Dark Mode Light Mode

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπολο

Νέες διαμαρτυρίες πολιτών λόγω νέων περιστατικών μη σωστής αποκομιδής των απορριμμάτων. Στη φωτογραφία ότι άφησε πίσω του το απορριμματοφόρο, μετά την αποκομιδή στην οδό Φ. Εταιρίας. Ύστερα από κάποια ώρα τα καθάρισε ο οδοκαθαριστής αλλά γιατί να υπάρχουν αυτά τα συχνά περιστατικά; Λίγη περισσότερη προσοχή από τα πληρώματα δεν βλάπτει.

 


Η μεταξύ τους διαφορά, σύμφωνα με το αποτέλεσμα των εκλογών της πρώτης Κυριακής, ήταν μεγάλη. Της τάξης του 14%. Παρόλα αυτά ο κ. Παπαδόπουλος είχε κάποιες πιθανότητες εκλογής. Νίκης. Αυτές εκμηδενίσθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα. Την κρίσιμη εβδομάδα. Λάθος πρώτο αλλά αναμενόμενο. Η επιμονή στον φθηνό λαϊκισμό. Ο οποίος σε μεγάλο βαθμό προκάλεσε το αποτέλεσμα της α’ Κυριακής. Λάθος δεύτερο και καθοριστικό. Η κομματικοποίηση της διαδικασίας. Με έναν ξεπερασμένο τρόπο που πρωτοπαρουσίασε με την παρέμβαση του ο Γιώργος Καλαντζής. Τότε, σύμφωνα και με όσα ακολούθησαν την παρέμβαση του κ. Καλαντζή, το γλυκό ήρθε και έδεσε. Κι η νίκη Μουριάδη σιγουρεύτηκε. Από τα λάθη του αντιπάλου του.

 

Τέσσερα χρόνια ο Μάκης Παπαδόπουλος δια των συνεργατών του «στήριζε» την επανεκλογή Μουριάδη αφού όλο αυτό το διάστημα έκανε μονότονη αντιπολίτευση στηριγμένη σε… υλικά του παρελθόντος. Κι όσο περνούσε ο καιρός οι στόχοι αυξάνονταν. Πλέον ήταν κι άλλοι. Οι συνεργάτες του Μουριάδη, οι πιθανοί φίλοι του. Στο τέλος κι όσοι αποφάσισαν να είναι υποψήφιοι του. Ένας «πόλεμος» που έφερνε κάτι από τη δεκαετία του 80. Όταν δεν έχεις άλλα επιχειρήματα ή όταν σου είναι δύσκολο να κάνεις σύγχρονη αντιπολίτευση, καταφεύγεις σε λύσεις από το παρελθόν. Νομίζοντας ότι για όλους σήμερα ισχύουν καταστάσεις προηγούμενων δεκαετιών.

 

Αυτός ο λαϊκισμός σε ικανοποιεί. Σου δίνει αυτοπεποίθηση. Ξυπνάς το πρωί κι ακούς να βρίζουν τον αντίπαλο. Τάχα του κάνουν κριτική αλλά αυτό δεν είναι κριτική, είναι κάτι άλλο. Πολύ χειρότερο. Παίρνεις θάρρος, παρακολουθείς τις αντιδράσεις. Τις μετράς κι αυτές λάθος. Βλέπεις τον αντίπαλο να επηρεάζεται, να ενοχλείται. Κι είσαι ακόμη πιο σίγουρος ότι το πράγμα πάει καλά. Αλλά δεν πάει.

