Dark Mode Light Mode

Μεσογειακή Διατροφή και υγιής γήρανση

Είναι ευρέως γνωστό, ότι με το πέρασμα τoυ χρόνου και στις περισσότερες περιπτώσεις, ο οργανισμός μας εξασθενεί και η υγεία μας τείνει να χειροτερέψει. Υπέρταση, υψηλή χοληστερόλη, ανεβασμένα τριγλυκερίδια, σάκχαρο, αρθρίτιδες, είναι μερικά από τα πιο κοινά προβλήματα υγείας των μεγαλύτερων ανθρώπων.

Ο όρος «υγιής γήρανση», εστιάζει στη γήρανση η οποία θα συνοδεύεται από ποιότητα ζωής, με όσο το δυνατόν λιγότερα προβλήματα υγείας. Οι παράγοντες που επηρεάζουν είναι πολλοί.

Το στρες της καθημερινότητας, η καθιστική ζωή, η έλλειψη άσκησης, η διατροφή, περιβαλλοντικοί, κοινωνικοί και οικονομικοί παράγοντες, είναι κάποιοι από αυτούς που «απειλούν» ολοένα και περισσότερο την υγεία μας. Όσα περνάνε τα χρόνια, τόσο μεγαλύτερη και η συσσώρευση όλων αυτών των παραγόντων.

Μαζί θα εστιάσουμε στη χρησιμότητα της διατροφής για την επίτευξη της καλύτερης υγείας στο πέρασμα του χρόνου.

Από επιστημονικές μελέτες χρόνων, έχει προκύψει ότι η Μεσογειακή Διατροφή σχετίζεται με:

  • Χαμηλότερο κίνδυνο νόσησης και θανάτου από καρδιαγγειακά νοσήματα
  • Χαμηλότερο κίνδυνο νόσησης και θανάτου από κακοήθεις νεοπλασίες (καρκίνοι)
  • Χαμηλότερο κίνδυνο νόσησης από σακχαρώδη διαβήτη
  • Χαμηλότερο κίνδυνο νόσησης από νευροεκφυλιστικά νοσήματα (Αλτσχάιμερ, άνοια, Πάρκινσον, κ.α.)
  • Αύξηση της μακροζωίας

Γνωρίζουμε όμως τι είναι η Μεσογειακή Διατροφή;

Τα βασικά χαρακτηριστικά της, είναι τα εξής:

  • Αυξημένη κατανάλωση τροφίμων φυτικής προέλευσης (προϊόντα ολικής άλεσης, δημητριακά, φρούτα, λαχανικά, όσπρια και ξηροί καρποί)
  • Χρήση ελαιόλαδου ως βασική πηγή λιπαρών
  • Μέτρια κατανάλωση γάλακτος & γαλακτοκομικών προϊόντων
  • Μέτρια έως αυξημένη κατανάλωση ψαριών και αυγών
  • Μειωμένη κατανάλωση κρέατος
  • Έμφαση σε μη επεξεργασμένα τρόφιμα, εποχιακά και τοπικά τρόφιμα
Ομάδες τροφών Συχνότητα Κατανάλωσης
Ψωμί, δημητριακά, ρύζι, μακαρόνια 6-11 μερίδες καθημερινά

 

(Ενδεικτικό για 8 μερίδες: 2 φέτες ψωμί ολικής, 1 φλυτζάνι ρύζι, 1 φλυτζάνι δημητριακά, 1 μπισκότο)

Λαχανικά 3-5 μερίδες καθημερινά

 

(Ενδεικτικό για 4 μερίδες: 2 φλυτζάνια ωμά λαχανικά και 1 φλυτζάνι βρασμένα λαχανικά)

Φρούτα 3-5 μερίδες καθημερινά
Όσπρια 1-2 φορές την εβδομάδα
Γαλακτοκομικά 1-2 μερίδες καθημερινά
Ψάρια 1-2 φορές την εβδομάδα
Κρέας 1-2 φορές την εβδομάδα

 

*[περιορισμένη κατανάλωση κόκκινου κρέατος, όχι περισσότερο από 2 φορές τον μήνα]

 

Προσοχή! Όταν λέμε μερίδες, δεν εννοούμε «ένα πιάτο φαγητό», αλλά κάποιες ενδεικτικές διαιτητικές ποσότητες. Ταυτόχρονα, είναι πολύ σημαντικό να τονίσουμε, ότι το μεσογειακό πρότυπο διατροφής, περιέχει μέσα και τη συστηματική φυσική δραστηριότητα (άσκηση/άθληση). Τέλος, δεν ξεχνάμε ποτέ το νερό!

Ένας μέσος ενήλικας χρειάζεται να καταναλώνει τουλάχιστον 8-10 ποτήρια νερό ημερησίως! Πολλές φορές η αλλαγή του τρόπου ζωής είναι δύσκολη απόφαση, όμως αν αναλογιστούμε τα οφέλη που μπορεί να έχει αυτή η αλλαγή στην υγεία μας, τότε μια προσπάθεια αξίζει τον κόπο!! Αυτό που προτείνω λοιπόν, είναι να ξεκινήσετε, σήμερα κιόλας, με μικρές αλλαγές!

 

Αναστασία Β. Πατέλη

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

www.avpateli.gr

Προηγούμενο άρθρο

Θετικός απολογισμός: 1.181 νέες επιχειρήσεις από το 2020 ως το 2022

Επόμενο άρθρο

ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΔΕΥΤΕΡΑ 23 ΓΕΝΑΡΗ 2023