Το πρωί της περασμένης Παρασκευής ο πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων στα Πετρέλαια Μανώλης Κελαϊδάκης μίλησε στο ραδιόφωνο της Πρωινής.
Εξ αρχής τονίστηκε ότι η συνέντευξη δεν πρέπει να ρίξει λάδι στη φωτιά. Αυτό σε γενικές γραμμές επετεύχθη. Σχολιάστηκαν τα γεγονότα στο εργοστάσιο τόσο την Πέμπτη 9 όσο και την Πέμπτη 16 Δεκέμβρη.
Αντιληφθήκαμε ότι το πραγματικό σημείο διαφωνίας είναι το σχέδιο αναδιάρθρωσης προκειμένου ο Πρίνος να μην παρουσιάζει οικονομικά θέματα. Τις ζημιές που επικαλείται η εταιρία. Οι οποίες να μην ξεχνάμε ότι υπήρξαν κυρίως την εποχή της χαμηλής τιμής του πετρελαίου.
Η συνέντευξη
Ερ: Αρχικά πρέπει να δηλώσουμε τον εντυπωσιασμό μας για όλους αυτούς που δρουν πρόθυμα, ρίχνουν -και ως προς το θέμα- κάθε μέρα λάδι στη φωτιά… Λες και θέλουν, επιδιώκουν τα επεισόδια και τα χειρότερα… Ας είναι η συζήτηση που θα ακολουθήσει διαφορετική. Ενημερωτική για τον κόσμο που δεν ξέρει το θέμα. Προς την κατεύθυνση να βρεθεί μια λύση…
Απ: Θα ήθελα να πω ότι σε κάθε περίοδο που υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Διαφωνία ή αντιπαράθεση, όντως υπάρχουν κάποιοι που λειτουργούν σαν καιροσκόποι. Θεωρώντας ότι υπερασπίζονται ίδια συμφέροντα, ρίχνουν λάδι στη φωτιά. Κι όταν μιλούν δημόσια δήθεν μιλούν με ενδιαφέρον και καλό σκοπό.
Ερ: Αυτοί που ρίχνουν λάδι στη φωτιά, σε αυτήν και σε άλλες περιπτώσεις, συνήθως είναι τρίτα πρόσωπα. Δεν αποκλείεται τίποτα αλλά συνήθως είναι τρίτα πρόσωπα.
Απ: Σωστά. Σε μας πλέον είναι γνωστοί άγνωστοι. Θεωρούν ότι μέσα από τη δυστυχία, μέσα από τα προβλήματα μεγάλων εταιριών ή διαφόρων κλάδων, θεωρούν ότι μπορούν να κερδίσουν. Είναι χαρακτηριστικό της κοινωνίας μας. Δείχνει ότι κάποιοι ακόμη και στη ζημιά έχουν κέρδος…
Ερ: Ποιοι ήρθαν στο εργοστάσιο την Πέμπτη 16 Δεκέμβρη;
Απ: Ήρθε το κλιμάκιο από το Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος, η Διεύθυνση Υδρογονανθράκων. Η υπεύθυνη διεύθυνση του Υπουργείου για την αδειοδότηση και τον έλεγχο όσον αφορά τα Πετρέλαια Καβάλας. Είναι οι άνθρωποι που αδειοδοτούν, είναι οι άνθρωποι που γνωμοδοτούν και έχουν το δικαίωμα να κάνουν ελέγχους. Όποτε κρίνουν ή όποτε τους καταγγελθεί κάτι. Σχετικά με το αν ισχύουν οι καταγγελίες, σε τι κατάσταση λειτουργούν οι εγκαταστάσεις. Εμείς έχουμε καλέσει αυτό το κομμάτι, απευθυνόμενοι και στην ΕΔΕΥ. Η οποία είναι υπεύθυνη μόνο για τις θαλάσσιες εγκαταστάσεις, η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρία Υδρογονανθράκων. Η συγκεκριμένη Διεύθυνση Υδρογονανθράκων, το κλιμάκιο που ήρθε την Πέμπτη 16 Δεκέμβρη με τρία άτομα, είναι υπεύθυνη για όλες τις εγκαταστάσεις και για τις άδειες του εργοστασίου.
