Από την Δευτέρα και για μία εβδομάδα φιλοξενείται στη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Καβάλας έκθεση αφιερωμένη στο 1821. Είναι μία πρωτοβουλία του Πολεμικού Μουσείου με κειμήλια που παραπέμπουν στην εποχή της Επανάστασης του 1821.
Την έκθεση θα επισκεφθούν μαθητές ενώ τις απογευματινές ώρες θα είναι ανοιχτή και για το κοινό. Για τους επισκέπτες της έκθεσης θα ληφθούν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα για την πρόληψη του κορωνοϊού. Οι σχετικές ανακοινώσεις έγιναν χθες στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου (φωτογραφία) στην οποία παραβρέθηκαν και μίλησαν ο Δήμαρχος, ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Αλέξανδρος Ιωσηφίδης και ο Αντιδήμαρχος Απόστολος Μουμτσάκης.
Ο Αλέξανδρος Ιωσηφίδης είπε ότι η εκπαίδευση γίνεται και έξω από το σχολείο και η συγκεκριμένη έκθεση –τόνισε- εκφράζει αυτή την αντίληψη. Ευχήθηκε να συνεχιστεί η συνεργασία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης με το Δήμο Καβάλας, ευχαρίστησε και το Πολεμικό Μουσείο και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Μαθητές από περίπου δέκα σχολεία θα επισκεφτούν την έκθεση. Σύμφωνα με τον Απόστολο Μουμτσάκη είναι μία πρωτοποριακή εκπαιδευτική δράση που φτάνει σε 16 πόλεις της χώρας. Την έκθεση τη διεκδικήσαμε και καταφέραμε να την εξασφαλίσουμε για τους μαθητές και τους πολίτες της Καβάλας, είπε ο κ. Μουμτσάκης.
Ο Δήμαρχος Θόδωρος Μουριάδης μεταξύ άλλων τόνισε:
«Το Πολεμικό Μουσείο σε συνεργασία με τα Υπουργεία Παιδείας και Εθνικής Άμυνας αλλά και την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας και τους φορείς της εκπαιδευτικής κοινότητας αναδεικνύει τον αγώνα του 1821. Γιορτάζει την ελευθερία της Ελλάδος μέσα από την προβολή των αυθεντικών κειμηλίων της εποχής. Πρόκειται για την εξαιρετική πρωτοβουλία με τίτλο «1821-2021 Το μουσείο πάει σχολείο».
Αυτήν την έκθεση θα έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά οι μαθητές της Καβάλας από τη Δευτέρα 4 έως και την Παρασκευή 8 Οκτωβρίου. Στη Λέσχη Αξιωματικών. Μεσολάβησε προσπάθεια των Διευθυντών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Θεωρώ ότι η συγκεκριμένη προβολή θα δώσει τη δυνατότητα στα παιδιά μας να γνωρίσουν με περισσότερες λεπτομέρειες την ιστορία του τόπου, να κάνουν κτήμα τους εικόνες και παραστάσεις που έκριναν το αποτέλεσμα του απελευθερωτικού αγώνα.
Άλλωστε το Πολεμικό Μουσείο έχει αποδείξει επανειλημμένα ότι όχι μόνο ξέρει να προστατεύει την ιστορική μας κληρονομιά αλλά και να την μεταλαμπαδεύει στις νεότερες γενιές με έναν τρόπο ποιοτικό και εύληπτο. Είναι από τους φορείς που παρέχουν αφειδώς στοιχεία για τη μελέτη, επεξεργασία και εμβάθυνση στα πραγματικά γεγονότα εκείνης της περιόδου και την ανάδειξη των σημαντικότερων πτυχών της ελληνικής επανάστασης.
Η διαδικασία εξασφαλίζει την ενεργό συμμετοχή της μαθητιώσας νεολαίας, τη δημοσιοποίηση της ιστορικής αλήθειας και την αναψηλάφηση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών που οδήγησαν στην εθνική παλιγγενεσία. Παράλληλα προσφέρει τα απαραίτητα εφόδια για την προσαρμογή της στις σύγχρονες προκλήσεις και την αντιμετώπιση των κινδύνων από την επικράτηση της νέας τάξης πραγμάτων.
Η παρουσίαση των κινητών εκθεμάτων, καθώς και η ανάπτυξη των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Πολεμικού Μουσείου, εκτός από την ουσιαστική ενδυνάμωση της συλλογικής μνήμης, προετοιμάζει το έδαφος της υπεράσπισης των κεκτημένων του έθνους από τους απογόνους των Ηρώων του 1821».