Με χιλιάδες νησάκια και μια τεράστια ακτογραμμή, η Ελλάδα είναι ο ιδανικός προορισμούς για όσους αγαπούν τις καταδύσεις.
Με μια πλούσια θαλάσσια ζωή, καθάρες θάλασσες, κρυστάλλινα νερά και ήπια ρεύματα και ανέμους, τα καταδυτικά σημεία της χώρας προσελκύουν δύτες από όλον τον κόσμο. Κοραλλιογενείς ύφαλοι, μικρά νησάκια, εντυπωσιακοί γεωλογικοί σχηματισμοί και ναυάγια περιλαμβάνονται στα προγράμματα καταδύσεων και πέντε προορισμοί στο Αιγαίο ξεχωρίζουν για τις εμπειρίες που προσφέρουν.
Αλόννησος
Εδώ βρίσκεται το μεγαλύτερο φυσικό θαλάσσιο πάρκο της Ευρώπης και εδώ βρίσκεται και το πρώτο υποβρύχιο μουσείο της Ελλάδας. Το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Αλοννήσου περιλαμβάνει την Αλόννησο, 6 μικρότερα νησιά (Περιστέρα, Κυρά Παναγιά, Ψαθούρα, Πιπέρι, Σκάτζουρα και Γιούρα) και 22 βραχονησίδες και οι προσπάθειες για την προστασία της περιοχής ξεκινούν ήδη από τη δεκαετία του 1970.
Τελικά το Πάρκο δημιουργείται το 1992 και ο λόγος είναι η πολύπλευρη αξία του οικοσυστήματος, η ύπαρξη σπάνιων ειδών χλωρίδας, πανίδας και οικοτόπων, ανάμεσά τους ο μεγαλύτερος πληθυσμός στον κόσμο της μεσογειακής φώκιας Monachus Monachus.
Δείτε από κοντά τη συναρπαστική υποβρύχια ζωή της Αλοννήσου, ξεκινώντας από τις καταδυτικές σχολές στο χωριό Πατητήρι. Στο βυθό θα συναντήσετε σπηλιές, κοράλλια και πλούσια υποθαλάσσια ζωή. Εάν διαθέτετε προηγμένη πιστοποίηση καταδύσεων ανοιχτής θαλάσσης, φροντίστε να κλείσετε μία από τις περιορισμένες θέσεις για να εξερευνήσετε το ναυάγιο του 5ου αιώνα π.Χ. στα ανοιχτά της νησίδας Περιστέρα σε βάθος 25 μέτρων.
Το αρχαίο ναυάγιο ήταν ένα μεγάλο εμπορικό πλοίο που βυθίστηκε περίπου το 425 π. Χ. μεταφέροντας χιλιάδες αμφορείς κρασιού από τη Χαλκιδική πιθανότατα προς την Αθήνα. Είναι το πρώτο ελληνικό υποθαλάσσιο μουσείο, η είσοδος κοστίζει 50 ευρώ. Περισσότερες πληροφορίες στα καταδυτικά κέντρα του νησιού.
Χίος
Υποθαλάσσιες σπηλιές, πολύχρωμα κοράλλια και μεγάλη ποικιλία σε ψάρια και θαλάσσιους οργανισμούς έχουν αναδείξει τη Χίο σε κορυφαίο προορισμό για καταδύσεις. Η παραλία Ελίντα στα δυτικά του νησιού, τα Πρασονήσια ανάμεσα στη Χίο και τις Οινούσσες και το Τραχήλι επίσης στα δυτικά είναι από τα πιο ενδιαφέροντα σημεία για κατάδυση στο νησί. Τα νερά είναι κρυστάλλινα, δίνοντας μεγάλη διαύγεια για να δείτε από κοντά και καθαρά τον συναρπαστικό βυθό.
Αμοργός
Το νησί όπου γυρίστηκε η ταινία «Απέραντο Γαλάζιο» δε θα μπορούσε να μην συμπεριλαμβάνεται σε αυτή τη λίστα. Πολλοί την προτιμούν για ελεύθερη κατάδυση, χωρίς εξοπλισμό δηλαδή, αφού και σε ρηχά νερά, είναι πολλά αυτά που μπορείτε να δείτε. Κατά τα άλλα στο σπήλαιο της Νικουριάς, ένα νησάκι δίπλα στην Αμοργό, θα δείτε σφουγγάρια, κοράλλια όλων των αποχρώσεων, χέλια, χταπόδια ακόμα και θαλάσσιες χελώνες. Στο νησάκι Κίναρος, βορειοδυτικά της Αμοργού, θα δείτε το ναυάγιο του πλοίου Manina 3 που βυθίστηκε το 1981.
Σαντορίνη
Τα ηφαιστειακά νησάκια της Παλαιάς και Νέας Καμένης είναι το επίκεντρο του καταδυτικού ενδιαφέροντος στο δημοφιλές κυκλαδονήσι. Εκεί θα θαυμάσετε τους εντυπωσιακούς σχηματισμούς της λάβας ανάμεσα σε ψάρια και οστρακοειδή. Οι πλαγιές της Καλντέρας κοντά στην ακτή είναι επίσης σημείο που βουτάνε πολλοί. Το ναυάγιο του πλοίου Σάντα Μαρία που βυθίστηκε το 1975 στον κόλπο του Ταξιάρχη και βρίσκεται σήμερα σε βάθος 18 μέτρων, συγκεντρώνει επίσης το ενδιαφέρον των δυτών.
Θάσος
Πάνω από 40 διαφορετικά σημεία κατάδυσης διαθέτει το νησί του Θάσου, που προσφέρει μεγάλη ποικιλία καταδυτικών εμπειριών. Ο ύφαλος στο Πευκάρι, στη νότια πλευρά του νησιού, είναι ιδανικός για αρχάριους, αφού το μέγιστο βάθος είναι 10 μέτρα. Χταπόδια, χέλια, αστακούς, γαρίδες, μπαρμπούνια και ανεμώνες θα δείτε στο σημείο Σαν Αντόνιο, όπου υπάρχει και σπηλιά.
Πλούσια υποθαλάσσια ζωή θα δείτε και γύρω από το νησάκι Παναγιά, επίσης στα νότια της Θάσου. Για τους πιο έμπειρους το σημείο Γκιόλα κρύβει μοναδικούς γεωλογικούς σχηματισμούς, οι οποίοι χρησιμοποιήθηκαν στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο ως κρυψώνα.
πηγή: travel.gr