 

Κι ενώ οι δημοσκοπήσεις σου χτυπούν το καμπανάκι, εσύ κάνεις ότι δεν το ακούς. Συνεχίζεις μετά των συνεργατών το χαβά σου νομίζοντας ότι αυτός ο δρόμος είναι ο δρόμος της επιτυχίας. Κι ευτυχώς, σύμφωνα και με το αποτέλεσμα, δεν είναι. Μα καλά, δεν υπάρχει κάποιος να σε διορθώσει; Κάποιος να σε επαναφέρει; Απ’ ότι φαίνεται όχι. Όποιος διαφωνήσει κινδυνεύει να υποστεί τα ίδια. Κατά συνέπεια σιωπά και παύει να παρεμβαίνει. Ακόμη κι ο επικοινωνιολόγος κάνει κάτι σαν τα στραβά μάτια. Μένει στο δικό του τομέα θαρρείς και το ένα δεν επηρεάζει το άλλο.

 

Ο Θόδωρος Μουριάδης δεν ήταν κι ο καλύτερος Δήμαρχος του κόσμου. Έκανε λάθη, είχε φθορά και προστριβές. Έργα που θα τέλειωναν το 2020 και το 2021, συνεχίζονται ακόμη. Κι όμως, αυτός ο Δήμαρχος ξανακερδίζει και με ευκολία. Γιατί; Γιατί ο λαϊκισμός που επέλεξες του κάνει καλό και όχι κακό. Γιατί εσύ με τη λάθος τακτική τον ξανάβγαλες δήμαρχο. Τον διόρθωσες όπου έπρεπε και όταν έπρεπε, του έδωσες υπομονή να μην αντιδρά όσο τον αδικούσες κατάφορα. Στο τέλος αυτή η αδικία έγινε το ισχυρό κίνητρο των πολλών να τον ξαναψηφίσουν.

 

Η ζωή συνεχίζεται. Η Καβάλα τα επόμενα χρόνια πρέπει να βιαστεί. Να γίνει καλύτερη. Πλατεία Καπνεργάτη, η ανάπλαση πρέπει να τελειώσει εντός του 2024. Ώστε επίσης εντός του 2024 να λειτουργήσει το πολιτιστικό κέντρο της Δημοτικής Καπναποθήκης. Μια ολόκληρη περιοχή θα αλλάξει. Θα γίνει το κέντρο της πόλης. Μια όμορφη περιοχή με πολύ κόσμο όλο το έτος. Αρκεί και τα δύο έργα να τελειώσουν το 2024.

 

Αστυνόμευση. Πρέπει να υπάρχει κάθε μέρα, 365 μέρες το έτος. Διορθώνεις τα της δημοτικής αστυνομίας για να είναι συνεχώς στους δρόμους. Παρεμβαίνεις και ζητάς περισσότερους τροχονόμους. Με την αστυνόμευση λύνεις τα βασικά κυκλοφοριακά προβλήματα. Τα περιορίζεις σημαντικά.

 

Τέλος η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας. Παλιό κολυμβητήριο, στα επόμενα 5 χρόνια πρέπει να αξιοποιηθεί. Παλιό Νοσοκομείο, το ίδιο. Διόνυσος, επίσης. Το παλιό δικαστήριο, κι αυτό. Η Καλαμίτσα να γίνει δημοτική ακτή. Αν «τρέξουν» όλα τα πιο πάνω κι αν τα έργα τελειώσουν κι έχουν το αποτέλεσμα των μελετών τους, η Καβάλα θα αλλάξει. Ο Δήμαρχος δεν χρειάζεται να κάνει πολλά. Απλά να παρακολουθεί και να πιέζει. Ζητούμε να υπάρχουν γεγονότα και όχι μόνο διαπραγματεύσεις.

 

Μετά και το αποτέλεσμα των επαναληπτικών εκλογών της Κυριακής καταλήγουμε στο εξής εύκολο συμπέρασμα. Στο Ν. Καβάλας επανεξελέγησαν οι 4 εν ενεργεία Δήμαρχοι. Η μοναδική αλλαγή που αποφασίστηκε από τους ψηφοφόρους να γίνει είναι αυτή στην Περιφέρεια ΑΜΘ και κατ’ επέκταση στην ΠΕ Καβάλας. Τίποτα περισσότερο.

