Όταν την Παρασκευή το βράδυ ανακοινώθηκε το νέο κυβερνητικό σχήμα, στο οποίο περιέργως δεν συμμετέχει ο Τ. Αλεξιάδης, το μυαλό μας «πήγε» αμέσως στη Δήμαρχο. Η κ. Τσανάκα πολλές φορές στο πρόσφατο παρελθόν αναφέρθηκε στο συγκεκριμένο ενδεχόμενο. Επαναλάμβανε τόσο συχνά τις σκέψεις της (περί μη συμμετοχής του κ. Αλεξιάδη στη νέα Κυβέρνηση) που σήμερα μπορεί άνετα να ισχυριστεί ότι δικαιώθηκε πλήρως. Κάτι που φυσικά δεν το ήθελε.
Φαίνεται ότι τα λόγια της Δημάρχου Καβάλας τα άκουσε ο Πρωθυπουργός και … περιποιήθηκε δεόντως έναν άνθρωπο που δεν είναι βουλευτής. Άρα επιστρέφει στην εργασία του. Εκτός αν αξιοποιηθεί σε άλλο πόστο. Περιμένοντας μια τέτοια εξέλιξη δεν έχουμε παρά να περιμένουμε να ακούσουμε τα νέα λόγια της Δημάρχου. Αποδείχθηκε ότι η πρόβλεψη της πιάνει…
Το άλλο κακό νέο του ανασχηματισμού αφορά την μη συμμετοχή στη νέα Κυβέρνηση εκπροσώπου της Καβάλας. Ο κ. Αλεξιάδης έπαιζε αυτόν τον ρόλο, οι τρεις βουλευτές περίμεναν αλλά η έκπληξη δεν έγινε ούτε αυτή τη φορά. Ο κ. Εμμανουηλίδης ήρθε στην Καβάλα λίγες ώρες πριν τον ανασχηματισμό, κάτι ήξερε και μπήκε στο αεροπλάνο για να γυρίσει σπίτι του την Παρασκευή.
Είχε κάποιες ελπίδες μέχρι που μια κακιά στιγμή τον έκανε διάσημο σε όλη την χώρα. Εκείνο το τηλεφώνημα παρουσία κάμερας δεν αποκλείεται να του στοίχησε κυβερνητικό πόσο. Μορφίδης και Παπαφιλίππου είναι νεότεροι στην Βουλή, θα πρέπει κατά συνέπεια να περιμένουν κι άλλο μέχρι να έρθει η ώρα τους. Αν έρθει.
Παρέμεινε στη θέση του στην Κυβέρνηση ο Αλέκος Φλαμπουράρης. Αυτό είναι επιτέλους ένα καλό νέο για την Καβάλα. Τα λόγια του στους απολυμένους της ΒΦΛ ισχύουν, όλοι τον περιμένουν να δράσει. Ίσως κι εντός των ημερών. Ο κ. Πιτσιόρλας αναβαθμίστηκε, η επίσκεψη του στην Καβάλα (επίκειτο) θα γίνει (αν γίνει) με τη νέα του ιδιότητα. Ήταν να επισκεφθεί τον ΟΛΚ ως επικεφαλείς των λιμανιών της χώρας αφού μέχρι την Παρασκευή ήταν πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ.
Κατά τα άλλα ο ανασχηματισμός δεν επηρεάζει την πόλη, τον Νομό. Δεν εξαρτάται μόνο από την Κυβέρνηση. Από εμάς εξαρτάται. Το πόσο πιέζουμε, το πόσο παρακολουθούμε τις εξελίξεις στην Αθήνα, πόσο ανοίγουμε πόρτες. Έναν χρόνο και βάλε από τις εκλογές του Σεπτέμβρη του 2015, ο απολογισμός είναι φτωχός. Πρώτοι υπεύθυνοι οι 3 βουλευτές. Μερίδιο ευθύνης και ο Τρύφωνας. Οι άλλοι «δικοί μας», δηλαδή οι αυτοδιοικητικοί, δεν γνωρίζουν το παιχνίδι των Αθηνών, πιστεύουν στη διαδικασία και δεν αξιοποιούν τις δυνατότητες τους. Υπό αυτές τις συνθήκες υπάρχει ζήτημα ακόμη και για ποσά που πολλές φορές μας υποσχέθηκαν. Ακόμη και τις 90.000 ευρώ έξοδα προσφύγων, ακόμη κι αυτά ιδρώσαμε μέχρι να τα βάλουμε στο ταμείο μας. Αν τα βάλαμε…
Τον Οκτώβρη του 2015 ο Τρύφωνας Αλεξιάδης επισκέφθηκε την Καβάλα με σαφή διάθεση να την βοηθήσει. Θέσαμε υπόψη του το γνωστό κουσούρι της διαφοράς των κινήτρων ανάμεσα σε Ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Δεν κατάφερε τίποτα. Τέλος του 2015 το ίδιο πρόβλημα ανατέθηκε να το λύσουν οι 3 βουλευτές. Δεν κατάφεραν τίποτα. Από την προηγούμενη κυβέρνηση (Σαμαρά- Βενιζέλου) διεκδικούμε το «Ασημακοπούλου». Τελικά το… κέρδισαν οι πρόσφυγες. Από την προηγούμενη και προ προηγούμενη κυβέρνηση ζητούμε το αυτονόητο στο παλιό Νοσοκομείο. Πρόσφατα πετύχαμε μια άτυπη συμφωνία με το δημόσιο, σε επίπεδο νομικών.
Θέλετε κι άλλα; Υπάρχουν. Η αλλαγή της όδευσης του αγωγού ΤΑΡ. Ο πυροσβεστικός σταθμός στο λιμάνι. Η ευνοϊκή ρύθμιση των χρεών του ιδρύματος Αγία Μαρίνα. Η διατήρηση 3 δρομολογίων τον Χειμώνα στη γραμμή του Πρίνου. Το αίτημα του Δήμου Νέστου, να μην διέρχονται από την Κεραμωτή μεγάλα αυτοκίνητα (νταλίκες) ενώ ταξιδεύουν για Θάσο. Όλες αυτές οι διεκδικήσεις, τα δίκαια αιτήματα επιχειρήθηκε να ικανοποιηθούν. Προωθήθηκαν στα Υπουργεία μέσω των τριών βουλευτών. Ζητήθηκε κι υπήρξε στήριξη από τον Τ. Αλεξιάδη. Ποιο αλήθεια είναι το αποτέλεσμα;
Κι άλλες φορές έχουμε σημειώσει την ανάγκη τα «μεγάλα» ζητήματα του Νομού να έχουν καλύτερη μεταχείριση, συστηματική προώθηση στο κέντρο. Η αλλαγή κυβέρνησης είναι και αφορμή απολογισμού. Ιδιαίτερα φτωχού θα πρέπει να παραδεχθούμε. Ταυτόχρονα η αποτυχία των προηγούμενων μηνών πρέπει να γίνει μάθημα σε όλους. Κυρίως στους 3 βουλευτές που επιτέλους πρέπει να γίνουν βουλευτές Καβάλας που δεν θα ακούν μόνο. Θα λύνουν όσο κι όπου μπορούν τα προβλήματα της εκλογικής τους περιφέρειας. Τα μικρά και τα μεγάλα. Ειδικά τα μεγάλα. Πλέον δεν είναι νέοι. Έχουν την εμπειρία. Έχουν τις γνωριμίες. Τι αλήθεια είναι αυτό που τους εμποδίζει να γίνουν τόσο αποτελεσματικοί όσο ο Νομός Καβάλας χρειάζεται;
Λίγο πριν… ανασχηματιστεί κι αποχωρήσει από το Υπουργείο Εργασίας ο κ. Κατρούγκαλος κλήθηκε να απαντήσει στη Βουλή σε δύο ερωτήσεις σχετικά με τη ΒΦΛ. Δεν υπήρξαν ειδήσεις εκτός από την αναφορά του σε πρόστιμα που επιβλήθηκαν, ύψους 100.000 ευρώ. Ε και; Τα πράγματα είναι πολύ δυσκολότερα, σοβαρότερα. Τα πρόστιμα δεν λύνουν το πρόβλημα κι αφού δεν πληρώνονται στην ώρα τους, δεν είναι μέτρο πίεσης. Διαβάζοντας όλο το κείμενο της ομιλίας Κατρούγκαλου αισθανθήκαμε να μας παραπέμπει αλλού για τα απαραίτητα. Στον κ. Φλαμπουράρη.
