Ενεργός πολίτης, εθελοντής και δραστήριος ο Στέλιος Χατσούκης έστειλε επιστολή στον Περιφερειάρχη Χριστόδουλο Τοψίδη:
Κύριε Περιφερειάρχα, με την παρούσα επιστολή μου επιθυμώ να θέσω υπόψη σας την εξής πρόταση: Κατασκευή τοποθέτηση δύο γλυπτών στο νησί της Θασοπούλας των Κων. Καραθεοδωρή και Δημόκριτου. Πολλαπλά τα μηνύματα και τα οφέλη από μία τέτοια πολιτιστική κίνηση για την ευρύτερη περιοχή μας και όχι μόνο. Θα είναι ένα από τα σημαντικότερα σημεία αναφοράς πολιτισμού στην νοτιοανατολική Ευρώπη, προτού κ. πρόεδρε τοποθετήσουν και στην Θασοπούλα ανεμογεννήτριες.
Και στο ερώτημα ανεμογεννήτριες ή τα γλυπτά των ΜΕΓΙΣΤΩΝ Θρακιωτών Καραθεοδωρή και Δημόκριτου; Η απάντηση κάθε Θρακιώτη και στην δική σας περίπτωση Ν. Βυσιώτη -Έλληνα- Ευρωπαίου πολίτη και όπου γης σκεπτόμενων ανθρώπων είναι τα γλυπτά. Ένα τόσο σημαντικό έργο μπορούν να το φέρουν σε πέρας μόνο η περιφέρεια μας ή το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο ή και οι δύο σημαντικοί φορείς μαζί.
Το γνωμικό υπάρχει : Οι έξυπνοι συνεργάζονται.
Θέλω να τονίσω ιδιαίτερα και να το θέσω σοβαρά υπόψη σας, ότι η γείτονα χώρα Τουρκία κατασκεύασε πολλά γλυπτά αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων. Στην Αμάσεια το γλυπτό του γεωγράφου Στράβωνος, στην Σινώπη του Διογένη του Κυνικού μάλιστα τεράστιο ,Στην Άσσο του Αριστοτέλη, στην Αλικαρνασσό του Ηρόδοτου ιστορικού γεωγράφου.
Το Tevfikiye ένα μικρό χωριό ακριβώς δίπλα από την Αρχαία Τροία, μετατράπηκε όλο σε θεματικό πάρκο του Τρωικού πολέμου. Εκτός από τις άπειρες προτομές των ηρώων του Τρωικού πολέμου υπάρχουν γκράφιτι στους τοίχους του χωριού, αρχαιοελληνικού περιεχομένου. Μέσα από το διαδίκτυο, αν γράψετε Tevfikiye, θα πληροφορηθείτε όπως εγώ, πολύ περισσότερα.
Γιατί εμείς δεν έχουμε ένα θεματικό πάρκο για τους Αρχαίους Θρακιώτες Φιλοσόφους και Ποιητές; Αναφέρω μερικούς: Πρωταγόρας, Λεύκιππος, Εκαταίος, Ζώπυρος,Βίων, Ανάξαρχος, Διοκλείδης, Ανακρέων, Βρύγος, Μήτροδός, Νικαίνετος, Διομήδης, Ορφέας, Μουσαίος, Θάμυρης ή Θαμύρας, Εύμπολος, Φιλάμμων, Πολύειδος ο Σηλυβριανός, Αίσωπος κλπ.
Γιατί κύριε πρόεδρε εμείς δεν έχουμε ένα τόσο σημαντικό θεματικό πάρκο εδώ στην ευλογημένη γη της Θράκη μας; Το θεματικό πάρκο το αναφέρω ως έναν επόμενο στόχο.