Ερ: Μπαίνετε μέσα οι άνθρωποι από την υπηρεσία. Εσείς (γκρουπ από το σωματείο) και η εταιρία (ένα γκρουπ).
Απ: Αυτή η πρόταση έγινε από μας. Εκτιμήσαμε ότι η στάση της εταιρίας ήταν τέτοια ώστε ήθελε να αποτρέψει αυτόν τον έλεγχο και να το χρεώσει στην πλευρά του σωματείου. Έτσι η εταιρία με έναν σμπάρο θα είχε δύο τρυγόνια. Ο έλεγχος δεν θα πραγματοποιούνταν κι αυτό θα γινόταν με υπαιτιότητα του σωματείου. Εμείς είχαμε συνεννοηθεί με τον Διευθυντή της Αστυνομικής Διεύθυνσης Καβάλας. Με τον οποίο του προτείναμε ότι μπορεί αυτό το κλιμάκιο να γίνει σωστά. Να γίνει με 5 άτομα, όσα ήθελε η εταιρία, 5 εκπρόσωποι των εργαζομένων. Αλλά προς αποφυγή της οποιαδήποτε παρεξήγησης ή προσπάθειας απόκρυψης κάποιων πραγμάτων που έπρεπε να δει αυτό το κλιμάκιο, ζητήσαμε και μπήκαν και 5 μη ένστολοι αστυνομικοί. Φυσικά και οι 3 άνθρωποι που ήταν του Υπουργείου.
Ερ: Ήταν έλεγχος ή επιθεώρηση;
Απ: Ήταν και τα δύο μαζί. Σας είπα ότι αυτό το κλιμάκιο έχει το δικαίωμα όποτε αυτό κρίνει να έρθει να κάνει επιθεώρηση. Όταν εμείς καταγγείλαμε στο Υπουργείο την κατάσταση που βιώνουμε εδώ και 4,5 μήνες, αρχικά αυτό έγινε τηλεφωνικά τον Αύγουστο. Μετέπειτα δύο φορές, τη μία προς την ΕΔΕΥ και την άλλη και προς τον Υπουργό. Ο Υπουργός μας απάντησε και μας έστειλε το διαβιβαστικό που έστειλε στις αρμόδιες διευθύνσεις για να κάνουν τους ελέγχους.
Ερ: Δηλαδή να περιμένουμε να έρθει και η ΕΔΕΥ;
Απ: Εμείς θεωρούμε ότι θα ήταν πάρα πολύ καλό. Το μεταφέραμε και την Πέμπτη 16η Δεκέμβρη. Ότι και η ΕΔΕΥ θα ήταν χρήσιμο, για να πιστοποιήσει την κατάσταση που υπάρχει αυτήν την στιγμή στο θαλάσσιο κομμάτι των εγκαταστάσεων. Μακάρι να έρθει σύντομα και η ΕΔΕΥ.
Ερ: Από τον έλεγχο θα υπάρξει ένα πόρισμα προφανώς. Τι θα γίνει μετά;
Απ: Έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν, όπως το έκαναν από τους εκπροσώπους της εταιρίας και προφορικά όσο ήταν εδώ, βρίσκοντας μια κατάσταση… Πιστοποιήθηκε στις 16 Δεκέμβρη ότι οι εγκαταστάσεις είναι γεμάτες με υδρόθειο, γεμάτες με υγρούς υδρογονάνθρακες… Μάλιστα τους έκανε εντύπωση το γεγονός ότι ο χώρος ο αποθηκευτικός που υπάρχει διαθέσιμος αυτήν την στιγμή στις χερσαίες εγκαταστάσεις για να υποδέχεται και να αποθηκεύονται χωρίς επεξεργασία οι διαρροές που δημιουργούνται από τα πηγάδια, είναι λίγος. Ρώτησαν την εταιρία για το πλάνο της, πώς σκοπεύει να διαχειριστεί αυτήν την κατάσταση και τι έχει σχεδιάσει. Εκεί φάνηκε η προσχηματική της διάθεση για διάλογο. Μην ξεχνάτε ότι από την προηγούμενη Πέμπτη (9η Δεκέμβρη) και εμείς και εσείς και όλοι θεωρήσαμε ότι η εταιρία μπαίνει στο τραπέζι του διαλόγου. Κάτι που το είχε σταματήσει από τον περασμένο Απρίλιο.
