Το φαγητό είναι ένα σημαντικό στοιχείο για να φέρουμε τους ανθρώπους κοντά και τους πρωτάρηδες στην κουζίνα με συνταγές και συμβουλές διατροφής για όλο τον χρόνο.
Η επιλογή της πρώτης ύλης, ο τεμαχισμός, ο πειραματισμός, το μαγείρεμα και η παρουσίαση του φαγητού αποτελούν μια συναισθηματική εμπειρία. Η προετοιμασία των γευμάτων είναι το κλειδί για την εξοικονόμηση χρόνου, την αποφυγή σπάταλης, της καλής υγείας, της φυσικής κατάστασης και σωστής διατροφής.
Όλα αυτά επιτυγχάνονται μέσα από το Food diary: Ένα ημερολόγιο γευμάτων και οργάνωσης που πέρα από την καθημερινή πρόταση το ‘τι θα μαγειρέψω’ που ταλανίζει όλους εμάς καθημερινά και πραγματικά λύνει τα χέρια δίνοντας ιδέες για την αναζήτηση των φρέσκων υλικών ανά μήνα με 48 συνταγές, την λίστα αγοράς από το super market και τις διατροφικές συμβουλές & tips από την Σοφία Τσαλουχίδου σε συνεργασία με την food blogger και συγγραφέα Κωνσταντίνα (Ντιάνα) Κατζομύτη μέσα από μια ενδιαφέρουσα συνομιλία που είχαμε μαζί της.
Δώσε μας μερικές πληροφορίες για το ταξίδι σου ως food blogger;
Στην πραγματικότητα ούτε εγώ το κατάλαβα πώς ξεκίνησε, μετά την απώλεια του άντρα μου ήθελα κάπου να διοχετεύσω την ενέργεια μου. Σε καμία περίπτωση δεν ήθελα να γίνω βάρος στα παιδιά, να με σκέφτονται μόνη στο σπίτι, να μένουν να μου κάνουν παρέα, να αποτελέσω τροχοπέδη στην καθημερινότητα τους, έτσι λοιπόν μια μέρα αποφάσισα να κάνω μια σελίδα στο Instagram και να ανεβάζω ότι μαγείρευα για εμάς. Και το ταξίδι ξεκίνησε χωρίς να το καταλάβω.
Τι είναι η κουζίνα για εσένα;
Για μένα το φαγητό συμβολίζει την αγάπη όταν τα λόγια είναι ανεπαρκή. Ο καθένας ορίζει διαφορετικά την ένδειξη αγάπης του. Την ώρα που μαγειρεύω κάτι για αυτούς που αγαπάω ήδη σκέφτομαι πια θα είναι η επόμενη συνταγή.
Μια τόσο απλή φράση «σου έφτιαξα το αγαπημένο σου φαγητό» είναι με άλλα λόγια το Σαγαπώ μου. Δεν είναι πως δε δείχνω με άλλο τρόπο την αγάπη μου αλλά το στοιχείο της μαγειρικής συνδυάζει τέλεια την σκέψη και την κίνηση.
Άλλωστε όλοι έχουμε συνδυάσει την αγάπη με την μαγειρική καθώς από την παιδική μας ηλικία έχουμε μάθει να μας φροντίζουν, να μας ταΐζει η γιαγιά το αγαπημένο μας φαγητό, σε γιορτές και αργίες να μαζευόμαστε γύρω από ένα τραπέζι γεμάτο αγαπημένα πρόσωπα. Επίσης η μαγειρική είναι ένας τρόπος να μάθεις τις καταβολές όσων συναναστρέφεσαι.
Ποια ήταν η πρώτη σου επαφή με τη μαγειρική;
Μπορεί να ακουστεί τετριμμένο, αλλά από πολύ μικρή ηλικία. Η γιαγιά ήταν πολίτισσα οπότε ήταν σα να βίωνα την «πολίτικη κουζίνα» κάθε μέρα. Εκτός αυτού είχα ένα παππού που μαγείρευε και εκείνος πολύ ωραία.
Θυμάμαι επίσης να χώνομαι στην κουζίνα της μαμάς και να ρωτάω τα πάντα για μια συνταγή. Η πρώτη συνταγή που έφτιαξα ήταν ένα κέικ . Ήταν Κυριακή εγώ ήμουν γύρω στα 8 και η αδερφή μου 5, όλο το βράδυ δεν είχα κοιμηθεί για να μη με πάρει ο ύπνος. Οι γονείς μας είχαν επέτειο και θέλαμε να τους φτιάξουμε πρωινό έτσι ξυπνήσαμε από τα άγρια χαράματα και διαβάζοντας τη συνταγή από τη συσκευασία του αλευριού το ετοιμάσαμε.