 

Δεν είναι απλά νωρίς. Είναι πάρα πολύ νωρίς για να μιλήσει κάποιος για το σχήμα της νέας διοίκησης του Δήμου Καβάλας. Ωστόσο υπάρχουν φήμες και διαδόσεις. Κάποιες φαίνεται να έχουν μια σχέση με την αλήθεια. Π.χ. το ότι στη 21μελη δημοτική ομάδα Μουριάδη δεν υπάρχει μηχανικός ώστε να είναι υποψήφιος για αντιδήμαρχος- επικεφαλής της τεχνικής υπηρεσίας.

 

Για πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου αναφέρεται ο μοναδικός δικηγόρος κ. Παναγιώτης Μαμτσαδέλης. Λέγεται επίσης ότι υπάρχει προεκλογική δέσμευση Μουριάδη σύμφωνα με την οποία οι αντιδήμαρχοι στη ΔΕ Φιλίππων θα είναι δύο. Τέλος προκύπτει και η εκκρεμότητα με τη Δημωφέλεια. Θα συνεχίσει να υπάρχει ή όχι; Λογικά καταργείται αν και δίδεται η δυνατότητα στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο να τη «σώσει». Μετά από εμπεριστατωμένη πρόταση της διοίκησης.

 

Θυμίζουμε ότι η θητεία της νέας διοίκησης είναι 5 χρόνια, γεγονός που ευνοεί την εναλλαγή των προσώπων στις διάφορες θέσεις. Πάντως το Δημοτικό Ωδείο καταργείται όπως φυσικά και η δημοτική κοινωνική Αλληλεγγύη. Δηλαδή τουλάχιστον δύο πρόεδροι και δύο διοικητικά συμβούλια λιγότερα.

 

Τόσο το Σάββατο όσο και την Κυριακή δεν λειτούργησε όπως έπρεπε η παιδική χαρά έξω από το γυμναστήριο της Καλαμίτσας. Άνοιξε με το στανιό το απόγευμα της Κυριακής και μετά από διαμαρτυρίες πολιτών. Κακώς. Αυτά τα πράγματα πρέπει να ρυθμίζονται και να λειτουργούν σωστά και χωρίς απρόοπτα. Η συγκεκριμένη παιδική χαρά είναι από αυτές με τον περισσότερο κόσμο. Γιατί να τον ταλαιπωρούμε;

 

Ο Λάζαρος Ψωμάς εξελέγη στο νέο τοπικό συμβούλιο του Δήμου Καβάλας, ήταν υποψήφιος με τον Χαράλαμπο Χρυσανίδη. Με ανάρτηση του την Κυριακή των επαναληπτικών εκλογών κάτι αποφάσισε να μας πει. Επέλεξε να το γράψει αλλά χωρίς ονόματα: «Πως λέγεται ο υποψήφιος ενός (α) συνδυασμού να παίρνει τηλέφωνο και να πιέζει άλλους υποψηφίους(α) (β) (γ) (δ) συνδυασμών που δεν εκλέχτηκαν στη δεύτερη Κυριακή τι να ψηφίσουν ως έμπειροι στην πολιτική σκηνή της πόλης, έχοντας την εντύπωση ότι μπορούν να χειραγωγήσουν ανθρώπους και να επηρεάσουν για κάποιον άλλο συνδυασμό την δικής τους προτίμησης για δικά τους μελλοντικά συμφέροντα και μόνο; Νομίζω και αυτή η λίγη αξιοπρέπεια που έμεινε χάθηκε. Η ιστορία γράφεται και δυστυχώς αρνητική κάποιες φορές, τώρα χάσατε και ως άνθρωποι πλέον. Κρίμα…..».

 

 

 

 

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο

ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΡΙΤΗ 17 ΟΚΤΩΒΡΗ 2023

Επόμενο άρθρο

Το ΄χασες το βυζί κυρ Γιάννη !