Το μεσημέρι της Τρίτης πραγματοποίησε μία ακόμη συνεδρίαση του δημοτικό συμβούλιο Καβάλας με 16 θέματα στην ημερήσια διάταξη και χωρίς να προηγηθεί η καθιερωμένη διαδικασία των εκτός ημερησίας ερωτήσεων. Μειωμένη ήταν η προσέλευση των δημοτικών συμβούλων και με απόντες τους επικεφαλείς Κωστή Σιμιτσή, Μάκη Παπαδόπουλο και Παράσχο Αγανικόλα.
Το δεύτερο κατά σειρά θέμα της ατζέντας αφορούσε στη Σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ Δήμου Καβάλας και ΔΙ.Α.Α.ΜΑ.Θ. Α.Α.Ε. «Διαχείριση και Λειτουργία του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) Καβάλας στα πλαίσια του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) σε επίπεδο Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης σύμφωνα με την υφιστάμενη περιβαλλοντική νομοθεσία» και ορισμός μέλους με τον αναπληρωτή του στην επιτροπή παρακολούθησης. Ο κ. Τουλκίδης και ο κ. Μπόνιας ορίστηκαν ως μέλη ενώ εάν απαιτηθούν δύο τακτικά μέλη με τους αναπληρωματικούς θα συμπληρωθούν από την κ. Δρακονάκη και τον κ. Τσουρουκίδη.
Ο Άρης Βέρρος αναφερόμενος στην ανανέωση της 9μηνης σύμβασης έκανε λόγο για τον κορεσμένο ΧΥΤΑ που και μικρότερη έκταση διαθέτει και νόμιμη άδεια δεν εξασφάλισε και ουδέποτε θα εξασφαλίσει. Ο ΧΥΤΑ θα αποδέχεται διπλάσιο όγκο απορριμμάτων για τους επόμενους εννέα μήνες λόγω της παραχώρησης και εκείνο που ρώτησε ο κ. Βέρρος είναι εάν θα αντέξει. Ευκαιρίας δοθείσης ο κ. Βέρρος αναφέρθηκε και στο γνωστό θέμα απόρριψης της ληματολάσπης. Εμείς δε θα γίνουμε συνεργοί σε ένα έγκλημα που συντελείται και θα συνεχίσει να συντελείται σε ένα κορεσμένο χώρο που βρίσκεται στα όριά του, επεσήμανε ο καταψηφίζοντας Άρης Βέρρος, που δε διαπίστωσε βελτιωτικά βήματα στη διάρκεια του προηγούμενου 9μηνου.
Η δήμαρχος Δήμητρα Τσανάκα ωστόσο απάντησε ότι τα 15 στρέμματα ουδέποτε είχαν αδειοδοτηθεί κι ότι πολλά είναι τα βελτιωτικά βήματα που έχουν γίνει, έστω κι αν οι ενέργειες του δήμου δυστυχώς σκοντάφτουν πάνω σε γραφειοκρατικές διατυπώσεις. Ο δήμος παλεύει καθημερινά και για την αδειοδότηση του ΧΥΤΑ και για την κατασκευή της μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων, συμπλήρωσε η δήμαρχος. Τελικά η σύναψη της προγραμματικής σύμβασης εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία.
Τον προσδιορισμό 112 θέσεων εργασίας στις υπηρεσίες του δήμου και την ιεράρχηση αυτών αφορούσε το τρίτο θέμα της ατζέντας: «Περί ιεράρχησης αναγκών των ήδη υποβληθεισών όσο και των νέων, που προέκυψαν κατόπιν επανεξέτασης κατά την Τροποποίηση του Ο.Ε.Υ. του Δήμου Καβάλας στις Υπηρεσίες Καθαριότητας και προσδιορισμού της σειράς προτεραιότητας αυτών». Ομόφωνα εγκρίθηκε το συγκεκριμένο θέμα από το σώμα.
Εισηγούμενος το έκτο θέμα της διατάξεως «Έγκριση σχεδίου τροποποίησης του Εσωτερικού Κανονισμού Λειτουργίας της Δημοτικής Βιβλιοθήκης του Δήμου Καβάλας», ο αντιδήμαρχος Γιώργος Φιλόσογλου διευκρίνισε ότι δύο είναι οι τροποποιήσεις. Η μία αφορά στο απογευματινό ωράριο λειτουργίας και η δεύτερη στο αντίτιμο μισθώσεως της αίθουσας εκδηλώσεως, το οποίο ήταν αρκετά υψηλό κι άρα απαγορευτικό γι’ αυτό και η διοίκηση πρότεινε το αντίτιμο να μειωθεί στα 75 ευρώ. Ο Άρης Βέρρος ζήτησε να παραχωρείται ελεύθερα η αίθουσα κυρίως για τοπικούς φορείς αλλά ουδέποτε για εκδηλώσεις που θα αποφέρουν κέρδος στους διοργανωτές. Ο Βαγγέλης Παππάς συμφώνησε με την εισήγηση του κ. Φιλόσογλου και ζήτησε να κοστολογούνται τα λειτουργικά έξοδα και βάσει αυτών να ορίζεται το αντίτιμο των παραχωρήσεων.
Για δεύτερη συνεδρίαση αποσύρθηκε το ένατο θέμα της διατάξεως «Έγκριση ερυθράς στον οικισμό Φιλίππων του Δήμου Καβάλας».
—