Μεγάλη συνέντευξη παραχώρησε σε αθλητική εκπομπή της «Pella TV», ο πρόεδρος της ΕΠΣΚ κ. Μιχάλης Παπαδόπουλος.
Αναφέρθηκε στο αν υπάρχουν προοπτικές να επαναρχίσουν τα τοπικά πρωταθλήματα αλλά και η Γ` Εθνική. Επίσης μίλησε και για την FL όπου διατύπωσε την άποψη ότι ήδη έπρεπε να ξεκινήσει το πρωτάθλημα.
Παραθέτουμε αποσπάσματα από τη συνέντευξη.
Για τα επαγγελματικά πρωτάθλημα είπε τα εξής: «Τα επαγγελματικά πρωταθλήματα και τα 3 έπρεπε να ξεκινήσουν μαζί. Θα έπρεπε να εφαρμόσουν το πρωτόκολλο όπως τώρα το εφαρμόζει στην έναρξη της η Super League 2.
Να το εφαρμόσει και η Football League. Οι προϋποθέσεις υπάρχουν. Έστω αργά ξεκίνησε η Super League 2 και ευελπιστώ να ξεκινήσει και η Football League η οποία όπως γνωρίζετε είναι και λίγες ομάδες. Είναι δυο όμιλοι των 10 ομάδων.
Πιστεύω ότι μπορεί να ολοκληρωθεί με κάποιες εμβόλιμες αγωνιστικές και να κοπούν τα πλέι οφ.
Ας ελπίσουμε να ξεκινήσει και η FL. Είναι μια επαγγελματική κατηγορία στην οποία συμμετέχουν άνθρωποι που είναι το επάγγελμα τους, συντηρούν οικογένειες. Από τη στιγμή που οι ιδιοκτήτες των ομάδων θέλουν και μπορούν να ξεκινήσουν, μπορούν να ξεκινήσουν. Για μένα ήδη έπρεπε να είχε ξεκινήσει αυτό το πρωτάθλημα.
Ας ελπίσουμε να ξεκινήσει σύντομα ώστε να έχουμε μια πλήρη δραστηριότητα τουλάχιστον στο επαγγελματικό. Ποδόσφαιρο».
Για το αν υπάρχουν πιθανότητες επανεκκίνησης στη Γ` Εθνική, εξέφρασε την ακόλουθη άποψη: «Εδώ είναι τα δύσκολα. Η Γ` Εθνική ουσιαστικά είναι μια ερασιτεχνική κατηγορία στην οποία βέβαια μπορεί να απασχολούνται επαγγελματίες προπονητές. Επίσης και κάποιοι ποδοσφαιριστές που βγάζουν τα έξοδα τους.
Είναι δύσκολο να ξεκινήσει αυτή η κατηγορία γιατί είναι πάρα πολλές ομάδες. Να εφαρμόσουν το πρωτόκολλο το συγκεκριμένο είναι πάρα πολύ δύσκολο στο οικονομικό κομμάτι. Αυτό μου το λένε οι ομάδες με τις οποίες συζητάω.
Εδώ πρέπει να βοηθήσει η πολιτεία και η τοπική αυτοδιοίκηση. Να καλυφθεί το κόστος των τεστ που πρέπει να γίνονται μια αλλά και δυο φορές την εβδομάδα. Για έναν ρόεδρο σε μια ομάδα μια μικρής κωμόπολης δεν είναι εύκολο να δίνει 300 και 400 κάθε εβδομάδα επιπλέον για τα τεστ είναι ένα μεγάλο ποσό.
Δεν υπάρχουν έσοδα, δεν υπάρχουν χορηγοί. Τα καταστήματα είναι κλειστά, άνθρωποι έχουν χάσει τις δουλειές τους, Τι θα στηρίξουν; Το ποδόσφαιρο; Δεν υπάρχουν ούτε καν εισιτήρια από τους φιλάθλους.
Εδώ οι απόψεις των ανθρώπων που συζητάμε είναι μοιρασμένες. Υπάρχουν παράγοντες που λένε ότι πρέπει να ξεκινήσει η Γ` Εθνική και υπάρχουν παράγοντες που λένε ότι δεν πρέπει να ξεκινήσει. Εάν παράδειγμα καλυφθεί το κόστος των rapid tests, καλό είναι να ξεκινήσει.
Είναι μια κατηγορία που αποτελεί πάντα τον προθάλαμο για το επαγγελματικό ποδόσφαιρο.
Το ποδόσφαιρο είναι σκάλα- σκάλα. Ξεκινάει από το Ερασιτεχνικό, πάει στη Γ` Εθνική και αν διακριθεί κάποιος πάει και παραπέρα.
Το μεγάλο πρόβλημα στη Γ` Εθνική είναι τα γήπεδα. Υπάρχουν γήπεδα που δεν μπορούν να διασφαλίσουν τη μη παρουσία φιλάθλων. Αυτό γίνεται και στο Ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο. Υπάρχουν γήπεδα με μια κερκίδα φραγμένα και γύρω- γύρω ανοιχτά, όπως γίνεται και στο Ερασιτεχνικό.
Το ζήσαμε αυτό στο διάστημα που έγιναν οι τρεις πρώτες αγωνιστικές. Δεν μπορούν οι παράγοντες των ομάδων να κάνουν τους χωροφύλακες. Είδαμε κερκίδες άδεις στα τοπικά και γύρω- γύρω να είναι ο ένας πάνω στον άλλον. Σε τοπικό μας γήπεδο μέτρησα σε καρότσα αγροτικού 15 άτομα.
