Dark Mode Light Mode
Η γυναίκα, η πανδημία και ο πόλεμος στην Ουκρανία
Μεσολάβηση του Γιάννη Μασούτη στην εκκρεμότητα της απλήρωτης επιδότησης εργασίας
ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΔΕΥΤΕΡΑ 21 ΜΑΡΤΙΟΥ 2022

Μεσολάβηση του Γιάννη Μασούτη στην εκκρεμότητα της απλήρωτης επιδότησης εργασίας

Συνεδρίασε το απόγευμα της Πέμπτης με τη διαδικασία της τηλεδιάσκεψης το  Περιφερειακό Επιμελητηριακό Συμβούλιο της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Πρόκειται για ένα νέο σχετικά θεσμό που δεν είναι ευρύτερα γνωστός. Ενώνει τα Επιμελητήρια κάθε περιφέρειας που έτσι έχουν τη δυνατότητα μίας ακόμη δυναμικής παρουσίας. Αυτή τη φορά όλα μαζί, εκπροσωπώντας κάθε μία από τις περιφέρειες της χώρας. Πρόεδρος για το συμβούλιο της ΑΜΘ είναι ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου του Έβρου κ. Χριστόδουλος Τοψίδης. Βασικό θέμα της συνεδρίασης την περασμένη Πέμπτη ήταν η εκκρεμότητα με τους συμψηφισμούς της απλήρωτης επιδότησης εργασίας (επιδότηση εργασίας προηγούμενων ετών 4% και 12%).

Είναι ένα θέμα που «καίει» όλα τα Επιμελητήρια της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης λόγω της ασυνέπειας της κυβέρνησης που αλλά υποσχέθηκε και τίποτα σχεδόν δεν έκανε. Θυμίζουμε ότι ο ίδιος φορέας αρχές του μήνα είχε στείλει επιστολή διαμαρτυρίας προς τους αρμόδιους υπουργούς Σταϊκούρα και Χατζηδάκη. Μέχρι και πρόσφατα η επιστολή δεν έτυχε καμίας απάντησης!

Στη συνεδρίαση της περασμένης Πέμπτης διαπιστώθηκε ότι το θέμα παραμένει στάσιμο και οι συμψηφισμοί δεν έχουν καν ξεκινήσει. Αποφασίστηκε να ζητηθεί βοήθεια από την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος και το νέο πρόεδρο της κ. Γιάννη Μασούτη. Ειδικότερα θα ζητηθεί από τον κ. Μασούτη να μεσολαβήσει προκειμένου το Περιφερειακό Επιμελητηριακό Συμβούλιο της Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης να συναντήσει στην Αθήνα τους εμπλεκόμενους υπουργούς Σταϊκούρα και Χατζηδάκη.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε επίσης ότι για την ίδια εκκρεμότητα έχουν κατατεθεί ερωτήσεις στη Βουλή από βουλευτές της αντιπολίτευσης. Οι οποίες προς το παρόν δεν έχουν απαντηθεί. Δυστυχώς η κοινοβουλευτική αυτή η διαδικασία ναι μεν εξελίσσεται, αλλά αυτό γίνεται με μεγάλη καθυστέρηση. Το ειδικότερο πρόβλημα που θέτουν τα Επιμελητήρια στην κυβέρνηση είναι και αυτό των επιχειρήσεων που δικαιούνται συμψηφισμούς αλλά δεν έχουν χρέη είτε προς την εφορία είτε προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Γενικά πάντως το ζήτημα που είναι ιδιαίτερα κρίσιμο για τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης. Μπορεί να προσφέρει σε αυτές στήριξη στη δύσκολη περίοδο που διανύουμε. Παρουσιάζει αδικαιολόγητη στασιμότητα από το τέλος του προηγούμενου έτους και παρά τις υποσχέσεις που δόθηκαν και από τους εκπροσώπους της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων και από τα κυβερνητικά στελέχη. Τα τελευταία νέα τα πληροφορήθηκε ο κ. Τοψίδης τον περασμένο Φεβρουάριο όπου σύμφωνα με πληροφορίες ο επικεφαλής της ΑΑΔΕ μετέφερε όλη την ευθύνη της καθυστέρησης στο κράτος. Είναι επίσης γνωστό ότι για να ξεπεραστούν τα υποτιθέμενα γραφειοκρατικά προβλήματα χρειάζεται και τροπολογία στη Βουλή! Για την οποία δεν φαίνεται να ξεκίνησε οποιαδήποτε προετοιμασία.

Σε γενικές γραμμές στα Επιμελητήρια της Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης θα κρατήσουν ψηλά στην ατζέντα τους την συγκεκριμένη διεκδίκηση και εκκρεμότητα περιμένοντας νεότερα από τον πρόεδρο της Κεντρικής Επιτροπής Επιμελητηρίων Γιάννη Μασούτη. Στην ίδια συνεδρίαση συζητήθηκαν και άλλα θέματα της αγοράς και της επιχειρηματικότητας. Όπως για παράδειγμα η ακρίβεια, η αύξηση του μεταφορικού κόστους και τα ειδικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες όπως για παράδειγμα αυτοί της εστίασης. Συζητήθηκαν τέλος και διοικητικά θέματα του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου. Το Επιμελητήριο της Καβάλας εκπροσωπήθηκε στη συνεδρίαση της περασμένης Πέμπτης από τον Μάρκο Δέμπα και τον Γιάννη Παναγιωτίδη.

Προηγούμενο άρθρο

Η γυναίκα, η πανδημία και ο πόλεμος στην Ουκρανία

Επόμενο άρθρο

ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΔΕΥΤΕΡΑ 21 ΜΑΡΤΙΟΥ 2022