Ερ: Η ερώτηση είναι η συνέχεια που θα υπάρξει. Που θα πάει το πόρισμα;
Απ: Θα πάει στην εταιρία. Η συγκεκριμένη διεύθυνση αναγνωρίζει και βλέπει την εταιρία. Αυτήν αναγνωρίζει υπεύθυνη απέναντι στο νόμο. Εμείς ζητήσαμε να μας κοινοποιηθεί το πόρισμα. Θεωρούμε ότι αυτό θα γίνει. Διαφορετικά είπαμε ότι από εβδομάδα θα ενοχλούμε το υπουργείο να το κοινοποιήσει και σε μας. Γιατί δεσμεύτηκε η κ. Σάρδη ότι θα μας το δώσει.
Ερ: Όταν εμφανίζονται αυτοί οι άνθρωποι στην πύλη του εργοστασίου, τους δέχεστε από την αρχή και διαπραγματεύεστε με τον Αστυνομικό Διευθυντή πώς θα μπουν; Μήπως τους λέτε αρχικά όχι και το αλλάζετε μετά;
Απ: Από την πρώτη στιγμή που ήρθαν οι άνθρωποι στην πρώτη πύλη του εργοστασίου τους είπαμε ότι καλώς ήρθατε, σας περιμένουμε καιρό. Περάστε μέσα να πραγματοποιηθεί ο έλεγχος. Η κ. Σάρδη ήταν εκεί, παρουσία του κ. Νικολάου. Ο οποίος είναι ο αντιπρόεδρος της εταιρίας. Του είπαμε να μπει κι αυτός. Η εταιρία προσχηματικά και μετά καταλάβαμε το λόγο… Από τη στιγμή που έβγαλε το δελτίο τύπου κι εμείς συνεννοούμασταν με τον Αστυνομικό Διευθυντή… Θα σας πω τι συνεννοούμασταν. (Η εταιρία) επέμενε ότι έπρεπε να μπουν μέσα οι 3 διευθυντές. Είναι η γνωστή επιχειρηματολογία της εταιρίας….
Ερ: Υπάρχουν τρία διευθυντικά στελέχη που δεν εμπιστεύεστε κι από την πρώτη στιγμή λέτε δεν θα μπουν αυτοί οι άνθρωποι μέσα. Ετέθη θέμα να μπουν κι αυτοί οι 3 άνθρωποι μέσα…
Απ: Ήταν βασική προϋπόθεση για να πραγματοποιηθεί ο έλεγχος, μας έλεγε η κ. Σάρδη. Αποδείχθηκε βέβαια στο κλιμάκιο του υπουργείου και σε όλους τους παρευρισκόμενους κατά πόσο ήταν βασική προϋπόθεση η παρουσία αυτών των ανθρώπων. Δεν άνοιξαν το στόμα τους στα πάνω από τα δύο τρίτα του χρόνου που πραγματοποιήθηκε ο έλεγχος. Μπήκαν μέσα γιατί καταλάβαμε ότι αυτή ήταν – ας μου επιτραπεί η έκφραση- ντρίμπλα που προσπαθούσε να κάνει η εταιρία για να αποφύγει τον έλεγχο. Μπήκαν αυτοί οι άνθρωποι, ξεκίνησε με την παρουσία του διευθυντή των εγκαταστάσεων εδώ του κ. Καρανάσιου. Προϊσταμένου της παραγωγής, ο οποίος είναι ο καθ’ όλα αρμόδιος για τις εγκαταστάσεις. Είναι ο γνώστης των εγκαταστάσεων. Παρουσία των εκπροσώπων του σωματείου και της εταιρίας ξεκίνησε να ρωτά η επιτροπή.
Ερ: Σε αυτήν τη διαδικασία αναφέρθηκε πουθενά ή επικοινώνησε μαζί σας ο Εισαγγελέας;
Απ: Όχι φυσικά. Όχι φυσικά. Σας λέω, όταν βγήκε το πρώτο δελτίο τύπου της εταιρίας οι άνθρωποι είχαν μπει μέσα. Προφανώς η εταιρία τα είχε όλα έτοιμα γιατί σας λέω φάνηκε ποιο ήταν το σχέδιο της. Αφού εκτέθηκε με αυτό το δελτίο τύπου, όλοι είδαμε την κ. Σάρδη. Επικοινωνούσε να πει ότι τελικά δεν έγινε αυτό. Δεν έγινε αυτό, έλεγε τέτοιες εκφράσεις. Βγήκε ένα δεύτερο συμπληρωματικό που μιλούσε για … Το πρώτο δελτίο τύπου έλεγε ότι δεν θα πραγματοποιηθεί ο έλεγχος. Κι εμείς εκείνη την ώρα (του πρώτου δελτίου τύπου) ήμασταν μέσα!
