Είπε κανείς ότι αγαπημένα μας χριστουγεννιάτικα γλυκίσματα δεν μπορούν να είναι θρεπτικά και υγιεινά;; Αν το είπε, τότε κάνει μεγάλο λάθος!
Τα μελομακάρονα, ειδικά αν είναι σπιτικά, είναι θρεπτικά και μάλιστα με 3-4 μικρές αλλαγές στις κλασικές συνταγές, μπορούν να γίνουν ακόμη θρεπτικότερα. Σήμερα σας δίνω μια πολύ ωραία συνταγή για υγιεινά και πεντανόστιμα μελομακάρονα, ενώ την επόμενη φορά θα εξηγήσουμε γιατί είναι υγιεινά και θρεπτικά, ενώ θα τα συγκρίνουμε και με άλλα γλυκίσματα των Χριστουγέννων, για να έχουμε τα κριτήρια να επιλέξουμε σωστά.
Υλικάγια 50 περίπουτεμάχια:
200g ελαιόλαδο
25g κονιάκ (προαιρετικά)
80g φρέσκος χυμός πορτοκάλι
½ κ.γ. σόδα μαγειρική
100 γρ. ανθόμελο
½ κ.γ. γαρύφαλλο
1 κ.γ. κανέλα
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
200g αλεύρι ολικής άλεσης
300γρ αλεύρι βρώμης
1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
Για το σιρόπι:
300 ml μέλι
150 ml νερό
Λίγες σταγόνες χυμό λεμονιού (σχεδόν μισό λεμόνι)
Εκτέλεση:
Φτιάχνουμε το σιρόπι ανακατεύοντας σε ένα κατσαρολάκι το μέλι, το νερό και το λεμόνι. Αφήνουμε να πάρει μια βράση και να κρυώσει. Αλέθουμε τη βρώμη στο Multi μέχρι να γίνει σκόνη. Κοσκινίζουμε το αλεύρι μαζί με την αλεσμένη βρώμη και το μπέικιν πάουντερ σε ένα μεγάλο μπολ.
Βάζουμε σε άλλο μπολ το λάδι, το κονιάκ (αν δε βάλουμε κονιάκ αυξάνουμε το Χυμό πορτοκάλι κατά 25g), το μέλι, την κανέλα, το γαρύφαλλο, το ξύσμα πορτοκαλιού. Διαλύουμε την σόδα στον χυμό και την ρίχνουμε στο μείγμα.
Ανακατεύουμε με το σύρμα μέχρι το μείγμα να γίνει ομοιογενές. Ρίχνουμε το μείγμα με τα υγρά μέσα στο μπολ με το αλεύρι και ανακατεύουμε απαλά μέχρι να πάρει το μείγμα το αλεύρι και να μην φαίνεται. Δεν παιδεύουμε το μείγμα πολύ. Η ζύμη πρέπει να είναι λαδερή και απαλή.
Παίρνουμε ζύμη σε μέγεθος καρυδιού (περίπου20g) και πλάθουμε μικρά μελομακάρονα. Τα τοποθετούμε σε λαμαρίνα με χαρτί ψησίματος. Ψήνουμε αμέσως για περίπου 25 λεπτά σε καλά προ θερμασμένο φούρνο στους 150–160C στον αέρα, να ροδίσουν.
Μόλις τα μελομακάρονα είναι έτοιμα, έτσι όπως είναι καυτά από τον φούρνο τα παίρνουμε ένα–ένα και τα βουτάμε στο μπολ με το σιρόπι για μερικά δευτερόλεπτα, περίπου 20’. Όσο πιο πολύ τα αφήνουμε τόσο πιο πολύ σιρόπι ρουφάνε και γίνονται πιο μαλακά (αν τα θέλουμε τραγανά τα αφήνουμε για 5-10 δευτερόλεπτα).
Μόλις βγάζουμε το κάθε μελομακάρονο από το σιρόπι το αφήνουμε σε μία πιατέλα και το πασπαλίζουμε αμέσως με τριμμένο καρύδι και λίγο μέλι. Καλή απόλαυση!! Και δε ξεχνάμε, … παν μέτρον άριστον!!
Αναστασία Β. Πατέλη
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος