Dark Mode Light Mode

Μια Καβαλιώτισσα Ιέρεια της Ολυμπιακής Φλόγας

Η Λίνα Λυκοπούλου, κόρη του αείμνηστου Χρήστου Λυκόπουλου που στάθηκε τεράστιο κεφάλαιο για τον τοπικό αθλητισμό, γεννήθηκε στην Καβάλα. Ολοκλήρωσε τον κύκλο των ακαδημαϊκών σπουδών της, παίρνοντας το δίπλωμα της κοινωνικής λειτουργού από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Ωστόσο, από τα παιδιά της χρόνια, η μεγάλη της αγάπη ήταν ο χορός. Έτσι έφυγε για την Αθήνα, όπου σπούδασε στην Ανώτερη Επαγγελματική Σχολή Χορού Ραλλού Μάνου και κατόπιν εξετάσεων έλαβε το κρατικό πτυχίο χορού.

Η Λίνα Λυκοπούλου όμως έχει και μια άλλη πτυχή της ζωής της, η οποία ίσως να μην είναι γνωστή στους Καβαλιώτες. Ειδικότερα, από την άνοιξη του 2018 ανήκει στις Ιέρειες του Φωτός, στην γυναικεία ομάδα δηλαδή που λαμβάνει μέρος στο τελετουργικό αφής της Ολυμπιακής Φλόγας. Η επιλογή των κοριτσιών γίνεται από την υπεύθυνη διοργανώτρια του τελετουργικού βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων, ενώ η συμμετοχών των Ιερειών είναι εθελοντική.

 

ΤΙ ΣΥΜΒΟΛΙΖΕΙ Η ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΦΛΟΓΑ

Η Ολυμπιακή Φλόγα θεωρείται σύμβολο του ανθρώπου και της εφευρετικότητας. Συμβολίζει επίσης «το φως του πνεύματος, τη γνώση και τη ζωή». Η καταγωγή της βρίσκεται στην αρχαία Ελλάδα. Μια ιερή φλόγα αναβόταν από τις ακτίνες του ηλίου στην Ολυμπία και κρατούνταν αναμμένη καθ’ όλη την διάρκεια των αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων.

Σύμφωνα με τον αρχαίο μύθο του Προμηθέα, που έκλεψε την φωτιά από τον Δία, η φωτιά είναι σύμβολο της ζωής και της ελευθερίας. Ωστόσο στην αρχαία Ελλάδα δεν υπήρχε ακριβώς αυτή η τελετή της Αφής ούτε η διαδικασία με τους λαμπαδηδρόμους, όπως την ξέρουμε σήμερα. Απλώς, κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, υπήρχε στο Πρυτανείο της Αρχαίας Ολυμπίας πάντα αναμμένος ένας βωμός, αφιερωμένος στην Εστία με την Ιερή Φλόγα που είχε αναφθεί από τις ακτίνες του ήλιου με τη βοήθεια ενός κοίλου κατόπτρου.

Η φλόγα αντιπροσώπευε την «προσπάθεια για τη νίκη». Ο αναβιωτής των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων Πιερ ντε Κουμπερτέν είχε υποστηρίξει ότι η Ολυμπιακή Φλόγα είναι συνδετικό σημείο μεταξύ των παλαιών και σύγχρονων αγώνων και συνιστά την ανανέωση των Ολυμπιακών Αγώνων που αντλούν τη δύναμη από τους αρχαίους.

 

ΤΟ ΤΕΛΕΤΟΥΡΓΙΚΟ ΤΗΣ ΑΦΗΣ

Η Αφή της Ολυμπιακής Φλόγας στην Αρχαία Ολυμπία και η μεταφορά της στον τόπο διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων μέσω λαμπαδηδρομίας, τελέστηκε για πρώτη φορά και καθιερώθηκε στη σύγχρονη εποχή από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνου το 1936.

Από τότε η Αφή της Ολυμπιακής φλόγας και η Ολυμπιακή Λαμπαδηδρομία, όπως τις γνωρίζουμε σήμερα, έγιναν θεσμός. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι δεν υπήρχαν λαμπαδηδρομίες στους αρχαίους αγώνες, ωστόσο διεξάγονταν λαμπαδηδρομίες στην Αθήνα και άλλες πόλεις προς τιμήν διάφορων Θεών, περιλαμβανομένου και του Προμηθέα.

Στο τελετουργικό της αφής συμμετέχουν η Πρωθιέρεια και οι Ιέρειες, οι οποίες πραγματοποιούν μια λιτή χορογραφία κατά τη διάρκεια της τελετής. Είναι ντυμένες κατά τον αρχαϊκό τρόπο, ενώ ακολουθούν συγκεκριμένη κινησιολογία και χορογραφία.

Σύμφωνα με το τελετουργικό, την Αφή κάνει η Πρωθιέρεια στο χώρο του ναού της Ήρας (Ηραίον), που βρίσκεται απέναντι από το ναό του Δία, στο αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας. Εκεί η Πρωθιέρεια ζητά τη βοήθεια του θεού του ήλιου Απόλλωνα ώστε να ανάψει η δάδα, απαγγέλλοντας την επίκληση.

