Dark Mode Light Mode

«Μια ιδιαίτερη παράσταση που δεν έχει ξαναγίνει»

Το πολυσυζητημένο γεγονός είναι πια στην τελική του ευθεία. Την Κυριακή το βράδυ οι Καβαλιώτες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τη συνεργασία των ΣυνΩΔΗπόρων με το Λύκειο των Ελληνίδων. Κάτι διαφορετικό, μουσικό- χορευτικό και πολλά ακόμη. Ως εκπρόσωπος των ΣυνΩΔΗπόρων, μίλησε στην Πρωινή η κ. Δέσποινα Τσιμπεράκη.

Η συνέντευξη

Ερ: Βάλτε μας στο κλίμα της εκδήλωσης, υπενθυμίζοντας μας ποιοι είναι οι «ΣυνΩΔΗπόροι» και εξηγώντας μας πως προέκυψε η συνεργασία με το Λύκειο των Ελληνίδων.

Απ: Οι «ΣυνΩΔΗπόροι» είναι ένα πολυμελές, μουσικό, πολυφωνικό σύνολο, το οποίο δραστηριοποιείται στην περιοχή από το 2008. Από το 2013 μαέστρος μας είναι ο Γιάννης Κανάκης, ο κόσμος της Καβάλας γνωρίζει τα δρώμενα του συλλόγου από τις προηγούμενες δράσεις μας. Βρισκόμαστε στην τελική ευθεία πριν την παράσταση και είμαστε όλοι πολύ ευχαριστημένοι και ενθουσιασμένοι. Μέσα από τις πρόβες εισπράττουμε και αντιλαμβανόμαστε ότι πρόκειται για μια πολύ ιδιαίτερη παράσταση.

Ερ: Όλοι όσοι παρακολουθούν την προετοιμασία της αλλά και αυτοί που ετοιμάζονται να την δουν, μιλούν με τα καλύτερα λόγια για την παράσταση. Τι θα δούμε, λοιπόν, το βράδυ της Κυριακής στους Φιλίππους;

Απ: Επειδή είναι μόνο μια παράσταση, καλούμε τον κόσμο της Καβάλας να παραβρεθεί και να μη τη χάσει. Η συνεργασία μας με το Λύκειο Ελληνίδων ξεκίνησε πριν από 2 χρόνια, μέσω αρχικών συζητήσεων. Τον τελευταίο χρόνο εργαζόμασταν για αυτό το project, στο οποίο υπάρχει και η σκηνοθετική «ματιά» του Ανδρέα Λαδά. Θεωρούμε πως παρόμοια παράσταση δεν έχει υπάρξει στο παρελθόν στην πόλη μας, πιθανότατα και πουθενά αλλού…

Ερ: Αντιλαμβανόμαστε πως η εκδήλωση προετοιμάστηκε αρχικά διαφορετικά όμως στην πορεία εμπλουτίστηκε…

Απ: Ακριβώς, αφορά 15 παραδοσιακά τραγούδια, όχι γνωστά, τα οποία διάλεξε ο διδάσκαλος του Λυκείου Ελληνίδων Χρόνης Ιωαννίδης και στη συνέχεια διασκεύασε ο Γιάννης Κανάκης. Επίσης, υπάρχει μια πενταμελής Ευρωπαϊκή ορχήστρα (σαξόφωνο, βιολοντσέλο, κρουστά, πιάνο, βιολί) που συνοδεύει την απόδοση των τραγουδιών ενώ ταυτόχρονα ο Ανδρέας Λαδάς οραματίστηκε πως μέσα από την εξέλιξη και το θέμα των τραγουδιών αναδεικνύονται όλα τα βάσανα και τα προβλήματα που κατά καιρούς είχε ο λαός, και πως τελικά μέσα από αυτά έγινε πιο δυνατός. Υπάρχει δηλαδή μια σύνδεση με τη δύσκολη καθημερινότητα που όμως στο τέλος οδηγεί σε μια αισιοδοξία…

*Τα έσοδα της παράστασης θα διατεθούν για τις ανάγκες του ΕΙΔΙΚΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΑΒΑΛΑΣ.

*ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ: Διοργανωτής: Λύκειο Ελληνίδων Καβάλας, σε συνεργασία με το πολυφωνικό σύνολο ΣυνΩΔΗπόροι της Καβάλας. Χοροδιδάσκαλος: Πολυχρόνης Ιωαννίδης Μαέστρος: Γιάννης Κανάκης. Ευρωπαϊκή ορχήστρα: Κακουλίδου Σοφία (κρουστά), Κατσαβούνη Πωλίνα (σαξόφωνο), Kόζαλης Χρήστος (βιολοντσέλο), Μπαξεβάνη Ελπίδα (πιάνο), Τζιβένης Επαμεινώνδας (βιολί). Παραδοσιακοί μουσικοί: Ελένη Ορφανίδου: ταμπουράς Αγγελική Παπαδοπούλου: μαντολίνο Μανώλης Παργεντάκης: λαούτο, λάφτα, σάζι, ραμπάπ, ταρ, αυτοσχέδιο δωδεκάχορδο Επιμέλεια κειμένων: Γιούλη Αποκατανίδου. Σκηνοθεσία: Ανδρέας Λαδάς. Σκηνογράφος: Χριστίνα Γλυφού. Σκηνικά: Γιώργος Μαστοράκης – Γιάννης Σταυρίδης. Δημιουργικό αφίσας: Νίκος Νασιάδης.

*Η παράσταση πλαισιώνεται και από θεατρικά δρώμενα συνυφασμένα πάντα με την παράδοση, από τους βραβευμένους «Μικρούς Ήρωες».

Προηγούμενο άρθρο

Καλοκαίρι στο Νοσοκομείο: 18 γιατροί έλαβαν άδεια να δουλεύουν και ιδιωτικά

Επόμενο άρθρο

Ένας διαφορετικός απολογισμός του Καλοκαιριού