Με τη βοήθεια των χθεσινών και προχθεσινών ανακοινώσεων- συνεντεύξεων- συνεντεύξεων τύπου κτλ καταφέρνουμε αργά αλλά σταθερά να ανακαλύπτουμε την ουσία του πράγματος. Φθάνουμε σε αυτήν, όπως είναι λογικό. Δεν είναι λοιπόν ένας τοπικός καυγάς ανάμεσα σε εκπαιδευτικούς και Δημάρχους. Είναι μια σημαντική αλλαγή που αποφάσισε το Υπουργείο Παιδείας, η οποία θα υλοποιηθεί με λάθος τρόπο. Κάποιοι αυτόν τον λάθος τρόπο θα τον ζήσουν τον Σεπτέμβρη. Άλλοι του χρόνου τον Σεπτέμβρη.
Κακή μας τύχη και κακή συνεννόηση δικών μας ανθρώπων, έβαλε το Νομό Καβάλας στην πρώτη κατηγορία. Στην πιλοτική εφαρμογή του μέτρου. Κι επειδή ήδη κουραστήκαμε να ακούμε τα ίδια και τα ίδια επιχειρήματα, δίνουμε ραντεβού για τον Σεπτέμβρη. Τότε θα φανεί ποιος εκ των εμπλεκόμενων έχει δίκιο.
Μια ακόμη παρατήρηση. Ουδείς εκ των εμπλεκόμενων στο θέμα μπορεί να μας πει με ασφάλεια για πόσα ακριβώς προνήπια μιλάμε. Ειδικά για το Δήμο Καβάλας υπάρχει μια προσέγγιση και μια πρόβλεψη που παρουσιάζει ποικιλία. Οι δάσκαλοι- νηπιαγωγοί υπολογίζουν 210 τα προνήπια που θα φύγουν από τους παιδικούς σταθμούς προς τα νηπιαγωγεία, ο Δήμος Καβάλας τουλάχιστον 300. Υπάρχει μια διαφορά. Μια σημαντική διαφορά.
Καλό μήνα. Ο φετινός Μάης έχει λίγο από Καλοκαίρι. Η δε πρόβλεψη της ΕΜΥ αναφέρεται σε καιρό (των επόμενων ημερών) σίγουρα Καλοκαιρινό. Κάποιοι ανησυχούν για την αλλαγή του κλίματος, για τους καύσωνες που έρχονται και τη λειψυδρία που δεν θα αργήσει να εμφανιστεί κι αυτή. Άλλοι χαίρονται. Η τοπική οικονομία έχει ποντάρει πολλά στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. Βασικό στοιχείο της οποίας είναι το πρόωρο Καλοκαίρι.
Πριν από χρόνια επαγγελματίας κάθονταν στο μαγαζί του χαμογελαστός. Ήταν γεμάτο κόσμο. Καλοκαιρινό βράδυ με πολύ ζέστη. Άπαντες οι θαμώνες ιδρωμένοι. Δεν έλεγαν να φύγουν για το σπίτι. Άνθρωποι που γκρίνιαζαν επειδή ο καύσωνας επέμενε μέρες. Ο επαγγελματίας τους άκουγε και χαμογελούσε ακόμη περισσότερο. «Ξέρεις τι μπύρες έχω να πουλήσω» απάντησε σε φίλο του, που τον ρώτησε για την αντίδραση του.
Η ζέστη ευνοεί την έξοδο από το σπίτι, την κατανάλωση. Ζέστη θέλουν ένα σωρό θύματα της οικονομικής κρίσης, τα οποία περιμένουν τον τουρισμό για να αποζημιωθούν. Θέλουν πολύ ζέστη, για πολλές ημέρες. Κάθε άλλο κι αντίθετο (βροχές, συννεφιές, πολύ περισσότερο μπουρίνια) καταστρέφουν όνειρα και εισπράξεις.
Σήμερα Πρωτομαγιά ο κόσμος θα βγει έξω. Θα αναζητήσει καφετέριες, ταβέρνες, ουζερί, μπαρ. Θα ικανοποιηθεί; Δεν το νομίζουμε. Οι τιμές στα περισσότερα καταστήματα δεν είναι λογικές, συνέχεια μιας νοοτροπίας που συχνά φλερτάρει επικίνδυνα με τη λεγόμενη «αρπαχτή». Η Πρωτομαγιά πάντα είχε τις προϋποθέσεις για κάτι τέτοιο. Αν ωστόσο είσαι υπεύθυνος και γνώστης της κατάστασης, αν σκέφτεσαι και τους άλλους τότε παρουσιάζεις κατάλογο με λογικές τιμές. Έτσι ώστε να σε προτιμήσουν πάλι.
Καταναλωτικό κοινό δεν είναι μόνο οι διερχόμενοι τουρίστες και επισκέπτες. Τα καταστήματα της περιοχής απευθύνονται και στους μόνιμους κατοίκους, τους οποίους πρέπει να προσέχουν ως κόρη οφθαλμού. Διότι οι μόνιμοι είναι υποψήφιοι πελάτες τους όλο το χρόνο και όχι μόνο το Καλοκαίρι.
