Dark Mode Light Mode

Μιχάλης Αγγελίδης: «Είμαι ευγνώμων στο Θοδωρή Γκόνη»

Από τον καβαλιώτη σκηνοθέτη Μιχάλη Αγγελίδη, που ζει αυτό τον καιρό στη Γερμανία, όπου κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Τεχνών του Βερολίνου –UDK,  πήραμε και δημοσιεύουμε την παρακάτω δήλωσή του:

Αυτές τις μέρες που στην Καβάλα γίνεται κουβέντα για τον Θοδωρή Γκόνη, νιώθω την ανάγκη να πω κι εγώ την εμπειρία μου από την συνεργασία μου μαζί του.

Γνωρίζω προσωπικά τον Θοδωρή Γκόνη από το 2015. Παρακολουθούσα την εργασία του στο Φεστιβάλ Φιλίππων ήδη από την πρώτη της χρονιά και αργότερα και στο Δη.Πε.Θε.. Γι’ αυτό και όταν αποφάσισα να εκτεθώ καλλιτεχνικά θεώρησα ότι ήταν ο άνθρωπος στον οποίο θα μπορούσα να παρουσιάσω την εργασία μου και πιθανόν να την αφουγκραστεί. Όπως και έγινε. Η πρώτη παράσταση που σκηνοθέτησα φιλοξενήθηκε στο πρόγραμμα του Δη.Πε.Θε. εκείνη την χρονιά. Η πρώτη αυτή καλλιτεχνική επικοινωνία έφερε μια δεύτερη, αυτή τη φορά με δική του πρωτοβουλία. Με κάλεσε να φτιάξω μια παράσταση για το Φεστιβάλ των Φιλίππων, χωρίς να μου πει το παραμικρό για το τι ή το πως θα έπρεπε να είναι. Η γενναιοδωρία του υπήρξε καταλύτης στο να του προτείνω επόμενες εργασίες μου, τις οποίες με θέρμη κάθε φορά υποστήριζε. Η τελευταία μου παραγωγή στο Δη.Πε.Θε. Καβάλας δύο χρόνια πριν φύγω από την Ελλάδα για να συνεχίσω τις σπουδές μου, μου έδωσε την ευκαιρία να καλέσω στην πόλη σημαντικούς για την εργασία μου συνεργάτες και να δουλέψουμε αναπόσπαστοι για ένα μήνα στο θέατρο, με τεχνικούς παρόντες στις πρόβες και με πλήρη καλλιτεχνική ελευθερία. Αυτή για εμένα είναι μια ιδανική συνθήκη εργασίας. Ο Θοδωρής Γκόνης με εμπιστεύθηκε καλλιτεχνικά, μου έδωσε χώρο και ευκαιρίες για να εργαστώ όπως θα ήθελα ή θα έπρεπε να εργάζομαι. Για τον τρόπο του, του είμαι ευγνώμων.

Μιχάλης Αγγελίδης

Βερολίνο 22/03/2021

 

ΜΙΚΡΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ποιος όμως είναι ο Μιχάλης Αγγελίδης;

Γεννήθηκε στην Καβάλα. Σπούδασε Εικαστικά στο Τμήμα Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων από όπου και αποφοίτησε το Σεπτέμβριο του 2012. Από τον Ιανουάριο του 2013 μέχρι τον Ιανουάριο του 2016 παρακολούθησε το μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών του ίδιου τμήματος, από όπου αποφοίτησε με άριστα. Στα πλαίσια του μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών ξεκίνησε να διερευνά τις σχέσεις μεταξύ της performance, των εικαστικών και του θεάτρου. Από τον Απρίλιο του 2019 ξεκίνησε να φοιτά στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Τεχνών του Βερολίνου -UDK και του κέντρου για τον σύγχρονο χορό – ΗΖΤ, SO.D.A. (solo performance / dance & authorship).

Έχει σκηνοθετήσει τις παραστάσεις: Ο Ευαγγελισμός της Κασσάνδρας, του Δημήτρη Δημητριάδη, ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας, Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων, Αθήνα (2015), Τα Κτίσματα, του Αριστείδη Αντονά, Φεστιβάλ Φιλίππων, Καβάλα (2015), Δαίμονας, της Μαρίας Ευσταθιάδη, Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων, Αθήνα (2015 -2016). Έχει σχεδιάσει και σκηνοθετήσει τις παραστάσεις: Στην Αναζήτηση του Θαυμαστού (2017), Η Ομίχλη των Βουνών (2018) σε παραγωγή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας..

Έχει συνεργαστεί ως βοηθός σκηνοθέτη με τους, Θοδωρή Γκόνη και Άννα Κοκκίνου στις παραστάσεις: Μίμοι του Ηρώνδα, σκην. Άννα Κοκκίνου, Θέατρο Σφενδόνη, Αθήνα. REM/κήπος, σκην. Άννα Κοκκίνου, Θέατρο Σφενδόνη, Αθήνα. Οιδίπους Τύραννος, σκην. Θοδωρής Γκόνης, Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων. Εθνικός Κήπος, σκην. Θοδωρής Γκόνης, Φεστιβάλ Αθηνών. Ο πατέρας του Άμλετ, σκην. Θοδωρής Γκόνης, Θέατρο Θησείον, Αθήνα.

Προηγούμενο άρθρο

Βιβλιοθήκη Ελευθερούπολης: Εκδηλώσεις, δράσεις και πληροφοριακό υλικό για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση

Επόμενο άρθρο

Ποιοι μπορούν να παρακολουθήσουν τα εντός έδρας παιχνίδια του ΑΟΚ, τι ορίζει το υγειονομικό πρωτόκολλο