Στο ραδιόφωνο της Πρωινής μίλησε χθες ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης κ. Δημήτρης Χαρίτου.
Παραδέχθηκε ότι στο νέο αναπτυξιακό νόμο η Περιφέρεια ΑΜΘ τριχοτομείται. Τα κίνητρα είναι άλλα σε Έβρο, άλλα σε Ροδόπη- Ξάνθη και άλλα σε Καβάλα- Δράμα. Με τις δηλώσεις του ο κ. Χαρίτου «αδειάζει» τόσο τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Καβάλας που σχολίασε θετικά το νέο νόμο όσο και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας που δεν μίλησαν καθόλου για αυτόν.
Η συνέντευξη
Ερ: Ποιο ήταν το ερώτημα σας και τι απάντηση πήρατε στην ολομέλεια της βουλής την Παρασκευή που μας πέρασε;
Απ: Στον αναπτυξιακό νόμο που συζητήθηκε και ψηφίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα, αιφνιδιαστικά είχε έρθει μια τροπολογία η οποία για πρώτη φορά (και εννοώ στην κυριολεξία πρώτη φορά) διαφοροποιούσε τα αναπτυξιακά κίνητρα ανάμεσα στους Νομούς της Θράκης ενώ δεν έδινε καμία τέτοια δυνατότητα -έστω και με μικρότερης κλίμακας κίνητρα- στις υπόλοιπες ΠΕ της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
Ερ: Αυτά τι κίνητρα είναι; Πως μπορούμε να τα προσδιορίσουμε; Πολλοί τα υποβαθμίζουν, λένε ότι δεν έχουν πολύ μεγάλη σημασία.
Απ: Η αναφορά γίνεται για τις μεσαίες επιχειρήσεις, μια κατηγορία που προφανώς ενδιαφέρει γιατί λόγω της κλίμακας της μεγάλης δημιουργεί και – εφόσον υπάρξουν τέτοια επενδυτικά σχέδια- σοβαρές θέσεις εργασίας. Είναι λάθος οπότε να υποτιμούμε τη σημασία, για ποιες επενδύσεις γίνεται λόγος. Μιλάμε όμως -για να υπάρχει μια αίσθηση για το τι ακριβώς λέμε- γίνεται η εξής διάκριση: Στο νόμο κατά βάση οι ενισχύσεις είναι έμμεσες δηλαδή κυρίως φοροαπαλλαγές. Υπήρξε μια τροπολογία η οποία κάνει μια διαφορετική προσέγγιση. Ως εξαίρεση, την ανάγκη των άμεσων επιχορηγήσεων. Δηλαδή να το πούμε καθαρά: Ζεστό χρήμα. Επιδότηση. Σας επαναλαμβάνω ότι η γενική φιλοσοφία του νόμου είναι για έμμεσες ενισχύσεις. Σε αυτή λοιπόν την περίπτωση, γίνεται για πρώτη φορά μια διαφοροποίηση σε ότι αφορά τη Θράκη και δεν υπάρχει τίποτα για τις υπόλοιπες δυο ΠΕ Δράμα και Καβάλα. Σε αυτή λοιπόν οι άμεσες ενισχύσεις είναι στο 60% για την ΠΕ του Έβρου. Στο 30% για τις ΠΕ ενότητες Ροδόπης και Ξάνθης. Προφανώς το υπόλοιπο μέχρι το 100% θα είναι οι έμμεσες ενισχύσεις. Επιπλέον και επιπρόσθετα, τα επενδυτικά σχέδια που θα κατατίθενται και θα υλοποιούνται στην περιοχή του Έβρου θα λαμβάνουν επιπρόσθετα ένα υψηλό μπόνους 10% στη βαθμολογία. Εναντι 5% στις ΠΕ Ροδόπης και Ξάνθης. Αν ήσασταν εσείς επενδυτής προφανώς όπου υπήρχαν προνόμια, θα πηγαίνατε εκεί.
