Ο Βασίλης Ξουλόγης, τέως δήμαρχος Παγγαίου, έχασε στις εκλογές του 2014 από τον Φίλιππο Αναστασιάδη. Όταν ανέλαβε ο δεύτερος τα ινία του Δήμου, ο Βασίλης Ξουλόγης άρχισε τις καταγγελίες σε βάρος του αντιπάλου του. Μεταξύ των άλλων, τον κατήγγειλε ότι στα προγράμματα δίμηνης εργασίας προσλάμβανε συνεχώς τους ίδιους ανθρώπους, χωρίς μ’ αυτόν τον τρόπο να δίνει την ευκαιρία και σε άλλους δημότες του Δήμου Παγγαίου να έχουν την δυνατότητα να εργασθούν και να αποκομίσουν και εκείνοι ένα έστω μικρό, ελάχιστο εισόδημα. Και μάλιστα η καταγγελία εξειδίκευε στο γεγονός ότι οι προσλήψεις γινόταν με δίμηνα και όχι με πεντάμηνα ή οκτάμηνα οπότε θα έπρεπε να περάσουν μέσω ΑΣΕΠ.
Με την καταγγελία του Ξουλόγη κινητοποιήθηκε η δημόσια διοίκηση και ανέθεσε σε ελεγκτή του ΑΣΕΠ να πραγματοποιήσει σχετικό με την καταγγελία έλεγχο.
Ο ελεγκτής κ. Μποροδήμος που πραγματοποίησε τον έλεγχο διαπίστωσε πράγματι το αληθές της καταγγελίας αλλά η έρευνά του αποκάλυψε ότι τα ίδια γινόταν και επί δημαρχίας του καταγγέλοντος Ξουλόγη. Έτσι τύλιξε τους αιρετούς και των δύο διοικήσεων σε μια κόλλα χαρτί και έστειλε τους δύο δημάρχους και καμιά πενηνταριά μέλη των δύο δημοτικών συμβουλίων που ενέκριναν όλες αυτές τις προσλήψεις, στον εισαγγελέα.
Ορίστηκε δικάσιμος η οποία πήρε δύο αναβολές και εκδικάζεται τελικά εκ νέου τον προσεχή Σεπτέμβριο.
Από καιρό οι ενδιαφερόμενοι έχουν κινητοποιηθεί. Ήρθαν σε επαφή με τους τοπικούς βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ οι οποίοι έφεραν το θέμα στον αρμόδιο υπουργό Πάνο Σκουρλέτη και εκ του οποίου έλαβαν υπόσχεση ότι με σχετική τροπολογία στο νομοσχέδιο «Κλεισθένης» που ψηφίστηκε την Παρασκευή, θα έπαυε την δίωξη των υπό κατηγορία αιρετών και θα τους απάλλασσε από κάθε κατηγορία. Ζήτησε μάλιστα και έλαβε και τη σχετική συναίνεση της Νέας Δημοκρατίας δια του βουλευτού Καβάλας Νίκου Παναγιωτόπουλου.
Ωστόσο και παρά τις κατηγορηματικές διαβεβαιώσεις του, ο Πάνος Σκουρλέτης δεν εισήγαγε τελικά την τροπολογία στο νομοσχέδιο και άφησε ξεκρέμαστους τους πενήντα περίπου κατηγορούμενους αιρετούς του Δήμου Παγγαίου και εκτεθειμένους τους συναδέλφους του, τοπικούς βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο υπουργός δεν έδωσε εξηγήσεις για την αλλαγή στάσης του. Ή τουλάχιστον και αν έδωσε, αυτές δεν έγιναν γνωστές. Πιθανόν να το ξανασκέφτηκε ή να ζήτησε και να πήρε την αρνητική εισήγηση από τη νομική υπηρεσία του υπουργείου του και από τους νομικούς του συμβούλους. Πάντως η τροπολογία δεν πέρασε και οι υπό κατηγορία πρώην και νυν δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Παγγαίου καθώς και οι δύο (τέως και νυν) δήμαρχοι θα κληθούν να λογοδοτήσουν τον προσεχή Σεπτέμβριο στην ελληνική δικαιοσύνη. Μαζί τους θα αγωνιούν και εκατοντάδες δημότες του συγκεκριμένου δήμου που συμμετείχαν στα δίμηνα και πιθανόν (αν καταδικαστούν οι κατηγορούμενοι και κριθούν παράνομες οι προσλήψεις) να τους ζητηθεί να επιστρέψουν και τα χρήματα που εισέπραξαν. Και όπως μαθαίνουμε τα χρήματα αυτά ξεπερνούν το 1,6 εκατομμύρια ευρώ. Κι αν δεν πληρώσουν οι διμηνίτες σίγουρα θα γίνει καταλογισμός στους αιρετούς για να τα επιστρέψουν εκείνοι στο δημόσιο.
Πραγματικά είναι ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα για όλους αυτούς τους ανθρώπους και τις οικογένειές τους.
Όμως και οι άλλοι; Οι αδικημένοι; Οι πολλές επίσης εκατοντάδες ή και χιλιάδες δημότες που δεν είχαν το μέσον, τον τρόπο να προσληφθούν στο δήμο για λίγους μήνες και να έχουν και εκείνοι ένα μικρό εισόδημα για να καλύψουν κάποιες στοιχειώδεις ανάγκες μέσα σε μια περίοδο βαθιάς και παρατεταμένης κρίσης; Κι αυτοί δεν είναι δημότες του Δήμου Παγγαίου; Δεν έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους άλλους;
Αν οι πρώτοι ζητούν μια τροπολογία για να διασωθούν, οι δεύτεροι τι θα πρέπει να προσμένουν για να δικαιωθούν;
Θ.Θ.