Dark Mode Light Mode

Μια αισιόδοξη ματιά σε μια δυσάρεστη επέτειο

Η συμπολίτισσα γραφίστας (και όχι μόνο) κ. Θώμη Αγγέλου ανέλαβε το καλλιτεχνικό μέρος εκδηλώσεων που άρχισαν ή θα αρχίσουν.

Των φετινών Ελευθερίων και των εκδηλώσεων που θα γίνουν κυρίως το επόμενο διάστημα. Για τα 100 χρόνια από την ίδρυση της Ιεράς Μητρόπολης Φιλίππων Νεαπόλεως Θάσου. Δική της δουλειά είναι το εξώφυλλο του έντυπου του προγράμματος των Ελευθερίων. Όπως και το λογότυπο για τα 100 χρόνια από την ίδρυση της Ιεράς Μητρόπολης. Τα κατάφερε αφού τα σχόλια του κόσμου είναι θετικά. Η ίδια εξηγεί το πώς σκέφθηκε και δημιούργησε.

Η συνέντευξη

Ερ: Για τη μακέτα και το σήμα των εκδηλώσεων των Ελευθερίων 2024 στηριχθήκατε στα 50 χρόνια από την Τουρκική εισβολή στην Κύπρο. Αυτό είναι το βασικό θέμα των εκδηλώσεων κι έτσι εκεί στηρίζεται και η δική σας προσέγγιση.

Απ: Ακριβώς. Φέτος είναι αφιερωματικές οι εκδηλώσεις των «Ελευθερίων». Καβάλα- Κύπρος δεσμοί ιστορίας και φιλίας. Επομένως από τη στιγμή που υπάρχει αυτός ο θεματικός άξονας όφειλε και ο επικοινωνιακός σχεδιασμός να τον ακολουθήσει και να εμπνευστεί απ’ αυτόν.  Ακούσαμε τη Δευτέρα από τον κ. Παπακοσμά τους δεσμούς που συνδέουν την Καβάλα με την Κύπρο. Πραγματικά σπουδαία ιστορικά στοιχεία που δεν γνώριζε ο κόσμος ο οποίος ενθουσιάστηκε από τις ομιλίες όλων. Ήταν εξαιρετική η εκδήλωση. Βγήκαν αλήθειες, βγήκαν προσπάθειες για την ανάπτυξη της πολιτιστική μας κληρονομιάς από τα κατεχόμενα που έχει φύγει κατά συρροή προς το εξωτερικό.

Ερ: Εσείς ζωγραφίζοντας την Κύπρο, βάζοντας το χάρτη της Κύπρου στο εξώφυλλο του εντύπου του προγράμματος , το προσεγγίσατε διαφορετικά. Πιο αισιόδοξα.

Απ: Είμαι αισιόδοξη. Όλες οι ομιλίες τη Δευτέρα περιείχαν τη λέξη ελπίδα. Επομένως αυτό έπρεπε και να αποτυπωθεί. Υπάρχει ελπίδα για το μέλλον. Γίνονται σοβαρές προσπάθειες. Εγώ το προσέγγισα με αυτή την έννοια. Έχει αποτυπωθεί ο χάρτης της Κύπρου ζωγραφικά, στο κομμάτι το μισό του Αττίλα φεύγουν περιστέρια. Υπάρχουν τα λόγια από το ποίημα του Κάλβου. Από κάτω υπάρχει η Αμμόχωστος για όσους μπορούν να το προσέξουνε και να δώσουνε χρόνο. Στη συνέχεια υπάρχει ένα φωτογραφικό κολάζ από τους ανθρώπους με τις φωτογραφίες των αγνοουμένων. Φυσικά η κηλίδα του αίματος των ανθρώπων που χάσανε τη ζωή τους.

Ερ: Μιλήστε μας για το επετειακό σήμα των 100 χρόνων της Ιεράς Μητρόπολης. Κι αυτό είναι δικό σας.

Απ: Ο σχεδιασμός επετειακών εκδηλώσεων είναι ένα δύσκολο εγχείρημα και απαιτητικό  διότι αφορά κυρίως την ιστορία. Οφείλει κυρίως ο σχεδιαστής μέσα σε ένα λογότυπο, μέσα σε ένα έντυπο υλικό, να συμπεριλάβει και την ιστορία που είναι μεγάλη ευθύνη. Είναι δύσκολο να το επικοινωνήσεις σωστά στον κόσμο. Μιλάμε για τα 100 χρόνια της Μητροπόλεως μας από τότε που ιδρύθηκε. Ήταν δύσκολο πραγματικά. Έπρεπε οπωσδήποτε να γίνει αναφορά στον ιδρυτή, στον Απόστολο των Εθνών Παύλο. Όλα αυτά με προσοχή.  Να μπορεί να γίνει αντιληπτό και από τους νέους ανθρώπους. Να συμπεριληφθεί στη μνήμη όλων ότι η Μητρόπολη μας, η ιστορική λόγω της ίδρυσης της από τον Απόστολο των Εθνών, αποτελεί ένα σημείο αναφοράς, είναι συνδεδεμένη με το κοινωνικό γίγνεσθαι. Αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της. Δεν αφορά μόνο τη θρησκευτική της ταυτότητα. Επομένως όλος ο επετειακός για τέτοιες εκδηλώσεις είναι πολύ απαιτητικός.

Προηγούμενο άρθρο

Όλγα Μαρκογιαννάκη: «Θέλουμε να δώσουμε ένα διαφορετικό όραμα για τη χώρα»

Επόμενο άρθρο

Στη θέση τους οι ναυαγοσώστες από το Σάββατο