Ερ: Αν γυρίσουμε μια εβδομάδα πίσω, στην Πέμπτη 9η Δεκέμβρη. Εκείνη την ημέρα έγινε συζήτηση μέσα στο εργοστάσιο, μια συζήτηση που ξεπέρασε το θέμα ποιος θα μπει ή δεν θα μπει. Ήταν μια ουσιαστική συζήτηση για το μέλλον της εταιρίας. Αυτή η συζήτηση μπορεί να επαναληφθεί; Είστε θετικοί;
Απ: Από πλευράς μας, ακούστε. Θα το πω όσο πιο απλά γίνεται. Είμαστε ανοιχτοί συνέχεια στο να πραγματοποιηθεί αυτή η συζήτηση. Η οποία όλα τα πραγματικά προβλήματα της εταιρίας, με καλή πίστη και καλή θέληση, να βοηθήσουμε να λυθούν. Δυστυχώς όμως δεν είναι η εταιρία… Γιατί σας το λέω αυτό; Κι εμείς την Πέμπτη 9 Δεκέμβρη πιστέψαμε ότι η στάση της εταιρίας… Το να φθάσουμε σε αυτό το σημείο που είπατε, να ξεπεράσουμε προβλήματα και να φθάσουμε στη λύση, ήταν προσχηματική γιατί γνώριζε για τον έλεγχο που θα πραγματοποιούνταν και ήθελε να μας υπνωτίσει …
Ερ: Αυτό το λέτε εσείς αλλά..
Απ: Το λέω εγώ σαν συμπέρασμα της στάσης (της εταιρίας) από την 9η Δεκέμβρη ως την 16η Δεκέμβρη.
Ερ: Αυτή η συζήτηση στις 9 Δεκέμβρη είναι η βάση για να βρεθεί μια λύση.
Απ: Βεβαίως.
Ερ: Δεν είναι συζήτηση αν θα μπει ο ένας ή ο άλλος (στις εγκαταστάσεις της εταιρίας). Είναι μια συζήτηση για το πώς θα λειτουργεί ο Πρίνος και θα είναι βιώσιμος.
Απ: Σωστά. Δηλαδή αναφερόμαστε, να καταλαβαίνει ο κόσμος, στο σχέδιο αναδιάρθρωσης που η εταιρία είχε παρουσιάσει στις αρχές του χρόνου που μας πέρασε. Και κάποια στιγμή είχαμε πέσει σε τοίχο γιατί η εταιρία δεν έμπαινε να συζητήσει ουσιαστικά…
Ερ: Το διακύβευμα δηλαδή είναι οι ευνοϊκότεροι όροι για να λειτουργεί ο Πρίνος. Αυτή είναι η βασική διαφωνία.
Απ: Σωστά. Και σας λέω ότι από την πρώτη στιγμή εμείς σαν σωματείο συζητάμε και εξετάζουμε την κάθε πρόταση. Αυτό που είχαμε πει στην εταιρία όταν ξεκίνησε αυτή η απομακρυσμένη αντιμετώπιση του θέματος κι από τους δύο, εμείς είχαμε πει στην εταιρία ότι έχει το δικαίωμα και θα θέλαμε να πάρει πίσω όλες αυτές τις αποφάσεις που εμείς θεωρούμε ότι θίγουν τις ζωές μας και την ασφαλή λειτουργία του εργοστασίου και να καθίσουμε στο τραπέζι όπως ήμασταν τον Απρίλιο.
Ερ: Το βασικό επιχείρημα, ο βασικός λόγος που διαμαρτύρεται η εταιρία είναι ότι έχετε κάνει κατάληψη στις εγκαταστάσεις. Αποδείξατε ότι δεν είναι η κατάληψη που επικαλείται η εταιρία. Πάντως ισχυρίζεται ότι έχει γίνει κατάληψη.