Η Πρωθιέρεια, αμέσως μετά την επίκληση στο θεό Απόλλωνα, ανάβει τη δάδα με τη βοήθεια κοίλου κατόπτρου. Έπειτα, κατευθύνεται προς το Στάδιο, μεταφέροντας τη φλόγα σε πήλινο αγγείο και με τη συνοδεία των Ιερειών. Η πομπή κάνει μία στάση στην ιερή Ελιά από την οποία ο «αμφιθαλής παις», δηλαδή ένας νέος που έχει εν ζωή και τους δύο γονείς του, κόβει ένα κλαδί, σύμβολο ειρήνης και έπαθλο νίκης που δίνονταν κατά τους αρχαίους Ολυμπιακούς Αγώνες στους νικητές.

Στο Στάδιο, η Πρωθιέρεια ανάβει τη δάδα του πρώτου δρομέα και η λαμπαδηδρομία ξεκινά με σκοπό να μεταφέρει την φλόγα στο στάδιο της τέλεσης των Ολυμπιακών Αγώνων.

Η επιλογή των Ιερειών και της Πρωθιέρειας είναι αρμοδιότητα της ΕΟΕ και συγκεκριμένα της Επιτροπής Λαμπαδηδρομίας. Τόσο η Πρωθιέρεια (Ξανθή Γεωργίου), όσο και οι Ιέρειες με τη Χορογράφο (Άρτεμις Ιγνατίου) και τον συνθέτη (Γιάννη Ψειμάδα) προσφέρουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους.

 

ΕΠΙΚΛΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΘΕΟ ΑΠΟΛΛΩΝΑ

Ιερά σιωπή

Να ηχήσει όλος ο αιθέρας, η γη, η θάλασσα και οι πνοές των ανέμων.

Όρη και Τέμπη σιγήστε.

Ήχοι και φωνές πουλιών παύσατε.

Γιατί μέλλει να μας συντροφεύσει ο Φοίβος, ο Φωσφόρος Βασιλεύς.

Απόλλωνα Θεέ του ήλιου

και της ιδέας του φωτός,

στείλε τις ακτίνες σου και άναψε της ιερή δάδα

για τη φιλόξενη πόλη

του (το όνομα της πόλης)

Και συ, ω Δία, χάρισε

ειρήνη σ’ όλους τους

λαούς της Γης και

στεφάνωσε τους νικητές

του Ιερού Αγώνα.

Τήνελλα ω Καλλίνικε

Τήνελλα!!!

 

ΧΩΡΙΣ ΘΕΑΤΕΣ Η ΦΕΤΙΝΗ ΤΕΛΕΤΗ ΑΦΗΣ

Λαμβάνοντας υπόψη τις αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης για την προστασία της δημόσιας υγείας λόγω του νέου κορωνοϊού, η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή (ΕΟΕ) αποφάσισε ότι η τελετή αφής της Ολυμπιακής Φλόγας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες «Τόκιο 2020», θα πραγματοποιούνταν χωρίς θεατές.

Η τελετή αφής ήταν προγραμματισμένη για τις 12 Μαρτίου, στην Αρχαία Ολυμπία, όπου θα παραβρίσκονταν μόνο 100 προσκεκλημένοι με διαπιστεύσεις από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή και την Οργανωτική Επιτροπή «Τόκιο 2020».

Η τελική πρόβα της τελετής αφής πραγματοποιήθηκε ομαλά στις 11 Μαρτίου, ήταν δε επίσης κλειστή για το κοινό και τους δημοσιογράφους, με τις δημοσιογραφικές διαπιστεύσεις να περιορίζονται στις απολύτως απαραίτητες.

 

ΔΕ ΘΑ ΥΠΟΔΕΧΘΟΥΜΕ ΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΦΛΟΓΑ ΣΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ

Με απόφαση της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, ματαιώνεται το υπόλοιπο πρόγραμμα της Λαμπαδηδρομίας επί ελληνικού εδάφους, μετά την απρόσμενα μεγάλη προσέλευση πλήθους στην Τελετή Αφής του Ολυμπιακού Φωτός στη Σπάρτη και παρά τις συστάσεις προς το κοινό να μην συγκεντρώνεται στις Τελετές, προκειμένου να προστατευτούν οι πολίτες από το ενδεχόμενο εξάπλωσης του κορωνοϊού. Ως εκ τούτου, ακυρώνονται οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις για τη φιλοξενία της Ολυμπιακής φλόγας και στην πόλη της Καβάλας τη Δευτέρα 16 Μαρτίου 2020, στο πλαίσιο του μακρινού ταξιδιού της προς το Τόκιο της Ιαπωνίας, όπου θα διεξαχθούν από τις 24 Ιουλίου έως τις 9 Αυγούστου οι 32οι Ολυμπιακοί Αγώνες.

 

ΒΟΥΛΑ ΘΑΣΙΤΟΥ ΔΕΛΗΓΙΑΝΝΗ

 

Προηγούμενο άρθρο

Απλές οδηγίες από τον γιατρό Μιχάλη Σωτηρόπουλο

Επόμενο άρθρο

Περαιτέρω αναστολή δρομολογίων από αύριο στο Υπεραστικό ΚΤΕΛ - Δείτε όλες τις διαδρομές (φωτογραφία)