Dark Mode Light Mode

Μετά τις προεγγραφές, ώρα vouchers για τους Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς

Μπορεί να μην είναι πρόεδρος της δημοτικής κοινωνικής «Αλληλεγγύης», μιας και αυτή καταργήθηκε, συνεχίζει όμως και παρακολουθεί στενά το θέμα της λειτουργίας των δημοτικών παιδικών σταθμών.

Ο κ. Ανέστης Δημητριάδης ενημερώνει τους γονείς. Τώρα είναι η ώρα των αιτήσεων για τα λεγόμενα vouchers. Συμμετοχή στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ, τα παιδιά στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς δωρεάν.

Η συνέντευξη

Ερ: Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς, τα παιδιά των οποίων θα πάνε στους παιδικούς σταθμούς τον προσεχή Σεπτέμβρη;

Απ: Ήδη από τις αρχές του Μαΐου οι γονείς που θέλανε να επαναγράψουν τα παιδιά τους που ήταν στους παιδικούς σταθμούς ή να γράψουν καινούργια παιδάκια που θα έρθουν φέτος κοντά μας, έπρεπε να κάνουνε τη δήλωση προεγγραφής. Έτσι ώστε να κάνουν μια προκράτηση της θέσης για να γίνει ο σχεδιασμός της επόμενης χρονιάς. Να ξέρουμε το πώς θα κυλήσουν οι βρεφονηπιακοί σταθμοί του Δήμου Καβάλας. Αυτό έχει γίνει σε πρώτη φάση. Τα στοιχεία που έχουμε δείχνουν ότι οι αιτήσεις που λάβαμε είναι παραπάνω, περίπου στο 15%, περισσότερα παιδιά από την περσινή χρονιά. Πέρσι είχαμε περίπου 530 παιδάκια, φέτος αυτός ο αριθμός θα ανέβει. Υπολογίζουμε αν όλα πάνε καλά, ότι θα είναι περίπου στα 550 παιδάκια, ίσως και λίγο παραπάνω. Τώρα όμως ήρθε η ώρα για τις περιβόητες αιτήσεις των vouchers. Η πλατφόρμα έχει ανοίξει. Θα πρέπει οι γονείς είτε έχουν κάνει αίτηση για προεγγραφή, είτε και όχι, να μπουν στην πλατφόρμα αυτή. Να προβούν στην αίτηση. Θα βγει και σχετική ανακοίνωση από τον Δήμο Καβάλας.

Ερ: Να διευκρινίσουμε ότι η φοίτηση ενός παιδιού με το ΕΣΠΑ- με vouchers – είναι δωρεάν.

Απ: Ακριβώς. Πέρσι από τα 530 παιδάκια, περίπου τα 460 ήταν με voucher. Είναι στην ουσία ένα πρόγραμμα ΕΣΠΑ, όπου οι γονείς απαλλάσσονται πλήρως από τα τροφεία που δίνουν για να φοιτήσουν τα παιδάκια στους βρεφονηπιακούς σταθμούς.

Ερ: Ο Δήμος Καβάλας, ο κάθε Δήμος, πληρώνεται με χρήματα του ΕΣΠΑ;

Απ: Ακριβώς. Αυτό είναι καλό και για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς. Γιατί τα χρήματα που δίνει το κράτος θα έλεγα ότι είναι αρκετά για να καλύψουν τη λειτουργία αυτών των βρεφονηπιακών σταθμών. Το σημαντικότερο απ’ όλα είναι ότι απαλλάσσει τους γονείς από την καταβολή των τροφείων αυτών κάθε μήνα.

Ερ: Είναι απλό, είναι εύκολο να μπει ένας γονέας και να πάρει το voucher; Ξέρουν οι γονείς;

Απ: Είναι πολύ εύκολο, μπαίνουν οι γονείς στην αίτηση για τα vouchers που γνωρίζουνε. Εκτός από αυτό, θα υπάρχει ανακοίνωση από τον Δήμο Καβάλας, όπου θα υπάρχουν τηλέφωνα, προκειμένου αν υπάρκει κάποιο κώλυμα, οι γονείς να καλούν και να παίρνουν κατευθύνσεις από τους αρμόδιους. Αν χρειαστεί να τους βοηθήσουν κιόλας.

Ερ: Οι βρεφονηπιακοί σταθμοί θα λειτουργήσουν μέχρι το τέλος του μήνα. Μετά έχουμε τη διακοπή του Αυγούστου. Κτηριακά, οργανωτικά, από την 1η Σεπτεμβρίου αλλάζει κάτι;

Απ: Το σημαντικότερο πρόβλημα υπήρξε όταν έγινε η κατάργηση του νομικού προσώπου. Τότε ήταν το μεγάλο στοίχημα για μας. Να μπορέσει να γίνει αυτή η μετάβαση σωστά. Το στοίχημα αυτό κερδήθηκε. Η μετάβαση αυτή έγινε. Οι βρεφονηπιακοί συνέχισαν και συνεχίζουν να δουλεύουνε σωστά. Είμαστε έτοιμοι αυτή τη στιγμή και από υλικά μέσα αλλά και από προσωπικό, ώστε να καλύψουμε αυτή τη αυξημένη ζήτηση για τις θέσεις που θα χρειαστούν στους βρεφονηπιακούς σταθμούς. Έτσι μέσα στο καλοκαίρι, από τον επόμενο μήνα τον Αύγουστο, μας δίνει το δικαίωμα να προβούμε σε κάποιες μικροεπεμβάσεις που θα χρειαστεί Ώστε από τον Σεπτέμβριο και μετά να είμαστε πανέτοιμοι να δεχθούμε τους μικρούς λιλιπούτιους συντοπίτες μας.

Ερ: Αν κάποιος γονέας ή κηδεμόνας, αφήσει την εγγραφή για τον Σεπτέμβριο, για την τελευταία στιγμή, υπάρχει η δυνατότητα; Δεν μένει το παιδί απέξω;

Απ: Απέξω δε μένει κανένα παιδί. Απλώς θα χάσει το δικαίωμα αν δεν κάνει τώρα την αίτηση, της δωρεάν φοίτησης. Για μένα είναι το σημαντικότερο αυτό το πράγμα. Στις εποχές που ζούμε η απαλλαγή από τα τροφεία, είναι απαλλαγή από ένα βάρος στον οικονομικό προϋπολογισμό μιας οικογένειας. Φυσικά και τον Δήμο Καβάλας συμφέρει τα περισσότερα παιδιά να είναι με το ΕΣΠΑ και τα vouchers.

Προηγούμενο άρθρο

Προσοχή, SOS σε όσους χρωστάνε στην εφορία

Επόμενο άρθρο

Καλός ο Ανδρουλάκης αλλά ο Κ. Σιμιτσής προτιμά την Άννα Διαμαντοπούλου