Γράφει στο Athens Voice η Μανίνα Ζουμπουλάκη
Τη λένε Droseri και είναι μία μπίρα από τη Θάσο. Πολλά φωνήεντα «τρώγονται» στα νησιά ή προφέρονται με διαφορετικό τρόπο από ότι στην υπόλοιπη Ελλάδα – στη Θάσο, τα «ι» συχνά τα τρώει η μαρμάγκα καθώς κυριεύονται από σύμφωνα πολύ πεινασμένα… ή μάλλον διψασμένα, όσον αφορά την μπίρα.
Που λέγεται «Droseri» επειδή είναι ιδιαίτερα δροσερή, και «Θασίτσα» επειδή είναι ντόπια. Η συνταγή της φρέσκιας και δροσερής μπίρας περιλαμβάνει δυόσμο μαζί με το λυκίσκο, κι ο δυόσμος είναι μια περίεργη περίπτωση, περιμένεις ότι θα κάνει τη μπίρα σου τσίχλα, αλλά την κάνει cool, πιο κοντά στο Mohito.
Η ιδέα ήταν του επιχειρηματία Βασίλη Φωτιάδη, ο οποίος ήθελε να φτιάξει μια διαφορετική μπίρα, και είχε στον κήπο του μπόλικο δυόσμο, όπως (έχουν) όλοι οι κήποι του νησιού. Συνεργάστηκε με μια μικροζυθοποιία στην Καβάλα (η οποία φτιάχνει την επίσης πολύ ωραία, επίσης σπιτική, χειροποίητη “Marmita”) και έτσι φιλοτέχνησε τη Θασίτικη μπίρα του: μια ελαφριά pilsner, φρέσκια με την έννοια ότι φτιάχνεται για να καταναλωθεί μέσα σε 8-10 μήνες, η Droseri είναι νησιώτικη, μυρωδάτη και αλλιώτικη από τις άλλες.
Το ότι έπαιξε με το χαμένο Γιώτα, με ένα φωνήεν του οποίου η τύχη συχνά-πυκνά αγνοείται στο νησί, δείχνει ότι εκτός από ιδέες ή/και επιχειρηματικές ικανότητες, ο Βασίλης έχει κάμποσο χιούμορ. Περιμένω ότι κάποιος θα εκμεταλλευτεί την άλλη περίεργη σχέση των Θασιτών με τις λέξεις, το παντοδύναμο «πέρα»: όπου και να είναι κάποιος, αν δεν είναι ακριβώς μπροστά μας, είναι «πέρα».
Που σημαίνει ότι ο κάποιος είναι είτε στην άλλη γωνία, είτε στη Γιοκοχάμα, μια και το «πέρα» καλύπτει όλες τις πιθανές εκδοχές. Προς το παρόν η Droseri σερβίρεται στη Θάσο, στην Καβάλα και σε διάφορα σημεία της Βόρειας Ελλάδας, αλλά είναι τόσο καλή που είναι θέμα χρόνου να αρχίσει να σερβίρεται και πολύ πολύ παραπέρα από το απλό «πέρα».
πηγή: athensvoice.gr