέλης. Κύριος ομιλητής της ημερίδας ήταν ο ομότιμος καθηγητής Μελισσοκομίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Ανδρέας Θρασυβούλου.

Ο κ. Θρασυβούλου, με πολυετή εμπειρία και έρευνα στον τομέα της μελισσοκομίας, ανέλυσε θέματα όπως η παγκόσμια απάτη μελιού και οι επιπτώσεις της στην ελληνική μελισσοκομία, καθώς και ζητήματα σχετικά με φυτοφάρμακα, ιώσεις, βαρρόα και νοζεμίαση.

Η ημερίδα τελούσε υπό την αιγίδα του Δήμου Καβάλας και η είσοδος ήταν ελεύθερη για το κοινό. Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις προκλήσεις και τις προοπτικές της μελισσοκομίας, καθώς και να συζητήσουν με ειδικούς του κλάδου για τις τελευταίες εξελίξεις και πρακτικές.

Η συνέντευξη του Ανδρέα Θρασυβούλου

Ερ: Θέλουμε να μας πείτε ποιος είστε και γιατί βρίσκεστε στην Καβάλα.

Απ: Ονομάζομαι Ανδρέας Θρασυβούλου και είμαι ομότιμος καθηγητής στο Α.Π.Θ. Βρίσκομαι εδώ για να ενημερώσω τους πολίτες σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και τον τρόπο που μπορούν να τα αντιμετωπίσουν, όσον αφορά τις νοθεύσεις και την τεράστια απάτη γύρω από το μέλι και τις ελληνοποιήσεις του.

Ερ: Η ομιλία σας αναφέρεται σε μια «στροφή 180 μοιρών». Γιατί;

Απ: Γιατί εδώ και 40 χρόνια ζητάμε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που αφορούν τους μελισσοκόμους, όπως οι νοθεύσεις, οι παραπλανήσεις και οι ελληνοποιήσεις. Ωστόσο, δεν βλέπουμε λύσεις, διότι τα συμφέροντα είναι τεράστια. Ο μελισσοκόμος πρέπει να κάνει μια «στροφή 180 μοιρών» προς τους καταναλωτές και να τους δείξει πόσο σημαντικό είναι να καταναλώνουν σωστό μέλι για την υγεία τους. Οι πολίτες θα πρέπει να προσέχουν από πού προμηθεύονται το μέλι τους. Να το αγοράζουν μόνο από Έλληνες μελισσοκόμους και όχι τα φθηνά προϊόντα που κυκλοφορούν στην αγορά. Σύμφωνα με έρευνες, τα περισσότερα από αυτά είναι νοθευμένα, και τα νοθευμένα είναι επικίνδυνα για την υγεία του καταναλωτή.

Ερ: Εμείς που αγοράζουμε μέλι από σούπερ μάρκετ, πώς μπορούμε να καταλάβουμε ποιο είναι το σωστό;

Απ: Καταρχάς, να μην αγοράζουμε μέλι με βάση την τιμή, καθώς κατά κανόνα τα φθηνά μέλια είναι τα πιο νοθευμένα.

Ερ: Πώς γίνεται η νοθεία στο μέλι;

Απ: Η νοθεία στο μέλι γίνεται με την προσθήκη αμυλοσιροπιών που περιέχουν φρουτόζη. Η φρουτόζη μετατρέπεται σε λίπος και αυτό αυξάνει τα τριγλυκερίδια και το ζάχαρο στον οργανισμό. Η πρώτη επιλογή του καταναλωτή είναι να αγοράζει μέλι από Έλληνες μελισσοκόμους που δεν το επεξεργάζονται. Όλα τα υπόλοιπα, τα οποία συνήθως διατίθενται μέσω σούπερ μάρκετ, αυξάνουν τα τριγλυκερίδια και το ζάχαρο. Εάν αγοράζετε από σούπερ μάρκετ, πρέπει να κοιτάξετε να αγοράσετε μέλι που αναγράφει την λέξη «ελληνικό». Οτιδήποτε άλλο προέρχεται από άλλες χώρες, όπως το Πακιστάν, η Κίνα ή η Τουρκία, είναι νοθευμένα και πρέπει να τα αποφύγετε. Και αυτό δεν το λέμε εμείς, αλλά η Ευρωπαϊκή Ένωση.

 

Προηγούμενο άρθρο

Μαθητές και άτομα με προβλήματα όρασης σε βόλτα στο κέντρο της πόλης

Επόμενο άρθρο

«Συνεργασία φορέων για την στήριξη της προσπάθειας του Α.Μ.Ο.Κ»