Η κακοκαιρία της προηγούμενης εβδομάδας έλαβε το όνομα «Κασσάνδρα».
Επανειλημμένα αναφέρονταν ότι θα επηρεάσει και την Ανατολική Μακεδονία. Κάτι που τελικά δεν έγινε. Κι ας ήταν σίγουρο ακόμη και ένα 24ωρο πριν την αναμενόμενη άφιξη της. Αυτά συζητήσαμε με τον Μάκη Ζουμπλιό, έναν ερασιτέχνη στην μετεωρολογία αλλά με χαρακτηριστικά επαγγελματία.
Η συνέντευξη
Ερ: Περιμέναμε κακοκαιρία στην Καβάλα αλλά τελικά έβρεξε ελάχιστα…
Απ: Τον περισσότερο υετό τον έριξε στα δυτικά της χώρας. Εκεί μάλλον εξασθένισε κιόλας. Μιλάμε για την Αθήνα, τη Στερεά Ελλάδα κτλ. Δηλαδή κυρίως στα Ηπειρωτικά. Τα προγνωστικά μας έδιναν κάπως πιο αξιόλογα φαινόμενα περισσότερο στα Βόρεια Ηπειρωτικά της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Είδαμε τι έγινε και δυστυχώς πάλι πήγαμε στον… «κουβά». Όπως λέμε στο στοίχημα.
Ερ: Τα δελτία καιρού είχαν μέσα την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη και μάλιστα για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα.
Απ: Πραγματικά έτσι ήταν. Μέχρι την τελευταία στιγμή έδιναν τα προγνωστικά μοντέλα βροχοπτώσεις και δραστηριότητα με κεραυνούς. Επίσης υπήρχε το ενδεχόμενο και χαλαζόπτωσης. Στην πρόγνωση η χαλαζόπτωση υπήρχε και μια μέρα πριν έρθει η κακοκαιρία. Στην πρόγνωση κάποιων εξειδικευμένων μοντέλων. Δυστυχώς ή ευτυχώς δεν είχαμε τίποτα απ` όλα αυτά.
Ερ: Τελικά είναι δύσκολο πράγμα η πρόγνωση του καιρού.
Απ: Είναι αριθμητικά μοντέλα που δεν μπορούν να αντιληφθούν εύκολα την τοπογεωγραφία της κάθε περιοχής. Η περιοχή μας έχει και τη θάλασσα που επηρεάζει. Είναι και άλλες μικροκαταστάσεις όπως το φράγμα του «Θησαυρού». Όλα αυτά επηρεάζουν λίγο πολύ κάποιες καιρικές συνθήκες. Πολλές φορές δεν βγαίνει ένα σωστό αποτέλεσμα με βάση την πρόγνωση.
Ερ: Αυτό που ζήσαμε με την «Κασσάνδρα» δεν το ζήσαμε για πρώτη φορά. Να περιμένουμε μια κακοκαιρία που τελικά δεν ήρθε.
Απ: Μπορούμε να πούμε ότι είναι μέσα στα περιθώρια αποτυχίας ή μη σωστής πρόγνωσης. Υποτίθεται ότι και τα μοντέλα έχουν καλύτερη τεχνολογία και θα μπορούσαν να πιάνουν πιο σωστά τις προγνώσεις. Παρόλα αυτά βλέπουμε ότι έχουμε μεγάλες αστοχίες. Αυτός όμως είναι και ο καιρός. Δεν μπαίνει σε καλούπια. Κάποια στιγμή πιστεύω ότι τα μοντέλα θα εκσυγχρονιστούν και ίσως κάποιες λεπτομέρειες που ισχύουν ξεχωριστά σε κάθε περιοχή, να τις περιέχουν στην πρόγνωση.
Ερ: Με αυτά και αυτά δεν έχει βρέξει στο Νομό Καβάλας εδώ και καιρό. Πως το σχολιάζετε;
Απ: Με βάση τον ετήσιο υετό δηλαδή από τις αρχές του χρόνου μέχρι τώρα, θεωρητικά είμαστε καλά. Είμαστε στους μέσους όρους των προηγούμενων ετών. Αυτό που είναι πρόβλημα είναι η περασμένη χρονιά (το 2023) που δεν είχαμε βροχοπτώσεις και έτσι έχουμε έλλειψη νερού στον υδροφόρο ορίζοντα. Πρόβλημα είναι επίσης οι φετινές υψηλές θερμοκρασίες οι οποίες επέφεραν πιο γρήγορη εξάτμιση του νερού. Έχει δημιουργηθεί ένα πρόβλημα όσον αφορά την αποταμίευση του νερού. Οπότε χρειαζόμαστε βροχοπτώσεις μέχρι τις αρχές καλοκαιριού του 2025 για να αναπληρωθεί το κενό του προηγούμενου έτους αλλά και το πρόβλημα με τις υψηλές θερμοκρασίες. Κάτι το οποίο δυστυχώς δεν το βλέπουμε. Ειδικά ο Έβρος είναι σε ακόμη χειρότερη κατάσταση. Γενικά η Βόρεια Ελλάδα από την Κεντρική Μακεδονία και προς τα πάνω προς Έβρο, έχουμε πρόβλημα.
Ερ: Τι μπορούμε να πούμε μέχρι τέλος του μήνα για τον καιρό;
Απ: Δίνει κάποιες βροχοπτώσεις στα μέσα του μήνα. Κάποιες καλές βροχοπτώσεις και προς τα τέλη. Είδαμε όμως και στο προηγούμενο χρονικό διάστημα, ότι αυτά είναι ψηφιακά. Αναμένουμε και την πράξη.
Ερ: Η θερμοκρασία έως το τέλος του μήνα;
Απ: Είμαστε ήδη τρεις βαθμούς πάνω από τους μέσους όρους. Είμαστε ψηλότερα. Μάλλον θα κυμανθεί σε υψηλά επίπεδα από τους μέσους όρους του μήνα.