Dark Mode Light Mode

Μια νέα διαδικασία κινητικότητας δημοτικών υπαλλήλων ανησυχεί το Δήμο Καβάλας

Περίπου 40 δημοτικοί υπάλληλοι αποχώρησαν το προηγούμενο διάστημα (τους προηγούμενους μήνες) από το Δήμο Καβάλας, μέσω της λεγόμενης κινητικότητας. Επέλεξαν και ήδη εργάζονται σε άλλους φορείς του δημοσίου.

Στις περισσότερες περιπτώσεις η νέα εργασία τους είναι στην ίδια πόλη. Στην Καβάλα. Φεύγοντας οι εργαζόμενοι -ειδικά στο Δήμο Καβάλας- άφησαν κενά που δεν πρόκειται να καλυφθούν αμέσως και εύκολα. Εξ αυτού του λόγου ο Δήμος Καβάλας αναζήτησε και έχει βοήθεια από ιδιώτες. Εν τω μεταξύ ένα νέο πρόγραμμα κινητικότητας προετοιμάζεται, το γεγονός δημιουργεί ανησυχία στον «πληγωμένο» Δήμο Καβάλας.

Σύμφωνα με πληροφορίες το νέο πρόγραμμα θέτει πιο αυστηρές προϋποθέσεις και προστατεύει Δήμους που «έχασαν» ήδη αρκετούς υπαλλήλους τους. Ωστόσο είναι ένα νέο πρόγραμμα κινητικότητας. Όπου όλα είναι πιθανά.

Σε δύσκολη θέση λόγω της κινητικότητας βρέθηκαν και άλλοι Δήμοι της χώρας. Πρόσφατο δημοσίευμα στην Καθημερινή περιγράφει τη διαδικασία, τις συνέπειες και τα ζητήματα που εν τω μεταξύ ανέκυψαν: Στους 332 δήμους της χώρας και στους 1.756 ενεργούς φορείς των ΟΤΑ (σύμφωνα με την τελευταία απογραφή) εργάζονται συνολικά 123.300 υπάλληλοι, εκ των οποίων οι 93.500 ως τακτικό προσωπικό και οι 29.800 ως έκτακτο.

Το 1/3 του συνόλου των υπαλλήλων του Δημοσίου είναι δημοτικοί υπάλληλοι, εργάζονται δηλαδή στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης – αν εξαιρέσουμε, βέβαια, τους εκπαιδευτικούς και τους ενστόλους. Την ίδια στιγμή, ενώ η κινητικότητα αναμενόταν να βοηθήσει στην καλύτερη κατανομή των υπαλλήλων στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης ανάλογα με τις ανάγκες, στην πράξη δεν βοήθησε τους δήμους, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις μείωσε δραστικά το προσωπικό τους.

Έτσι, σε πέντε κύκλους κινητικότητας μετακινήθηκαν συνολικά 255 άτομα, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης στο συνέδριο της ΚΕΔΕ (Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας) την προηγούμενη εβδομάδα. Στην πράξη η κινητικότητα δεν λειτούργησε αποτελεσματικά όσον αφορά την αναδιανομή του προσωπικού με τρόπο ώστε να ικανοποιηθούν ουσιαστικά τα αιτήματα των δήμων για προσωπικό που είχαν κατατεθεί.

Συνολικά 60 δήμοι δεν συμμετείχαν καθόλου στη διαδικασία, ωστόσο άλλοι 60 έχασαν 3-9 υπαλλήλους και 20 δήμοι έχασαν 10-25 άτομα, σημαντικό ποσοστό του προσωπικού τους. Από την άλλη, 74 δήμοι αύξησαν το προσωπικό τους κατά 1-49 υπαλλήλους. Σύμφωνα με εγκύκλιο την οποία η γενική γραμματέας απέστειλε προχθές στις δημόσιες υπηρεσίες, ξεκινά ο β΄ κύκλος κινητικότητας για το 2021 και οι φορείς μπορούν να καταθέσουν εκ νέου τα αιτήματά τους, εφόσον αυτά δεν ικανοποιήθηκαν είτε κατά τη διάρκεια του α΄ κύκλου κινητικότητας είτε με τη διαδικασία των προσλήψεων.

Όπως επισημαίνεται στην εγκύκλιο, «οι θέσεις που υποβλήθηκαν στο πλαίσιο του Ετήσιου Προγραμματισμού Προσλήψεων 2022 και εγκρίθηκαν παραμένουν δεσμευμένες, ενώ οι θέσεις που δεν εγκρίθηκαν έχουν αποδεσμευτεί με ενέργειες της Υπηρεσίας μας».

Προηγούμενο άρθρο

Ο πρόεδρος της ΚΟΕ, Κυριάκος Γιαννόπουλος στο κολυμβητήριο (φωτογραφίες)

Επόμενο άρθρο

Στα ίδια η Καβάλα, χειρότερα Δράμα και Ξάνθη