Dark Mode Light Mode

Μετά τις ομιλίες πορεία που κατέληξε στον Δ. Κήπο

Κινητοποίηση ενάντια στον πόλεμο και την εμπλοκή της χώρας μας σε αυτόν,  πραγματοποίησαν η Επιτροπή Ειρήνης Καβάλας, με εργατικά σωματεία, φοιτητικούς συλλόγους και φορείς της πόλης.

Στην κινητοποίηση μίλησαν ο πρόεδρος του συλλόγου φοιτητών του τμήματος Χημείας του ΔΠΘ, Νικολακάκης Μανώλης.  Μεταξύ άλλων, δήλωσε ότι οι φοιτητές στέκονται στο πλευρό του Παλαιστινιακού λαού, στο πλευρό των λαών της Μέσης Ανατολής που σφυροκοπούνται ανελέητα από τα εγκλήματα του κράτους δολοφόνου του Ισραήλ.

Δήλωσε την αμέριστη συμπαράσταση σε συμφοιτητές τους, φαντάρους, που διώκονται με 10 μέρες φυλακή επειδή δήλωσαν την αντίθεσή τους στην συμμετοχή της χώρας μας στον πόλεμο. Εκ μέρους των εργατικών σωματείων μίλησε η Βάσω Μπράτσου, πρόεδρος του Συνδικάτου Γάλακτος Τροφίμων και ποτών Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης.  Ανέφερε συγκεκριμένα: «Διαδηλώνουμε σήμερα  ενάντια στην εμπλοκή της χώρας στο μακελειό στη Μέση Ανατολή.

Ιδιαίτερα εδώ στην περιοχή μας που ήδη αξιοποιείται το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, οι σιδηρόδρομοι και οι δρόμοι μας, για να μεταφέρουν οι ΝΑΤΟϊκοί πολεμικό εξοπλισμό, ώστε να σφαγιάζονται οι λαοί. Ειδικά εδώ στην Καβάλα που τον Μάρτιο στήθηκε φιέστα από τον Δήμο  με συναυλία με την χορωδία της Ακαδημίας του Αμερικανικού Στρατού.

Η περιοχή μας έχει μετατραπεί σε κανονικό ορμητήριο, σε πραγματικό μαγνήτη πολέμου. Με αυτούς τους προσανατολισμούς ιδιωτικοποιήθηκε και το εμπορικό λιμάνι. Αυτό μας ανησυχεί ιδιαίτερα! Ανησυχεί το σύνολο του Καβαλιώτικου λαού για τα σύννεφα πολέμου και την γενίκευση του πολέμου στην Μέση Ανατολή.

Η κυβέρνηση είναι συνένοχη σ’ αυτά τα εγκλήματα. Απ’ την πρώτη στιγμή και η κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα που κυβέρνησαν τα προηγούμενα χρόνια, παρέχουν πολύμορφη πολιτική, οικονομική και στρατιωτική στήριξη, εμπλέκοντας τον λαό μας σε επικίνδυνες περιπέτειες.

Επικαλούνται το «δικαίωμα αυτοάμυνας του Ισραήλ»! Αλήθεια είναι αυτοάμυνα τα 17000 νεκρά παιδιά στην Γάζα? Είναι αυτοάμυνα η επίθεση στον Λίβανο; Είναι αυτοάμυνα η γενοκτονία ενός ολόκληρου λαού; Καλούμε τον λαό της Καβάλας να εκφράσει την καταδίκη του στα εγκλήματα του Ισραήλ, να δυναμώσει τον αγώνα του ενάντια στην εμπλοκή της χώρας μας, να σταθεί αλληλέγγυος στους λαούς που ματώνουν για τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.»

Η πολεμική βιομηχανία αναπτύσσεται με τραγικά αποτελέσματα στις ζωές μας. Αρκεί να σκεφτούμε ό,τι δίνονται δις ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό σε εξοπλιστικά προγράμματα, ενώ την ίδια στιγμή η ακρίβεια καλπάζει, οι μισθοί μας δεν φτάνουν ούτε για το πρώτο 10ήμερο του μήνα, τα νοσοκομεία καταρρέουν και τα παιδιά μας κάνουν μάθημα σε συγχωνευμένες τάξεις ετοιμόρροπες των 30 παιδιών γιατί δεν γίνονται οι απαραίτητες προσλήψεις.

Γιατί οι ζωές μας είναι κόστος για ένα κράτος που εξυπηρετεί τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Τέλος,  δηλώνουμε περήφανοι και επαινούμε τα στρατευμένα παιδιά μας που μπαίνοντας μπροστά ενάντια στην εμπλοκή της χώρας μας στους πολέμους, όπως το αιματοκύλισμα στην Ουκρανία, όπως η σφαγή των λαών της Παλαιστίνης, του Λιβάνου, συνολικά της περιοχής από το κράτος-δολοφόνο του Ισραήλ, διαδήλωσαν αυτή τους την αντίθεση μαζί με τον υπόλοιπο λαό σε διάφορες κινητοποιήσεις που έγιναν στην χώρα και καταδικάζουμε την τιμωρία που τους επιβλήθηκε».

Οι διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία εντός του κεντρικού πεζοδρόμου της αγοράς της Καβάλας  φωνάζοντας συνθήματα όπως «Λευτεριά στην Παλαιστίνη», « Οι φαντάροι είναι του λαού παιδιά, έξω από τα σύνορα δεν έχουνε δουλειά», «Καμία εμπλοκή, καμιά συμμετοχή, έξω από την Ελλάδα οι ΝΑΤΟϊκοί».

Η πορεία κατέληξε στον Δημοτικό Κήπο όπου εκείνη την ώρα γινόταν προβολή της συναυλίας  για τα θύματα του εγκλήματος στα Τέμπη. Οι διαδηλωτές κατά την άφιξη στον χώρο και ανάμεσα στα τραγούδια φώναζαν συνθήματα για το έγκλημα στα Τέμπη όπως «το έγκλημα αυτό δεν θα ξεχαστεί, όλων των νεκρών γινόμαστε φωνή», «ΣΥΡΙΖΑ ΠΑΣΟΚ, ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ το έγκλημα αυτό έχει ιστορία».

(Δ. Τύπου)

Προηγούμενο άρθρο

Ν. Καβάλας: Σταδιακή επιστροφή της θερμοκρασίας σε φυσιολογικά επίπεδα

Επόμενο άρθρο

Έγινε η μετάδοση της συναυλίας για τα θύματα στα Τέμπη