Ερ: Αυτό τώρα γιατί το δίνουνε στον Έβρο;
Απ: Να σας πω την αλήθεια αν επρόκειτο μόνο για τον βόρειο Έβρο- δηλαδή μια περιοχή υποβαθμισμένη και δίπλα στα σύνορα- δε θα μπορούσε κανείς αν υπήρχε αυτή η διαφοροποίηση, να έχει σοβαρό αντίλογο. Δε μιλάμε για αυτό το πράγμα. Υπάρχουν πολλά συμφέροντα εκεί στην περιοχή της ΒΙ.ΠΕ στην Αλεξανδρούπολη. Φαίνεται ότι αυτά τα οικονομικά συμφέροντα κυρίως βάραινε ο λόγος γιατί συνδέονται με ένα λόμπι βουλευτών κυρίως της ΝΔ στην Αθήνα που έχει πρόσβαση και μπορεί να επηρεάσει τις αποφάσεις. Αυτή είναι η δική μου αίσθηση. Ζήτησα από τον υπουργό να μου δώσει συγκεκριμένα με ποια κριτήρια αντικειμενικά γίνεται αυτή η διαφοροποίηση. Προφανώς δεν υπήρχε κάτι να μου πει. Μου περιέγραψε αόριστα ότι υπάρχει κάποια μελέτη που ποτέ δεν έχουμε δει, ποτέ δεν έχουμε ακούσει , ποτέ δεν είδε το φως της δημοσιότητας.
Ερ: Δεν αφήνει – ο Υπουργός- κανένα παράθυρο, τα πράγματα θα μείνουν έτσι. Υπέρ των επενδύσεων στον Έβρο.
Απ: Αυτή ήταν και η δική μου αίσθηση. Νομίζω ότι με αυτό τον τρόπο τριχοτομείται η Περιφέρεια ΑΜΘ όσον αφορά τα επενδυτικά κίνητρα. Με την έννοια ότι είναι μια άλλη ταχύτητα στον Έβρο, άλλη ταχύτητα στη Ροδόπη και Ξάνθη και άλλη ταχύτητα -για να μην πω μηδενική- σε Καβάλα και Δράμα. Η αίσθηση μου είναι ότι αυτές οι διαφορετικές ταχύτητες δε συγκροτούν μια ενιαία αναπτυξιακή κατεύθυνση της Περιφέρειας ΑΜΘ. Δε θα συμβάλουν στο να μπορέσει να προχωρήσει ισόρροπα, όλες οι ΠΕ της Περιφέρειας μας. Φοβάμαι ότι ενδεχομένως αυτό θα έχει και επιπτώσεις σε βάθος χρόνου στο ίδιο το επίπεδο ζωής των κατοίκων.
Ερ: Οι βουλευτές της ΝΔ Ξάνθης και Ροδόπης, δεν είπαν κάτι για το θέμα;
Απ: Μέχρι στιγμής δεν έχω ακούσει κάτι ιδιαίτερο. Προφανώς δικαιολογούν αυτή την πραγματικότητα. Αυτήν την άσχημη πραγματικότητα.
Ερ: Τα Επιμελητήρια Ροδόπης και Ξάνθης διαμαρτύρονται.
Απ: Βεβαίως και είχα επικοινωνία μαζί τους και με τα Επιμελητήρια και με τις Ομοσπονδίες. Η αίσθηση των Επιμελητηρίων αλλά και των άλλων παραγωγικών φορέων είναι πράγματι εις βάρος της περιοχής. Το αντιλαμβάνονται γιατί ζουν την πραγματικότητα μέσα στην οικονομία, βλέπουν τις δυσκολίες οι οποίες υφίστανται, την ασφυκτική πίεση αυτή την περίοδο με τα υψηλά ενεργειακά κόστη αλλά και τα σοβαρά προβλήματα ρευστότητας που έχουν για να μπορέσουν να συνεχίσουν τις δραστηριότητες τους.