Dark Mode Light Mode

Μία δίκη που δεν έπρεπε να γίνει

Για χρονικό διάστημα 40 περίπου λεπτών, χθες στο τριμελές Καβάλας, συζητήθηκε μία υπόθεση, όπου τελικά οι 11 κατηγορούμενοι αθωώθηκαν πανηγυρικά, που μάλλον δεν έπρεπε ν΄ απασχολήσει ποτέ την ελληνική δικαιοσύνη. Είναι όμως τέτοιο το κλίμα της εποχής, που οτιδήποτε αφορά αιρετούς, προωθείται στο ακροατήριο, όπου εκεί παίρνεται η τελική απόφαση. Χθες το τριμελές Καβάλας ενημερώθηκε για μία ιστορία της τοπικής αυτοδιοίκησης που έγινε σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Θάσου, το Σεπτέμβρη του 2013. Επρόκειτο να συζητηθεί το τεχνικό πρόγραμμα έργων του 2014 και η πλειοψηφία που ενέκρινε την εισήγηση, ήταν στο εδώλιο του κατηγορούμενου. Παρόντες από τους 11 κατηγορούμενους μόνο δύο. Ο Πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Δ. Πιπίνης και ο δημοτικός σύμβουλος και Πρόεδρος της ΔΕΥΑ Θάσου Σωτ. Μαλλιαρός. Οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι είχαν εξουσιοδότηση κι έτσι εκπροσωπήθηκαν από δικηγόρο.

Τι έγινε όμως στη συνεδρίαση του Σεπτέμβρη του 2013. Ενώ είχε συζητηθεί το τεχνικό πρόγραμμα έργων του 2014, ήρθε η ώρα της ψηφοφορίας. Εκείνη τη στιγμή εμφανίστηκε στη συνεδρίαση η δημοτική σύμβουλος Μαρία Παπαοικονόμου, η οποία με απόφαση του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου δεν ψήφισε, δεν πήρε μέρος στην ψηφοφορία. Το γεγονός δημιούργησε ένταση στη συνεδρίαση, με αποτέλεσμα όλη η αντιπολίτευση να αποχωρήσει, επειδή δεν επετράπη στην κα Παπαοικονόμου να ψηφίσει υπέρ ή κατά της εισήγησης. Η αντιπολίτευση προσέφυγε στην αποκεντρωμένη, με προσφυγές επί της απόφασης, που τελικά πάρθηκε μόνο από τη διοίκηση του Δήμου Θάσου, προσφυγές που απορρίφθηκαν. Η υπόθεση πήρε έκταση. Σχηματίστηκε δικογραφία και τελικά χθες απασχόλησε το τριμελές Καβάλας.

Ορισμένες καταθέσεις ή απολογίες, ακόμα – ακόμα και λόγια που ακούστηκαν από τον Πρόεδρο του δικαστηρίου, δείχνουν ότι η υπόθεση αυτή δεν έπρεπε ποτέ να φτάσει στο ακροατήριο.

«Η πράξη – είπε ο Λευτ. Μερέσης – να μη δεχτεί δηλαδή το συμβούλιο την ψήφο της κας Παπαοικονόμου, δεν ήταν παράνομη». Εξήγησε δε ότι ακόμη κι αν εκείνη την ημέρα το τεχνικό πρόγραμμα δεν εγκρίνονταν, θα εγκρίνονταν σε επόμενη συνεδρίαση.

Η κα Παπαοικονόμου επιβεβαίωσε ότι δεν της επετράπη να ψηφίσει από τον Πρόεδρο Δημ. Πιπίνη και συμπλήρωσε, ότι μετά από αυτό το περιστατικό υπήρξε διαμαρτυρία των δημοτικών συμβούλων της αντιπολίτευσης κι αποχώρησή τους.

«Διαμαρτυρία αλλά εδώ σχηματίστηκε δικογραφία και η υπόθεση ήρθε στο δικαστήριο», παρατήρησε με νόημα ο Πρόεδρος του δικαστηρίου. «Ήταν μια πολιτική αντίδραση η αποχώρησή μας», είπε ο μάρτυρας, δημοτικός σύμβουλος κ. Γεωργίου, ενώ κ. Πασχάλης, επίσης μάρτυρας κατηγορίας, είπε ότι από αυτή την εξέλιξη κανείς δεν είχε ζημία ή όφελος. «Ήταν τα πάθη της στιγμής» είπε ο κ. Ξώγνος, ενώ ο Μηνάς Βλαστάρης, που κατάθεσε μάρτυρας κατηγορίας, απέδωσε το όλο θέμα σε παρεξήγηση.

«Έκανα ότι προβλέπει ο κώδικας», είπε στην απολογία του ο κ. Πιπίνης, ενώ ο κ. Μαλλιαρός είπε ότι «τέτοια γεγονότα στις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου, είναι συνηθισμένα». «Έγινε ολόκληρη δικογραφία για θέματα που συμβαίνουν στα δημοτικά συμβούλια», επανέλαβε την παρατήρησή του ο Πρόεδρος του δικαστηρίου, ενώ η εισαγγελέας πρότεινε την αθώωση όλων των κατηγορούμενων καθώς δεν υπήρξε καμιά βλάβη για το Δήμο Θάσου.

Τελικά το δικαστήριο αθώωσε όλους τους κατηγορούμενους και το θέμα έληξε, όπως εξ αρχής προβλέπονταν, με ταλαιπωρία, πολύ γραφειοκρατία, αλλά χωρίς καμιά ουσία.

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο

Μαρκόπουλος – Βογιατζίδης περί της αδειοδοτήσεως του εργοστασίου των λιπασμάτων

Επόμενο άρθρο

ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 24 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2017