==================================================================================
Για το αποτυχημένο φετινό «Let’s Do It» στην Καβάλα
Όπως σημείωσε χθες η εφημερίδα μας, φέτος η εθελοντική εξόρμηση Let’s Do It Greece ήταν για την Καβάλα μια αποτυχία. Ο κ. Τσουρουκίδης την απέδωσε στο περιορισμένο ενδιαφέρον των πολιτών. Συμπολίτισσα (εκπαιδευτικός) σχολίασε ως ακολούθως την άποψη του: «Και βέβαια υπήρχε ενδιαφέρον από πολίτες! Οι μαθητές μου συγκεκριμένα ήθελαν πολύ όπως και πέρυσι, να συμμετάσχουν! Όμως ενημερώθηκα πως φέτος ο δήμος μας αποφάσισε να μην πάρει μέρος στην εθελοντική αυτή δράση. Έπρεπε -μου είπαν- να βρούμε εμείς χορηγούς, έτσι ώστε να προμηθευτούμε σακούλες, γάντια, καπέλα,νερά… Δεν έχει τότε πιστεύω κανένα νόημα να δράσουμε με δικά μας μέσα κάποια συγκεκριμένη ημερομηνία, έτσι απλά συμβολικά… Εμείς θα την κάνουμε την δράση μας, όπως και προσπαθούμε άλλωστε να περνάμε ο ένας στον άλλον την αξία της προσφοράς και του εθελοντισμού! Απολογισμός της χθεσινής ημέρας: κακή εικόνα του δήμου μας και απογοητευμένα παιδιά».
Οι επιτυχίες της μετοχής της Ενεργειακής στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου
Καθώς οι τιμές του πετρελαίου δέχονται έντονα ανοδικές πιέσεις, από τους μεγάλους ωφελημένους του ράλι του μαύρου χρυσού, είναι οι ενεργειακές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην έρευνα και παραγωγή πετρελαίου. Μεταξύ αυτών συγκαταταλέγεται και η ελληνικών συμφερόντων Energean Oil and Gas, η οποία αποτελεί το μεγαλύτερο πετρελαϊκό IPO μέχρι στιγμής για το 2018. Και το timing της δημόσιας προσφοράς αποδεικνύεται εξαιρετικά ευνοϊκό. Συγκεκριμένα από τα μέσα Μαρτίου όταν και εισήχθη για διαπραγμάτευση στο ταμπλό του χρηματιστηρίου του Λονδίνου, η μετοχή της Energean Oil and Gas (ENOG) καταγράφει ήδη κέρδη άνω του 6%. Συγκεκριμένα από τις 4,55 λίρες που ήταν η τιμή εισαγωγής ανά μετοχή, την περασμένη Παρασκευή η τιμή της μετοχής στην κύρια αγορά του βρετανικού χρηματιστηρίου διαμορφώθηκε στις 4,83 λίρες. Με δεδομένο το θετικό περιβάλλον που διαμορφώνεται στην αγορά για τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων, οι αναλυτές που παρακολουθούν τη μετοχή της ENOG έχουν θέσει ακόμη υψηλότερα τον πήχη. Συγκεκριμένα οι τιμές στόχοι που δίνουν κυμαίνονται από τις 6,1 έως τις 8 λίρες ανά μετοχή, εστιάζοντας κυρίως στις εξαιρετικά θετικές προοπτικές της εταιρείας η οποία έχει τα δικαιώματα έρευνας, ανάπτυξης και παραγωγής στα θαλάσσια κοιτάσματα φυσικού αερίου στα πεδία Karish και Tanin στο Ισραήλ.
Πιο αναλυτικά η RBC Capital Markets έχει θέσει την υψηλότερη τιμή στόχο, δηλαδή 8 λίρες για τη μετοχή της ENOG ενώ ακολουθεί η Citi με τιμή στόχο 7,3 λίρες, η Stifel με 6,7 λίρες και η Morgan Stanley με 6,1 λίρες ανά μετοχή.Υπενθυμίζεται ότι η Energean Oil and Gas ολοκλήρωσε με επιτυχία στις 16 Μαρτίου τη δημόσια προσφορά 72.592.016 νέων κοινών μετοχών, που αντιστοιχεί περίπου στο 47,5% του συνόλου των μετοχών, στην κύρια αγορά του βρετανικού χρηματιστηρίου. Από τη δημόσια προσφορά αντλήθηκαν 330 εκατ. λίρες (460 εκατ. δολάρια), με το μεγαλύτερο ποσοστό να προορίζεται για την ανάπτυξη των δύο θαλάσσιων κοιτασμάτων φυσικού αερίου Karish και Tanin στο Ισραήλ. (Πηγή Capital.gr- συντάκτης Χ. Φλουδόπουλος)