Το πρωί της Τετάρτης επρόκειτο οι δύο πρωθυπουργοί Ελλάδας και Βουλγαρίας, Αλέξης Τσίπρας και Μπόικο Μπορίσοφ, να παραστούν στην τελετή υπογραφής μνημονίου συνεργασίας ανάμεσα στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών της Ελλάδας και το υπουργείο Μεταφορών, Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών της Βουλγαρίας. Το μνημόνιο συνεργασίας περιλαμβάνει την προετοιμασία όλων των τεχνικών, οικονομικών και νομικών στοιχείων που απαιτούνται για τη δημιουργία διακρατικού Φορέα Υλοποίησης και διαχείρισης της σιδηροδρομικής γραμμής από τη Θεσσαλονίκη έως το Ρούσε της Βουλγαρίας. Η σιδηροδρομική γραμμή θα συνδέει τρία λιμάνια της Ελλάδας (Θεσσαλονίκης, Καβάλας, Αλεξανδρούπολης) με τρία λιμάνια της Βουλγαρίας (Μπουργκάς, Βάρνας και Ρούσε στον ποταμό Δούναβη).
Το βράδυ της Τρίτης οι δύο πρωθυπουργοί δείπνησαν στο Ιμαρέτ με τη συνοδεία των υπουργών τους, μετά το απλό δείπνο οι δύο αντιπροσωπείες συζήτησαν μεταξύ τους σε χαλαρή ατμόσφαιρα έως τη στιγμή που αποσύρθηκαν στα δωμάτιά τους, τα οποία έβλεπαν στη θάλασσα. Το δείπνο παρατέθηκε στο περίφημο μπαλκόνι του Ιμαρέτ που ως γνωστό διαθέτει υπέροχη θέα της πόλης. Η τουριστική προβολή του Ιμαρέτ συνεπάγεται και την καλύτερη τουριστική προβολή της Καβάλας. Αμφότεροι οι δύο άνδρες εμφανίστηκαν ενθουσιασμένοι από την μικρή ξενάγηση στο χώρο που τους επιφύλαξε η Άννα Μισσιριάν.
Στις 9:30 το πρωί της Τετάρτης υπήρχε προγραμματισμένη κατ’ αρχήν μια άτυπη συνάντηση των δύο πρωθυπουργών, ενώ θ’ ακολουθούσε η διμερής συνάντηση των αρμόδιων υπουργών ώστε να εξετασθούν οι υπόλοιπες λεπτομέρειες του μνημονίου συνεργασίας. Το αργότερο έως τις 12:00 το μεσημέρι οι δύο αντιπροσωπείες αναμένονταν να αναχωρήσουν. Οι δύο πρωθυπουργοί γνωρίζονταν ήδη αφού είχαν συναντηθεί στο παρελθόν. Το Ιμαρέτ είναι γνωστό στη γειτονική χώρα, διότι κατά καιρούς αρκετοί αξιωματούχοι κι επιχειρηματίες το έχουν επισκεφθεί.
Ο Θόδωρος Μουριάδης που σχετίζεται άμεσα κι επαγγελματικά με το Ιμαρέτ, δήλωσε πως η φιλοξενία των δύο πρωθυπουργών στο ξενοδοχείο αποτελεί μια δικαίωση για την κ. Μισσιριάν, η οποία ανέλαβε την τύχη του μνημείου όταν αυτό ήταν ουσιαστικά ένα ερείπιο. Πολλοί διάσημοι έχουν κατά καιρούς καταλύσει στο Ιμαρέτ, οι παρουσίες των οποίων είτε έγιναν γνωστές είτε διατηρήθηκαν μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.
Τα 26 δωμάτια του Ιμαρέτ είναι συνήθως κάθε καλοκαίρι γεμάτα, εκείνο όμως που διαπιστώθηκε τουλάχιστον φέτος ήταν το ποιοτικότερο επίπεδο των επισκεπτών του. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ. Μουριάδη, η Καβάλα μπορεί να εκμεταλλευθεί την αστική τάξη της Κωνσταντινούπολης, που αρέσκεται να ταξιδεύει μέχρι την περιοχή μας για τις διακοπές.
Τον Έλληνα πρωθυπουργό υποδέχθηκαν την Τρίτη στο αεροδρόμιο οι τρεις καβαλιώτες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και η υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης). Στο ερώτημα εάν θα έπρεπε να ήταν παρόντες ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας και οι τέσσερις δήμαρχοι, ο κ. Μουριάδης απάντησε: «Ναι, θα έπρεπε να ήταν παρόντες στην υποδοχή του πρωθυπουργού». Αναφορικά με την παραχώρηση του παλιού νοσοκομείου, θέμα για το οποίο απεύθυνε ανοικτή επιστολή στον πρωθυπουργό ο πρώην δήμαρχος Κωστής Σιμιτσής, ο κ. Μουριάδης δήλωσε ότι συζητώντας με τους κυβερνητικούς βουλευτές έμαθε πως ο χώρος θα παραχωρούνταν από την πολιτεία εάν επρόκειτο να χρησιμοποιηθεί για σκοπούς του δήμου Καβάλας. Η όποια κωλυσιεργία επί του θέματος οφείλεται στις ενέργειες του δήμου.
Συνάντηση με τον πρωθυπουργό επί καβαλιώτικου εδάφους, επρόκειτο να έχουν οι κυβερνητικοί βουλευτές το πρωί της Τετάρτης, προκειμένου να του θέσουν όλα τα τοπικά ζητήματα. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός απέφυγε να υπάρξει επίσημη υποδοχή του στο αεροδρόμιο, γι’ αυτό και κανένα ζήτημα δε δημιουργήθηκε από την απουσία των τοπικών αρχών αφού δεν είχαν προσκληθεί, αποσαφήνισε ο βουλευτής Γιώργος Παπαφιλίππου.
Την Τρίτη οι απολυμένοι της ΒΦΛ επιχείρησαν να συναντηθούν με τον Αλέξη Τσίπρα, έστω κι αν είχε διευκρινιστεί πως κάτι ανάλογο δε θα ήταν εφικτό. Ωστόσο, συνάντηση υπήρξε μεταξύ των απολυμένων, των κυβερνητικών βουλευτών και της διευθύντριας του πρωθυπουργικού γραφείου της Θεσσαλονίκης. Οι απολυμένοι παρέδωσαν υπόμνημα και οι βουλευτές διαβεβαίωσαν ότι θα προγραμματισθεί συνάντηση πριν την διεξαγωγή του αναπτυξιακού συνεδρίου για την ΑΜΘ.
Η Καβάλα επιλέχθηκε ως σημείο του ραντεβού των δύο πρωθυπουργών και της υπογραφής του μνημονίου συνεργασίας, διότι ήταν εμφανώς αδικημένη συγκριτικά με τα έτερα λιμάνι της σιδηροδρομικής σύνδεσης, τη Θεσσαλονίκη και την Αλεξανδρούπολη. Για πρώτη φορά οι προοπτικές είναι τόσο ευνοϊκές κι επίσης για πρώτη φορά φαίνεται πως η Καβάλα προσεγγίζει τόσο πολύ στην εξασφάλιση της σιδηροδρομικής της σύνδεσης, υπογράμμισε ο Γιώργος Παπαφιλίππου.