ΚΛΙΜΑΤΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ COVID-19
Το μεσημέρι της 24ης Ιανουαρίου, σε ένα εστιατόριο της πόλης Guangzhou στη νότια Κίνα, γευματίζουν 83 άτομα. Ανάμεσα τους μια γυναίκα 64 ετών, ασυμπτωματική, που είχε φτάσει την προηγούμενη από τη Wuhan. Την επόμενη η γυναίκα αυτή παρουσίασε συμπτώματα COVID-19 και μέχρι τις 5 Φεβρουαρίου συνολικά 9 άτομα από τους πελάτες του συγκεκριμένου εστιατορίου. Αξιοπερίεργο ήταν ότι όσοι νόσησαν ήταν πάνω στην ίδια ευθεία του ρεύματος αέρα από το air condition ακόμα και σε απόσταση 6 μέτρων από την συγκεκριμένη γυναίκα, ενώ κανείς άλλος από τους 83 πελάτες δεν νόσησε…
Αυτή ήταν μάλλον και η πρώτη καταγεγραμμένη αερογενής μόλυνση με το νέο ιό. Μέχρι τότε γνωρίζαμε ότι ο ιός αυτός όπως και της γρίπης μεταδίδεται μέσω σταγονιδίων από το βήχα και το φτέρνισμα που πέφτουν κάτω σε απόσταση μέχρι 2 μέτρων. Στη συγκεκριμένη περίπτωση είχαμε μόλυνση ανθρώπων χωρίς άμεση επαφή και σε απόσταση πολύ μεγαλύτερη των 2 μέτρων.
Αυτό που κάνουν τα air conditions είναι να ανακυκλώνουν τον αέρα και να προκαλούν ρεύματα. Αυτή η κίνηση του αέρα παρατείνει την εναιώρηση των σταγονιδίων που πιθανώς περιέχουν τον ιό και αυξάνουν τη μεταδοτικότητα του.
Εάν στο σπίτι δεν υπάρχει ασθενής με COVID-19 προφανώς δεν υπάρχει πρόβλημα με τα air-conditions. Καλό είναι να έχουμε ταυτόχρονα και ένα παράθυρο ανοικτό για να ανανεώνεται ο αέρας καθώς τα κλιματιστικά ανακυκλώνουν τον αέρα αλλά δεν τον ανανεώνουν. Επίσης καλό θα ήταν να μην χαμηλώνουμε πολύ την θερμοκρασία, ιδανικά 25-26οC και πάντως πάνω από 22οC!
Τέλος δεν πρέπει να ξεχνάμε την συντήρηση και τον καθαρισμό των κλιματιστικών μηχανημάτων.
Όταν όμως στο σπίτι έχουμε θετικό κρούσμα, τα κλιματιστικά μπορούν να μεταφέρουν τον ιό παντού μέσα στο σπίτι και γιαυτό είναι καλό να μην λειτουργούν και να ανοίξουμε τα παράθυρα για να μπαίνει φρέσκος αέρας στο σπίτι. Επίσης μια χρήσιμη συμβουλή θα ήταν μετά την χρήση της τουαλέτας να τραβάμε το καζανάκι με κατεβασμένο το καπάκι για να αποφευχθεί η δημιουργία αερολύματος.
Πρόβλημα υπάρχει στα κλιματιστικά σε κοινόχρηστους χώρους, σε εστιατόρια, καφέ, εμπορικά κέντρα, μετρό. Όπως φάνηκε και στο παράδειγμα στην πόλη Guangzhou τα κλιματιστικά σε τέτοιους κλειστούς χώρους μπορεί να επιταχύνουν τη διασπορά. Υπάρχει ο γνωστός κίνδυνος να μολυνθείς από τον ιό όταν έρθεις σε απόσταση λιγότερο από 2 μέτρα από έναν ασθενή λόγω των σταγονιδίων που εκπέμπει αλλά λόγω των κλιματιστικών τα σταγονίδια αυτά μπορούν να παραμείνουν αιωρούμενα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και να ταξιδέψουν πιο μακριά.
Μια πολύ σημαντική σημείωση είναι ότι έχει να κάνει με τα κλιματιστικά των αεροπλάνων που δεν δείχνουν να αυξάνουν την εξάπλωση ιών καθώς στα σύγχρονα αεροπλάνα δεν γίνεται κλασσικά μόνο ανακύκλωση του αέρα της καμπίνας επειδή έχουν νοσοκομειακού τύπου βιολογικά φίλτρα. Εν πτήση ο αέρας που βγαίνει από τις σχάρες είναι ένα μείγμα φιλτραρισμένου εξωτερικού αέρα και ανακυκλωμένου αέρα! Μετά από μελέτες έχει φανεί ότι η ποιότητα του αέρα στην καμπίνα των σύγχρονων αεροπλάνων ίσως είναι και καλύτερος από αυτό των οικιακών κλιματιστικών.
Όσον αφορά τα κλιματιστικά κεντρικών μονάδων σε μεγάλα κτήρια και κρουαζιερόπλοια προφανώς αποτελούν πιθανές αιτίες εξάπλωσης των ιών αλλά αυτό πρέπει να είναι αντικείμενο ξεχωριστής αναφοράς…