Dark Mode Light Mode

Μια διαφορετική έκθεση από την Πανηπειρωτική Ένωση Καβάλας

Εγκαινιάστηκε το απόγευμα του Σαββάτου, λειτουργεί όλη σχεδόν την εβδομάδα στο ισόγειο της Μ. Λέσχης έκθεση παραδοσιακής φορεσιάς.

Ανέλαβε να την ετοιμάσει και να την παρουσιάσει η Πανηπειρωτική Ένωση Καβάλας. Το εγχείρημα όσο ωραία ιδέα κι αν ήταν, αποδείχθηκε δύσκολο. Μα και ενδιαφέρον. Οι διοργανωτές ανέβασαν τον πήχη. Αναζήτησαν και βρήκαν αυθεντικές φορεσιές.

Κάποιες ήρθαν στην Καβάλα από τα Γιάννενα. Στην έκθεση υπάρχει κι αυτή η διαφορετική συνάντηση. Της Ηπείρου με την Ανατολική Μακεδονία. Για την έκθεση μίλησε στην Πρωινή την Παρασκευή (10/11) η πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Ένωσης κ. Σπυριδούλα Τσιάπα.

Η συνέντευξη

Ερ: Από το Σάββατο 11 (προχθές) έως την Πέμπτη 16 Νοεμβρίου οι Ηπειρώτες της Καβάλας έχουν ετοιμάσει μια έκθεση. Περί τίνος πρόκειται;

Απ: Η Πανηπειρωτική Ένωση Νομού Καβάλας στα πλαίσια των δραστηριοτήτων των συλλόγου οι οποίες είναι  πολιτιστικές και στόχο έχουν τη διατήρηση, τη διάδοση, την προβολή των ηθών, των εθίμων και την πολιτιστική κληρονομιά της Ηπείρου και όχι μόνο αλλά και όλης της Ελλάδας, κάνουμε μια έκθεση παραδοσιακής φορεσιάς για να δείξουμε ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα θα έλεγα εγώ του πλούσιου ενδυματολογικού πλούτου αλλά και του τοπικού ενδυματολογικού πλούτου. Παρουσιάζουμε φορεσιές από Καβάλα, από Θάσο, από Νικήσιανη, από Σέρρες, από Δράμα. Με τη λογική ότι οι Ηπειρώτες ήρθανε τα παλιά χρόνια εδώ και κατοικήσανε και πολλοί δραστηριοποιούνται σήμερα, μένουν Καβάλα, Χρυσούπολη, Κομοτηνή, Σέρρες, σε όλες τις περιοχές.

Ερ: Δεν είναι εύκολο να κάνεις μια παραδοσιακή έκθεση.

Απ: Καθόλου εύκολο. Δεν περίμενα και εγώ ότι είναι τέτοιο μεγάλο πρόβλημα. Είναι τελικά τόσο δύσκολο. Η έκθεση στηρίχθηκε και στη συνεργασία μας με ένα σύλλογο των Ιωαννίνων, τη Αδελφότητα Σκλιβανιτών. Είναι ένας Πολιτιστικός Σύλλογος των Ιωαννίνων, οι οποίοι θα έρθουν στην Καβάλα και θα φέρουν 14 περίπου παραδοσιακές φορεσιές. Αυθεντικές φορεσιές από την περιοχή της Ηπείρου. Όχι αντίγραφα. Από εκεί και πέρα μας βοήθησαν οι τοπικοί σύλλογοι, από τη Νικήσιανη, τη Δράμα, την Προσοτσάνη, η Θάσος. Κάποιες φορεσιές βρήκαμε από την περιοχή. Καθόλου εύκολο το εγχείρημα να βρούμε κούκλες, να μπορέσουμε να τα στήσουμε. Πάνω απ` όλα να μας τα εμπιστευθούν, γιατί είναι μοναδικά κομμάτια αυτά. Για μας είναι μια μεγάλη ευθύνη.

Ερ: Έχει ενδιαφέρον αφού είναι κάτι διαφορετικό.

Απ: Πιστεύω ότι έχει μεγάλο ενδιαφέρον. Είναι η σμίξη δυο περιοχών που μπορεί να μην έχουν κοινά χαρακτηριστικά , ωστόσο ανταμώνουν δυο περιοχές που στην πραγματικότητα αντάμωσαν.  Αντάμωσαν στην πραγματικότητα από τα παλιά χρόνια.

Ερ: Τι άλλα νέα έχει ο σύλλογο σας;

Απ: Στα πλαίσια των δυνατοτήτων μας, προσπαθούμε να κάνουμε κάποιες δραστηριότητες. Μην ξεχνάτε ότι εμείς είμαστε σύλλογοι από μια περιοχή απομακρυσμένη. Οι παλαιότερες γενιές έχουν φύγει και οι νεότερες δεν ενδιαφέρονται και τόσο. Παρά ταύτα έχουμε ένα χορευτικό το οποίο διατηρούμε και μπορεί ο καθένας να έρθει να μας βρει στον Πυθαγόρα. Είμαστε εκεί κάθε Τρίτη λίγο μετά τις 7 το απόγευμα μέχρι τις 10 το βράδυ και δείχνουμε χορούς της περιοχής μας αλλά και απ` όλη την Ελλάδα. Είμαστε μια ωραία ομάδα και θα χαρούμε να έρθουν και άλλοι να μας βρούνε. Κάνουμε κάποια ανταμώματα των Ηπειρωτών Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Κάνουμε μια γιορτή πίτας που γινόταν το Φθινόπωρο αλλά τώρα πιθανόν να την κάνουμε μέσα στον Δεκέμβρη. Μας έβγαλε εκτός προγράμματος η έκθεση και θα το πάμε λίγο πιο πίσω. Είναι η τέταρτη ή πέμπτη χρονιά που θα κάνουμε μια γιορτή πίτας. Προσπαθούμε και εκεί να δείξουμε τον πλούτο που είχαμε με τις πίτες. Οι Ηπειρώτικες πίτες είναι αναγνωρισμένες πανελλαδικά. Κάναμε μια πολύ ωραία εκδρομή την 28η Οκτωβρίου στην Ήπειρο και έτυχε να είναι πάνω στα πλαίσια της εθνικής μας εορτής. Πήγαμε στο Καλπάκι και ήταν μεγάλη μας τιμή που μπορέσαμε και καταθέσαμε ένα στεφάνι. Είχε μια αναπαράσταση μάχης η οποία ήταν κάτι διαφορετικό για μας. Πήγαμε στο μαρτυρικό χωριό που έγινε η σφαγή, στους Λιγκιάδες. Είδαμε κάποια πράγματα που ακόμη και εγώ που είμαι από εκεί για πάρα πολλά χρόνια, δεν τα είχαμε δει καν.

Ερ: Στην έκθεση θα υπάρχει κάποιος εκεί που όταν μπαίνει ένας επισκέπτης να του εξηγεί και να τον ενημερώνει.

Απ: Φυσικά, θα έχουμε ξενάγηση. Δείξανε ενδιαφέρον και κάποια σχολεία και αυτό μας δίνει μεγάλη χαρά. Η έκθεση θα είναι ανοιχτή από τις 10 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι σε καθημερινή βάση και από τις 6 το απόγευμα μέχρι τις 9 το βράδυ.

Προηγούμενο άρθρο

Έκτακτη γενική συνέλευση και κινητοποιήσεις για τους δικηγόρους της Καβάλας

Επόμενο άρθρο

Η αδιανόητη στάση του Τ.ΕΘ.Α. σχετικά με το πρώην στρατόπεδο «Ασημακοπούλου»