Πως να διαφυλάξουμε τα πρωταθλήματα;
Η Γ` Εθνική και το Ερασιτεχνικό έχουν και αυτό το πρόβλημα με τα γήπεδα και τους φιλάθλους οι οποίοι δεν πειθαρχούν και να βρουν χώρους ανοιχτούς πάνε και βλέπουν τα ματς. Εγώ ήλπιζα το εμβόλιο να γίνει λίγο πιο μπροστά και τον Μάρτιο τουλάχιστον να μπορέσουν να γίνουν τα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα.
Είναι μια μεταβατική περίοδος. Το καλοκαίρι έλεγα στα σωματεία να μην ψάχνουν για ποιότητα. Θα είναι μια χρονιά που τα πρωταθλήματα θα ξεκινάνε και θα σταματάνε. Για αυτό ήθελα να κάνω στο Ερασιτεχνικό της Καβάλας μικρούς ομίλους σε αριθμό ομάδων αλλά αυτό δεν πέρασε στο διοικητικό συμβούλιο. Έτσι έχουμε ομίλους με πολλές ομάδες. Τι να κάνουμε; Να βάζουμε το Ερασιτεχνικό να παίζουν οι παίκτες κάθε Τετάρτη;
Να παίξουμε τον Ιούλιο ποδόσφαιρο; Δεν γίνεται αυτό. Εχουμε τη Θάσο που είναι τουριστικό μέρος, έχουμε αγρότες που τότε είναι η περίοδος που δουλεύουν πολλές ώρες. Με το ζόρι αν θα πάει μέχρι μέσα Ιουνίου.
Στη Γ` Εθνική παίζουν κυρίως ερασιτέχνες, κάποιοι ζουν από αυτό το πρωτάθλημα. Μην μπερδεύουμε τα πράγματα. Υπάρχουν κάποιοι που τους συντηρούν οι ομάδες από τη στιγμή που δεν έχουν άλλο εισόδημα όμως η μεγάλη πλειοψηφία είναι ερασιτέχνες. Έχουν τη δουλειά τους και παίζουν ποδόσφαιρο για το χόμπι τους η και για να προσθέσουν κάποια ακόμη χρήματα στο εισόδημα τους».
Για το αν η πλειονότητα των ερασιτεχνικών σωματείων της Καβάλας θέλει η όχι να επαναρχίσουν τα πρωταθλήματα απάντησε ως εξής: «Όσο περνάει ο καιρός τα σωματεία μας λένε ότι αν μπούμε το Μάρτιο, τι πρωτάθλημα θα ολοκληρώσουμε. Αυτή τη στιγμή είμαστε 25 Ιανουαρίου και δεν έχει βγει τίποτα. Οπότε πάμε για απόφαση το Φεβρουάριο.
Αν μπούνε στα μέσα Φεβρουαρίου για προπονήσεις, τότε μάλλον θα πάμε για πρωτάθλημα στα μέσα Μαρτίου. Πώς να ξεκινήσουμε; Οι ομάδες οι ερασιτεχνικές έχουν έσοδα; Όταν δεν υπάρχουν τα εισιτήρια, όταν δεν υπάρχουν οι πινακίδες, οι κληρώσεις, οι εκδηλώσεις πώς να ξεκινήσουν τα σωματεία;
Ο ερασιτέχνης ποδοσφαιριστής έχει μείνει 3 μήνες εκτός. Υπάρχει ο φόβος για τραυματισμούς.
Ας μην παίξουμε και κάποιους μήνες ποδόσφαιρο. Ας περιμένουμε την καινούρια χρονιά με μεγάλη όρεξη και να παίξουμε «καθαροί και ελεύθεροι».
Δυστυχώς βλέποντας τους λοιμωξιολόγους να μην αποφασίζουν για επαγγελματικές κατηγορίες, τι να περιμένουμε ενώ τελειώνει ο Ιανουάριος για το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο;
Στο Ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο υπάρχουν και χιλιάδες παιδιά. Εμείς σαν ΕΠΣΚ διοργανώνουμε τέσσερεις κατηγορίες πρωταθλημάτων τμημάτων υποδομής. Μπορούμε ελεύθερα να αφήσουμε χιλιάδες παιδιά να μπουν στα γήπεδα και να παίξουν όπως γινόταν πριν; Δεν ξέρω είμαι επιφυλακτικός».
Για το αν συμφωνεί με το μητρώο εγγραφής της ΓΓΑ: «Εμείς από την πρώτη στιγμή που εφαρμόστηκε το μητρώο στείλαμε επιστολή στον Υφυπουργό Αθλητισμού αλλά και στην ΓΓΑ. Λέγαμε ότι δεν ήμασταν αντίθετοι με την εφαρμογή του ηλεκτρονικού μητρώου.
Πρέπει να μπει σε κάποια στιγμή το ποδόσφαιρο σε μια βάση. Που ήμασταν αντίθετοι; Σε αυτή την περίοδο της πανδημίας που ζούμε, δεν ήταν φρόνιμο να μπουν τα σωματεία να μαζέψουν περίπου 18-20 έγγραφα.
Υπάρχει ένα κονδύλιο για τον αθλητισμό αυτή τη στιγμή για τον αθλητισμό. Έπρεπε να ρωτήσει η ΓΓΑ τις τοπικές ΕΠΣ η να βρει έναν άλλο τρόπο να μάθει ποια είναι τα νόμιμα σωματεία και τους δώσει χρήματα. Στη συνέχεια να βάλει ένα χρονοδιάγραμμα για να μπορέσουν τα σωματεία να εγγραφούν στο μητρώο. Σε διαφορετική περίπτωση να μην αναγνώριζε σωματεία που δεν θα ήταν εντάξει».
Τ. Π