Dark Mode Light Mode

Μετατροπή Ατομικής Επιχείρησης Σε Εταιρεία

Πολλοί είναι εκείνοι οι επιχειρηματίες, οι οποίοι βρισκόμενοι στο χώρο του επιχειρείν αρκετά χρόνια, έχουν αναπτύξει αρκετά τις επιχειρήσεις τους με αποτέλεσμα να σκέφτονται το «επόμενο βήμα».

Στην περίπτωση της ατομικής επιχείρησης, το επόμενο βήμα είναι η δημιουργία εταιρίας. Οι λόγοι που μπορούν να οδηγήσουν κάποιον στο να λάβει την απόφαση αυτή ποικίλουν. Εμείς θα επικεντρωθούμε στο σημαντικότερο και πιο κοινό κατά την γνώμη μας λόγο, την υψηλή φορολογική επιβάρυνση.

Ο τρόπος με τον οποίο φορολογούνται οι ατομικές επιχειρήσεις ακολουθεί μία κλίμακα, ο συντελεστής της οποία αλλάζει ανά 10.000,00€ καθαρά κέρδη. Ο συντελεστής φορολόγησης για τις εταιρίες είναι σταθερός ανεξαρτήτως ύψους κερδών και μορφής εταιρίας και είναι ίσος με 22%.

Αυστηρά αριθμητικά, η κουβέντα για την μετάβαση σε εταιρία έχει νόημα να ξεκινήσει μετά τις 35.000,00€ – 36.000,00€ καθαρά κέρδη. Το νούμερο αυτό όμως δεν είναι απόλυτο, με βάση διάφορους άλλους παράγοντες, όπως η μορφή εταιρίας που θα επιλεγεί, μπορεί να είναι ακόμη μικρότερο.

Από 01/01/2024, με την ψήφιση του νέου φορολογικού νομοσχεδίου, τα καθαρά κέρδη της επιχείρησης μπορεί να μην αποτελούν καν παράγοντα αξιολόγησης για την μετατροπή σε εταιρία, καθώς στο τραπέζι έχουν μπει διάφορα άλλα κριτήρια για τον υπολογισμό του φόρου, όπως το κόστος της μισθοδοσίας του προσωπικού και οι αμοιβές των επιμέρους υπαλλήλων.

Σε κάθε περίπτωση, όταν τα νούμερα των κερδών αρχίζουν να ξεφεύγουν από τις 30.000,00€, καλό είναι να ξεκινήσουμε τα πιθανά σενάρια για το επόμενο βήμα.

Αν τελικά ληφθεί η απόφαση της δημιουργίας νέας εταιρίας, το επόμενο που θα πρέπει να αποφασιστεί είναι ο τρόπος με τον οποίο θα γίνει η μετάβαση. Θα μπορούσαμε να ξεχωρίσουμε τρεις βασικές περιπτώσεις:

  1. Σύσταση της νέας εταιρίας με διακοπή της ατομικής επιχείρησης και πώληση των περιουσιακών στοιχείων της ατομικής επιχείρησης στην νέα εταιρία.
  2. Μετατροπή της ατομικής επιχείρησης.
  3. Εισφορά σε είδος της λογιστικής αξίας της ατομικής επιχείρησης στο κεφάλαιο της νέας εταιρίας.

Η επιλογή μίας εκ των τριών ανωτέρω εναλλακτικών έχει να κάνει κυρίως με το μέγεθος της υφιστάμενης ατομικής επιχείρησης. Η ύπαρξη μεγάλου αριθμού εργαζομένων, η ύπαρξη ανοιχτών απαιτήσεων και υποχρεώσεων καθώς και η κατοχή μεγάλης αξίας περιουσιακών στοιχείων (παγίων), είναι μερικά από τα κριτήρια βάσει των οποίων θα επιλεγεί ο τρόπος μετάβασης.

Κλείνοντας, αναφορά θα πρέπει να γίνει σε ευνοϊκές νομοθεσίες που είναι σε ισχύ με τις οποίες ο επιχειρηματίας μπορεί να βγει πολλαπλά κερδισμένος κάνοντας χρήση τους κατά την διαδικασίας της μετάβασης από ατομική επιχείρηση σε εταιρία.

Με τις ευεργετικές διατάξεις των νομοθεσιών αυτών μπορεί να αποφύγει πιθανές φορολογικές επιβαρύνσεις κατά την διαδικασία της μετατροπής, μέχρι και μείωση του φόρου εισοδήματος της νέας εταιρίας σε συντελεστή χαμηλότερο του ισχύοντος 22%.

Η έμπειρη ομάδα της Optimus Tax είναι στην διάθεση σας για να μελετήσει εξατομικευμένα την περίπτωση σας και να προτείνει την πιο συμφέρουσα λύση για την επιχείρηση σας.

https://www.optimustax.accountant/el/

Τσελίκης Δημ. Πασχάλης

Φοροτεχνικός Σύμβουλος – Λογιστής Α΄ Τάξης  

ΜSc Εφαρμοσμένων Οικονομικών ΠΑ.ΜΑΚ.

Ιδρυτής της “Optimus Tax”

Προηγούμενο άρθρο

Οδηγίες προς τους κατόχους των προσκλήσεων για τη συναυλία Αρβανιτάκη-Ζουγανέλη

Επόμενο άρθρο

Μεταγραφών συνέχεια στον ΑΟΚ: Δικός του και ο Bogdan Mandic