Dark Mode Light Mode

Μια ακόμη μεγάλη καταστροφή για τους κτηνοτρόφους του Ν. Καβάλας

Φωτογραφία αρχείου

Η ευλογιά ταλαιπωρεί τις κτηνοτροφικές μονάδες του Νομού. Άλλες είναι σε καραντίνα κι άλλες σε επιτήρηση. Το χειρότερο αφορά το μέλλον που φαίνεται να έχει η υπόθεση. Ήδη τα 9 κρούσματα λέγεται ότι αυξήθηκαν τις προηγούμενες μέρες σε 13. Και το πρόβλημα συνεχίζεται… Μιλήσαμε με τον πάντα ενημερωμένο πρόεδρο του Συνδέσμου Κτηνοτρόφων Ν. Καβάλας κ. Νίκο Δημόπουλο.

Η συνέντευξη

Ερ: Πόσο σοβαρό είναι το πρόβλημα για τους κτηνοτρόφους του Νομού Καβάλας και ειδικότερα στον Δήμο Νέστου, όπου εκεί ακούμε ότι συνεχίζεται η καραντίνα λόγω των κρουσμάτων ευλογιάς σε πρόβατα.

Απ: Υπάρχει μια μεγάλη καταστροφή στην περιοχή. Τα περισσότερα κοπάδια (που υπήρξαν τα κρούσματα) είναι με λίγα ζώα. Τα κοπάδια που έχουν καταστραφεί είναι μικρά. Έχουμε και πολύ μεγάλες μονάδες που έχουν και 3-4 χιλιάδες ζώα και φανταστείτε τώρα να βρεθεί ένα ζώο θετικό σ’ αυτήν τη μονάδα και να καταστραφεί όλη η υπόλοιπη. Ταυτόχρονα όταν έχουμε περιστατικά σε μικρές μονάδες τότε έχουμε εκεί πολλούς ανθρώπους οι οποίοι μένουν άνεργοι. Καταστρέφεται το ζωικό τους κεφάλαιο. Το λίγο ή το πολύ φυσικά και είναι σχετικό…

Ερ: Μας λέει η τοπική υπηρεσία ότι ως το τέλος αυτής της εβδομάδας θα σφαχθούν 2 χιλιάδες πρόβατα.

Απ: Όλα μαζί θα είναι τόσα. Όσα σφάχτηκαν και όσα θα σφαχθούν. Τα οποία είναι και ύποπτα απ` ότι φαίνεται. Είναι μεγάλος ο αριθμός. Το κακό είναι ότι η νόσος δεν σταματάει, συνεχίζει παρά τα μέτρα που παίρνουν όλοι οι κτηνοτρόφοι στην περιοχή. Παρότι οι περισσότεροι δεν βγάζουν τα ζώα έξω, υποχρεωτικά. Παρά την απουσία της πολιτείας η οποία ούτε ασχολείται καθόλου. Θα δει ποια θα σφαχθούν στο τέλος, θα δώσει μια αποζημίωση και μετά θα τρέχουν οι κτηνοτρόφοι για να μπούνε στο πρόγραμμα προκειμένου να μπορέσουν να πάρουν καινούργια και επιδοτούμενα ζώα. Ποιος θα μπει σε αυτή τη διαδικασία; Από τη στιγμή που σφάζονται τα ζώα, πάνω από 20% ο κόσμος- οι θιγόμενοι κτηνοτρόφοι- δεν γυρνάει στο επάγγελμα. Είναι μια ψυχοφθόρα διαδικασία και οικονομικά και ψυχολογικά.

Ερ: Λέτε ότι το κράτος, η πολιτεία απουσιάζει από αυτή τη ζημιά που πάθατε;

Απ: Εμείς δεν παρακαλάμε κανέναν για αυτά τα θέματα. Είναι υποχρεωμένη η πολιτεία τη στιγμή που σου δεσμεύει την περιουσία, στην κατάσχει με λίγα λόγια, την καταστρέφει, να σε αποζημιώσει σύμφωνα με την εμπορική αξία των ζώων. Κι αυτό δυστυχώς δε γίνεται. Υπήρχε μια αποζημίωση στα 100 ευρώ σε ζώα που είναι στην ηλικία 6 μηνών έως 3 χρονών. Με βάση αυτήν τη τιμή αυτά που ήταν πάνω από 3 χρονών και αυτά που ήταν κάτω από 6 μηνών, ποσοστιαία μειωνόταν η αξία τους. Στο τέλος θα έφτανε να πάρεις 60-70 ευρώ το ζώο και κατά μέσο όρο μια αποζημίωση λες και είναι κουνέλια τα πρόβατα. Αυξήθηκε σύμφωνα με τον Υπουργό στα 220 ευρώ για τους μιγάδες γιατί το 99% των ζώων είναι μιγάδες, δεν έχουν πιστοποιητικό καθαροαιμίας. Τα 220 ευρώ είναι μια σημαντική αύξηση αλλά και πάλι αν δεν λειτουργήσει το μέτρο «5-2» δεν θα γίνει τίποτα. Το μέτρο είχε εξαγγελθεί πέρσι. Δεν μπόρεσε κανείς να μπει και να πάρει ζώα. Δηλαδή είναι ένα μέτρο στο οποίο μπαίνει ο κτηνοτρόφος και την αξία των ζώων που αγοράζει 100% την επιδοτείται. Αν δεν γίνει αυτό, κανένας σχεδόν  από αυτούς  τους ανθρώπους δεν θα ξανά ασχοληθεί με ζώα. Θα πάρουν τα χρήματα και θα ασχοληθούν με κάτι άλλο. Θα πάνε να κάνουμε με μια άλλη δουλειά. Τουλάχιστον αυτοί οι άνθρωποι ξέρουν να δουλεύουν.

Ερ: Οι τιμές του κρέατος αυξάνονται στα κρεοπωλεία της περιοχής μας μετά από αυτή την εξέλιξη αλλά και μετά την πανώλη που είχαμε πιο μπροστά;

Απ: Γενικά θα αυξηθεί η τιμή του κρέατος. Είναι λογικό από τη στιγμή που δεν υπάρχει προσφορά. Η ποσότητα δεν είναι μεγάλη, δεν είναι τεράστια. Να ξέρετε όμως είναι τα πραγματικά ζώα που σφάζονται. Υπάρχουν περιοχές στη χώρα οι οποίες δηλώνουν 4-5 εκατομμύρια ζώα που σφάζονται και δεν έχουν ούτε το 1/5 από αυτά που αναφέρουν. Εδώ στην περιοχή μας έχουμε κάποια προβλήματα. Και στη Θάσο έχουμε προβλήματα αλλά δεν σφάζονται θεωρητικά τα ζώα. Σφάζονται τα πραγματικά ζώα. (φωτογραφία αρχείου)

Προηγούμενο άρθρο

Ταξιδεύει για την Καβάλα (και) το Dumont D'urville

Επόμενο άρθρο

«Αντικειμενικό το ντοκιμαντέρ, παρουσίαζε και τις δύο απόψεις»