Αθωώθηκε στο Τριμελές Καβάλας την περασμένη Παρασκευή το πρωί συμπολίτης επαγγελματίας του κλάδου της εστίασης.
Ήταν κατηγορούμενος:
1) για το στέγαστρο στον εξωτερικό χώρο του καταστήματος του,
2) την πλακόστρωση στο ίδιο σημείο και για το γεγονός ότι
3) η πλακόστρωση που έκανε είχε μια ελαφριά κλήση!
Όπως αναφέρονταν και στη δικογραφία, ο συμπολίτης βρέθηκε κατηγορούμενος ύστερα από έλεγχο που έκανε το 2019 προσωπικό του Λιμεναρχείου Καβάλας, μετά από ανώνυμη (!) καταγγελία που υπήρξε σε αυτό.
Κι ενώ όλα τα προαναφερθέντα ήταν και νόμιμα και αδειοδοτημένα, η υπόθεση προχώρησε κι έφθασε στο δικαστήριο σύμφωνα με μια εντελώς αντίθετη έκθεση που έκανε μετά την αυτοψία του το προσωπικό του Λιμεναρχείου Καβάλας.
Εκ της ακροαματικής διαδικασίας αποδείχθηκε και η μεγάλη καθυστέρηση στη συνεννόηση μεταξύ Λιμεναρχείου και ΟΛΚ, καθυστέρηση που αποδείχθηκε καθοριστική. Έτσι όσα διαπίστωσε το προσωπικό του Λιμεναρχείου ήταν νόμιμα αλλά το Λιμεναρχείο δεν είχε σχετική ενημέρωση!
Η συγκεκριμένη παρατήρηση άλλωστε έγινε στη διάρκεια της δίκης, η οποία κράτησε αρκετή ώρα, από τη συνήγορο υπεράσπισης. «Το αδειοδοτημένο κατασκεύασμα θεωρήθηκε αυθαίρετο», είπε η συνήγορος.
Και συμπλήρωσε: «Αρμόδια αυτοψίας σε τέτοια θέματα πρέπει να είναι έστω η Κτηματική Υπηρεσία και όχι το Λιμεναρχείο».
Στη διάρκεια της δίκης παρουσιάστηκαν τα απαραίτητα έγγραφα που αποδείκνυαν το νόμιμο του στεγάστρου. Για την πλακόστρωση τονίστηκε ότι κατόπιν προφορικής οδηγίας του ΟΛΚ, πάνω στις υφιστάμενες πλάκες μπήκαν ακριβώς ίδιες. Ίδιες με αυτές που έχει το πεζοδρόμιο της περιοχής. Όσο για την κλήση, ήταν μικρή για να μπορούν να στηρίζονται τα τραπεζοκαθίσματα αλλά και για να διευκολύνονται στο κατάστημα τα ΑμΕΑ. Κατά είσοδο και έξοδο τους.
Σημειώνουμε ότι στη διάρκεια της αλληλογραφίας Λιμεναρχείου και ΟΛΚ, ο τελευταίος φέρεται να ενημέρωσε (με καθυστέρηση) το Λιμεναρχείο ότι δεν υπάρχει καμία παράβαση στον συγκεκριμένο εξωτερικό χώρο. Πάντως στη διάρκεια των διαβουλεύσεων μεταξύ των δύο υπηρεσιών -και προσωρινά- το Λιμεναρχείο φάνηκε να πείθει τον ΟΛΚ για τις υποτιθέμενες παρανομίες.
Ωστόσο όταν ο επαγγελματίας έδειξε στον Οργανισμό τα έγγραφα που είχε από αυτόν, όπως και το τι πραγματικά υπήρχε στην περιοχή, ο ΟΛΚ επανήλθε στην αρχική του άποψη και στάση. Απολογούμενος ο κατηγορούμενος είπε ότι το έδαφος το διόρθωσε με ίδιες πλάκες με αυτές που προϋπήρχαν, όπως του ζήτησε η τότε διοίκηση του Οργανισμού. «Αυτό έκανα και τώρα είμαι κατηγορούμενος» πρόσθεσε φανερά απογοητευμένος.
Στην αγόρευση της η Εισαγγελέας της έδρας ζήτησε την αθώωση του κατηγορούμενου αφού όπως παρατήρησε όλα όσα έγιναν στον εξωτερικό χώρο του καταστήματος του ήταν σε γνώση του Οργανισμού και είχαν τις προβλεπόμενες άδειες. Αντίστοιχα αθωωτική ήταν η απόφαση του δικαστηρίου.