Όταν ήσουν παιδί τι έτρωγες; Αναγκάστηκες να φας κάτι που δεν ήθελες;
Νομίζω έτρωγα τα πάντα. Όχι γενικά η μαμά μου δε μας πίεζε να φάμε. Σε αυτό το θέμα της βγάζω το καπέλο επειδή κάναμε πρωταθλητισμό ήταν πολύ ενημερωμένη για την διατροφή μας και με τον τρόπο της μας έκανε να φάμε τα πάντα, χωρίς πίεση.
Ποιες είναι οι μαγειρικές σου επιρροές;
Όπως σου ανέφερα οι γονείς από την πλευρά της μαμάς μου ήταν η γιαγιά πολίτισσα και πάππους από τον πόντο από την άλλη ο μπαμπάς μου ήταν Θρακιώτης. Οπότε οι επιρροές ήταν από διάφορες κουζίνες. Πήρα από την καθεμιά αυτό που μου αρέσει και έκανα μια δική μου εκδοχή των συνταγών.
Πώς κατέληξες στην επιλογή των συγκεκριμένων συνταγών για το βιβλίο σου;
Οι 48 συνταγές που έχει το βιβλίο είναι αγαπημένες συνταγές όσων αγαπώ. Επίσης είναι συνταγές από πρώτες ύλες που απλά τις τρώμε με τον ίδιο τρόπο σχεδόν πάντα. Αν σκεφτείς μέσα σε ένα έτος τρώμε σχεδόν 20 με 30 φαγητά που απλά επαναλαμβάνουμε.
Στο βιβλίο έχει τις ίδιες πρώτες ύλες των φαγητών που τρώμε με άλλο τρόπο παρασκευασμένα. Επίσης από την εμπειρία μου σα μαμά και μετά σαν σεφ τα παιδιά πρέπει να δοκιμάζουν με άλλη υφή τα φαγητά που δεν προτιμούν γιατί τους δίνουμε την δυνατότητα να δοκιμάσουν να διαλέξουν και μετά να απορρίψουν κάτι.
Πάντως να ξέρουν οι μαμάδες ότι είναι λογικό κάποια φαγητά να μην αρέσουν στα παιδιά και αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό. Επίσης, στην επιλογή των συνταγών έπαιξε ρόλο και η Σοφία Τσαλουχίδου το άλλο μέλος συγγραφής του βιβλίου με τις γνώσεις της ως διαιτολόγος. Επιλέξαμε συνταγές που έχουν και διατροφική αξία.
Ποια είναι η αγαπημένη σου συνταγή από το βιβλίο σου;
Όλες, αλλά η αγαπημένη αν πρέπει να ξεχωρίσω μία είναι οι σαρδέλες με αμπελόφυλλα γιατί μου θυμίζει καλοκαίρι στο κάμπινγκ με αγαπημένους φίλους. Είναι ένα φαγητό με υψηλή διατροφική αξία, νόστιμο, οικονομικό και μυρίζει Ελλάδα!
Τι είναι αυτό που κάνει το βιβλίο σου ξεχωριστό;
Είναι ένα ημερολόγιο, διαφορετικό από όλα τα αλλά βιβλία μαγειρικής, λύνει το μόνιμο πρόβλημα «τι θα φάμε σήμερα», έχει στοχοθεσία, συνταγές, άρθρα διατροφικά από την Δρ. Σοφία Τσαλουχίδου, απομυθοποιώντας διατροφικές συνήθειες που υπάρχουν, έχει τη λίστα του super market.
Είναι ένα βιβλίο που είναι για να το έχεις πάνω στον πάγκο της κουζίνας. Να ξυπνάς το πρωί να δεις τι θα μαγειρέψεις να γράψεις τα ραντεβού σου, τι έχεις να κάνεις, να διαβάσεις το απόγευμα ένα άρθρο με τον καφέ, και το βράδυ πριν κοιμηθείς να γράψεις πως πέρασες τη μέρα σου.
Μπορείτε να βρείτε το food diary εδώ σε έντυπη μορφή αλλά και σε eBook