Dark Mode Light Mode

Μια άλλη προσέγγιση σχετικά με τη μη πληρωμή αποζημιώσεων de minimis στους αγρότες του Παγγαίου

Ο πρώην Αντιπεριφερειάρχης Θόδωρος Μαρκόπουλος, σήμερα περιφερειακός σύμβουλος της αντιπολίτευσης, κάνει μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση όσον αφορά τις αποζημιώσεις de minimis που δεν πληρώθηκαν οι αγρότες του Παγγαίου.

Πρώτος και μόνο αυτός επιρρίπτει ευθύνη στην τοπική υπηρεσία. Την παλιά Διεύθυνση Γεωργίας, νυν Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας της ΠΕ Καβάλας. Ουσιαστικά επιρρίπτει όλη την ευθύνη στην ΠΕ Καβάλας. Κι εξηγεί το γιατί. Ωστόσο αυτή η προσέγγιση δεν υιοθετήθηκε ως τώρα από κανέναν άλλον εμπλεκόμενο στο ίδιο θέμα.

Η συνέντευξη

Ερ: Τι γίνεται με  το θέμα των  αγροτών του Παγγαίου; Ποια είναι η γνώμη σας για το πρόβλημα;

Απ: Χρειάζεται να δούμε γιατί φτάσαμε στο γεγονός. Να έχουν πάρει οι αγρότες αποζημιώσεις de minimis σε άλλες περιοχές -εδώ και δυο χρόνια- και στην Καβάλα να μην έχουν πάρει. Δεν πήρανε έναν απλούστατο λόγο. Όταν χρειαζότανε να δοθεί εντολή στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας να στείλει μια τεκμηρίωση και κάποια στοιχεία… Όταν αυτά εξελίχθηκαν το 2020, η Διεύθυνση δεν πήρε ποτέ τέτοια εντολή. Η ΠΕ Καβάλας έστειλε μια… «κλαψιάρικη» επιστολή της μισής ή μιας σελίδας και το Υπουργείο Γεωργίας έδωσε το ok. Την εντολή. Αντίθετα πήρανε de minimis παραγωγοί, οι οποίοι αγνόησαν την ΠΕ Καβάλας και τη Διεύθυνση και κινήθηκαν αυτοβούλως.  Υπάρχουν πολλοί φορείς που εκπροσωπούν τους παραγωγούς.

Ερ: Λέτε εσείς ότι άλλοι αγρότες του Νομού Καβάλας, έχουν πάρει αυτή την αποζημίωση; Τη de minimis;

Απ: Βεβαίως και την πήρανε. Και του Νομού Καβάλας και του Νομού Πέλλας και του Νομού Βοιωτίας κτλ. Η διαφορά είναι εκεί ότι οι Αντιπεριφερειάρχες αντί να βγαίνουν φωτογραφίες, πηγαίνουνε και κάνουνε μια δουλειά ουσίας. Εδώ μείνανε στις φωτογραφίες, στα ευγενικά και στις δημόσιες σχέσεις και το αποτέλεσμα είναι ότι πήρανε στο λαιμό τους ανθρώπους! Αυτή τη στιγμή τρέχει ο Παναγιωτόπουλος, τρέχουν οι βουλευτές, τρέχουν άνθρωποι και άνθρωποι, για να πάρουν κάτι που έπρεπε να τους δοθεί πριν δυο χρόνια. Αν δεν κλείσει ο ένας φάκελος δεν ανοίγει ο άλλος. Αυτό το λέω για την εκκρεμότητα που υπάρχει και όσον αφορά τον πόλεμο της Ουκρανίας και δεν προχωράει κι αυτή η ενίσχυση των αγροτών. Οι επόμενες αποζημιώσεις μέσω de minimis. Πρώτα πρέπει να πληρωθούν οι αρχικές. Των ετών 2020-2021.

Ερ: Οι αγρότες του Παγγαίου δε λένε αυτό που λέτε εσείς. Οι αγρότες δε λένε ότι δεν πληρωθήκανε γιατί υπήρξε θέμα εδώ στην ΠΕ Καβάλας.

Απ: Χθες που μίλησα με δεκάδες από αυτούς και τηλεφωνικά και διά ζώσης, νομίζω ότι οι περισσότεροι δεν προσεγγίζουν το θέμα στο βάθος. Είναι πολλοί άνθρωποι, οι οποίοι έχουν τις καλύτερες δυνατές προθέσεις πολλές φορές. Δυστυχώς όμως είναι θέματα τεχνοκρατικά, δυστυχώς είναι θέματα ουσίας, τα οποία πρέπει να τα προσεγγίζεις περισσότερο σε βάθος και όχι να μένεις απλώς στη βιτρίνα. Πρέπει να βρεθεί ο τρόπος, ο οποίος θα γράψει τα αποτελέσματα. Τα αποτελέσματα είναι εκείνα που μας κρίνουν. Από προθέσεις καλές… να φάνε και οι κότες. Το αποτέλεσμα είναι εκείνο το οποίο μετράει. Το δελτίο τύπου στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης λέει ότι θα πληρωθούν οι παραγωγοί επιτραπέζιων σταφυλιών του Νομού Καβάλας. Αλλά από εκεί και πέρα άντε εσύ να πεις ότι θα τηρηθεί το δελτίου τύπου.

Ερ: Δεν έχουν ρίξει ευθύνες στην ΠΕ Καβάλας και οι Παναγιωτόπουλος, Πασχαλίδης, Λαζαρίδης. Και αυτοί άλλα λένε.

Απ: Οι άνθρωποι κάνουν την προσπάθεια τους και τη σέβομαι. Εγώ δεν μπορώ να υπαγορεύσω τι θα πει ο καθένας από αυτούς και μάλιστα αν μου ζητηθεί η συνδρομή σε τεχνικό επίπεδο βεβαίως και θα βοηθήσω. Εγώ θα σας πω ποια είναι η πραγματικότητα έτσι όπως τη βλέπω εγώ. Δε νομίζω ότι θα μπει ποτέ βουλευτής στη λογική να απαντήσει γιατί αυτό το οποίο πετύχανε στην Ημαθία, δεν μπόρεσαν να το πετύχουν στην Καβάλα ή αυτό που πετύχανε στη Χρυσούπολη δεν μπόρεσαν να το πετύχουν στην Καβάλα και στο Παγγαίο. Εγώ που δεν είμαι βουλευτής, μπορώ να σας το πω.

Προηγούμενο άρθρο

Κοπή βασιλόπιτας Περιφερειακής Σύνθεσης στους Αρχαίους Φιλίππους (φωτογραφίες)

Επόμενο άρθρο

Πέφτουν κεραμίδια από εγκαταλειμμένη κατοικία