Απ: Το ξέρω. Γιατί αν αυτό αλλάξει και δεν παραδέχεται ότι είναι κατάληψη τότε θα πρέπει να μιλήσουμε για την ουσία. Προφανώς τα στελέχη που εμφανίζονται εδώ, μην κρυβόμαστε, δεν έχουν την έγκριση του κ. Ρήγα να συζητήσουν ουσιαστικά για το πώς θέλουν να λειτουργήσουν τα Πετρέλαια. Θα εξαντλήσουν όλα τα περιθώρια που αυτοί νομίζουν και τις δυνάμεις που έχουν για να επιβάλουν αυτές τις συνθήκες λειτουργίας του εργοστασίου.
Ερ: Είναι κατάληψη;
Απ: Φυσικά και όχι. Την Πέμπτη 16 Δεκέμβρη και παρουσία του Υπουργείου περάσαν όλα τα στελέχη της Ενεργειακής. Όλοι οι προϊστάμενοι, που καθημερινά μπαίνουν μέσα και δουλεύουν. Μπροστά στους εκπροσώπους του Υπουργείου. Με το που ήρθαν τους λέγαμε περάστε. Λέγαμε να έρθει κι ο κ. Νικολάου, η κ. Σάρδη. Ακόμη και τον κ. Μαρκ είπαμε στην αρχή, εφόσον η κ. Σάρδη τον παρουσίαζε σαν τεχνικό σύμβουλο.
Ερ: Ποιόν;
Απ: Τον Αυστραλό μάνατζερ. Αυτόν τον άνθρωπο που στις δύο συναντήσεις έλεγε η κ. Σάρδη ότι δεν γίνεται χωρίς αυτόν να γίνει συζήτηση κι ο καημένος δεν άνοιξε το στόμα του τις δύο Πέμπτες αυτές.
Ερ: Την άλλη εβδομάδα είναι Χριστούγεννα. Υπάρχει το ενδεχόμενο αυτή η κατάσταση να βρει κάποιους ανθρώπους Χριστούγεννα σε διαθεσιμότητα, στην περιφρούρηση…
Απ: Όχι ενδεχόμενο. Σίγουρα θα τους βρει. Γιατί η εταιρία δείχνει ότι δεν διαπραγματεύεται να συζητήσει για την ασφάλεια και προσπαθώντας να πιέσει όλους τους εργαζόμενους, που έχουν δείξει αυτούς τους 4,5 μήνες ότι έχουν την αξιοπρέπεια τους και την ασφάλεια της πόλης πιο πάνω από τις πιέσεις και τα παιχνίδια που θέλει να παίξει η εταιρία… Σίγουρα θα τους βρει σε διαθεσιμότητα…
Ερ: Η εταιρία ήρθε στις 9 και 16 Δεκέμβρη και συζήτησε ουσιαστικά….
Απ: Πιστεύετε στο θαύμα των Χριστουγέννων ότι η εταιρία θα σεβαστεί αυτές τις οικογένειες. Και θα πάρει πίσω τις διαθεσιμότητες. Αποδείχθηκε και με τον ποιο ξεκάθαρο τρόπο την Πέμπτη (16/12) ότι ακόμη και σε τμήματα τα οποία παραδέχθηκε η εταιρία ότι πρέπει να δουλέψουν συνάδελφοι για να πραγματοποιηθούν αναγκαίες εργασίες στην κατάσταση που η εταιρία επικαλείται ότι βρισκόμαστε σήμερα, παρόλα αυτά η εταιρία επέλεξε να φέρει εργολαβικές εταιρίες για να κάνουν τη δουλειά.
Ερ: Πρέπει να επικρατήσει ο διάλογος.
Απ: Επειδή πιστεύω στο πνεύμα των Χριστουγέννων, κι ας είμαι 48 ετών, είθε ο Άγιος Βασίλης να αγγίξει τις καρδιές όλων. Εμείς ήμασταν ανοιχτοί, πάντα είμαστε ανοιχτοί στο να συζητήσουμε και να δώσουμε μια λύση ώστε να ξεκινήσει το εργοστάσιο με ασφάλεια σεβόμενοι οι εργαζόμενοι την εταιρία και η εταιρία τους εργαζόμενους.