Το θέμα μου είναι οι Κων. Καραθεοδωρής και Δημόκριτος ως γλυπτά στη Θασοπούλα. Εδώ τίθεται επιτακτικά και αμείλικτα το ερώτημα γιατί οι γείτονες και όχι εμείς; Όταν μάλιστα είναι περήφανοι για τους δικούς μας φιλοσόφους επιστήμονες και τους αξιοποιούν για δικό τους όφελος.
Δεν είναι δική μου πρόταση, πρέπει να είναι και είναι ΔΙΚΗ ΜΑΣ πρόταση όλων των Ελλήνων. Οφείλουμε να αφήσουμε, κυρίως εσείς ως Περιφερειάρχης, κάτι σημαντικό στις επόμενες γενιές, όπως έπραξαν οι πρόγονοι μας. Πρέπει όλοι να έχουμε υπόψη το παρακάτω: Όσοι αποτυγχάνουν δεν τους λείπει η δύναμή, αλλά η ΘΕΛΗΣΗ. Κύριε Περιφερειάρχα, ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ όταν υπάρχει ΘΕΛΗΣΗ.
Παρόμοια επιστολή απέστειλα στον κ. Φώτιο Μάρη πρύτανη του Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Και στον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θρακικών Συλλόγων Ελλάδας κ. Αριστείδη Χρυσόπουλο.
*Μία πρώτη επισήμανση και πολύ ουσιαστική, αυτοί που πρώτοι θα ωφεληθούν από την ολοκλήρωση της πρότασης είναι οι άνθρωποι που ασχολούνται με τον τουρισμό σε όλα τα επίπεδα. Γι’ αυτό τους καλώ να ενώσουν της φωνές τους και να στηρίξουν την πρόταση. Γιατί μπορούμε να κάνουμε την περιοχή μας και την περιφέρεια μας σημαντικό σημείο αναφοράς στην Νότιο Ανατολική Ευρώπη.
Στο πόσο μπορεί να στοιχίσει αυτή η κατασκευή στον φορέα υλοποίησης η σε έναν ευεργέτη που θα θελήσει να χρηματοδοτήσει το όλο εγχείρημα. Θεωρώ πως δεν μπορεί να υπερβαίνει το 1% από την αγορά ενός καινούργιου άρματος μάχης. Αν αξιοποιήσουμε όλο το άρμα μάχης το οποίο στοιχίζει 35 εκ Ευρώ τι θα μπορούσαμε να προσφέρουμε στον πολιτισμό και στην τουριστική βιομηχανία της περιφέρειας μας.
Η πρόταση μου δεν γεννήθηκε ένα πρωί, έχει βάθος πολλών χρόνων και αγωνία για των ευλογημένο τόπο μας. Αρχίζει το 2003 με την αναδυόμενη γοργόνα στην Κεραμωτή. Το 2008 αναφέρομαι στον φάρο της Κεραμωτής. Στις 25/11/2020 γράφω για την τοποθέτηση του Δημόκριτου στην Θασοπούλα.
Ήρθε πλέον το πλήρωμα του χρόνου να γίνει κάτι πολύ σημαντικό στον χώρο του πολιτισμού τουρισμού στην Νότιο Ανατολική Ευρώπη. Στην Μυτιλήνη πχ το τεράστιο άγαλμα της Ελευθερίας έγινε το 1930 σε εκείνους τους πολύ δύσκολους καιρούς.
Θέλω να επισημάνω κάτι πολύ σημαντικό, πριν από έναν μήνα περίπου οι Τούρκοι ανακάλυψαν το σημείο που έγινε η μάχη του Γρανικού ποταμού, δεσμεύθηκαν πολύ σύντομα να το αναδείξουν τουριστικά. Όχι μόνο αυτό και όλα τα σημεία που πέρασε ο Μέγας Αλέξανδρος από το έδαφος τους.
Τελειώνοντας, είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι είναι η σημαντικότερη επένδυση στην περιφέρεια μας με τα πολύ λιγότερα χρήματα.
Με τιμή
Στυλιανός Χατσούκης
Πέρνη, 2024