Εν τω μεταξύ οι φήμες στο εργοστάσιο οργιάζουν. Από εκεί ακούμε πολλά και διάφορα. Ακούμε ότι επίκειται αποχώρηση Μπεχράκη κι επιστροφή Τσάρα. Ακούμε ότι κάποιοι νέοι εργαζόμενοι δεν θα δουν τις συμβάσεις τους να ανανεώνονται. Θα αποχωρήσουν προκειμένου- ακούμε- να ανοίξει χώρος για να επιστρέψουν όσοι «συχνάζουν» κάτω από την γέφυρα. Αυτές οι φήμες προερχόμενες από το εργοστάσιο δεν διαψεύδονται. Από κανέναν. Κάπως έτσι ενισχύονται. Λέτε η λύση στο πρόβλημα να βρίσκεται σε αυτές τις φήμες; Ο χρόνος θα το δείξει. Η άλλη πλευρά, δηλαδή οι απολυμένοι, συνεχίζουν να αναπαράγουν το γνωστό σενάριο απομάκρυνσης του κ. Λαυρεντιάδη σε σχέση με την εμφάνιση στην Ν. Καρβάλη ενός νέου ιδιώτη- επενδυτή.
Στις δηλώσεις του την περασμένη Παρασκευή το πρωί ο βουλευτής Νίκος Παναγιωτόπουλος σημείωσε ότι «… νομίζω ότι στο μέλλον θα γίνει η συνάντηση Κυριάκου Μητσοτάκη με τους απολυμένους της ΒΦΛ». Αποκάλυψε ότι οι απολυμένοι ζήτησαν να συναντήσουν τον πρόεδρο της ΝΔ αμέσως μετά το ραντεβού τους με τον κ. Φλαμπουράρη. «Ήταν αδύνατο λόγω άλλου προγράμματος» είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος. Τέλος επιβεβαιώθηκε από τον βουλευτή η επίσκεψη στην Καβάλα του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.
Απάντηση από τον κ.Ι. Παρίση
Ο υποστράτηγος ε.α. Ιωάννης Παρίσης έστειλε επιστολή απάντηση σε πρόσφατο σχόλιο μας. Θα χαρακτηρίζαμε το κείμενο του κ. Παρίση (αδικαιολόγητα) οργισμένο αφού θεωρεί ότι αλλάξαμε τα πραγματικά περιστατικά και τον προσβάλαμε.
Με τον κ. Παρίση διαφωνούμε, είναι ολοφάνερο. Όχι σε αυτά που είπε κατά την ομιλία του στην Καβάλα. Σε αυτά συμφωνούμε. Δεν υπάρχει δηλαδή καμία διαστρέβλωση. Διαφωνούμε στον σχολιασμό του επίμαχου σημείου του λόγου του. Σκοπιμότητες για το κείμενο που δημοσιεύτηκε δεν υπάρχει, ας μη ψάχνει άδικα. Η απάντηση Παρίση είναι η ακόλουθη:
Κύριε Διευθυντά,
Έλαβα γνώση του δημοσιεύματός σας στο φύλλο της Τρίτης 1ης Νοεμβρίου (σελίδα 5), στο οποίο αναφέρεστε στο πρόσωπό μου και σε θέσεις που δήθεν εξέφρασα κατά την ομιλία μου την 26η Οκτωβρίου 2016, στην αίθουσα της Π.Ε. Καβάλας.
Γνωρίζετε βεβαίως ότι η επιλεκτική και αποσπασματική αναφορά λέξεων ή φράσεων μπορεί να οδηγεί σε διαστρέβλωση της πραγματικότητας και σε παραπληροφόρηση. Πολύ περισσότερο όταν υπάρχει και παραποίηση των λεχθέντων. Η ενέργειά σας με προσέβαλε και προκάλεσε εσφαλμένες εντυπώσεις στην τοπική κοινωνία, όπως πληροφορήθηκα.
Προς αποκατάσταση της αλήθειας, παραθέτω ακριβές αντίγραφο της σχετικής παραγράφου όπως ακριβώς την διάβασα κατά την ομιλία μου.
«Θεωρώ χρήσιμο να κάνω μια επισήμανση, που συνήθως διαφεύγει από πολλούς και προκαλεί κάποια σύγχυση. Κάθε χρόνο, κατά την επέτειο του ΟΧΙ, ακούμε να επαναλαμβάνεται από διαφόρους – εκ προθέσεως ή από αφέλεια– ότι «η Ελλάδα είπε ΟΧΙ στον φασισμό» ή ότι «οι Έλληνες πολέμησαν εναντίον του φασισμού». Λες και εκείνο που ενοχλούσε τους Έλληνες ήταν το πολίτευμα στη χώρα του εχθρού! Τίθεται εν προκειμένω το εύλογο ερώτημα: δηλαδή αν ο εχθρός είχε δημοκρατικό πολίτευμα θα τον αφήναμε να περάσει; Λάθος λοιπόν! Η Ελλάδα το 1940 πολέμησε έναν εχθρό, έναν ξένο εισβολέα που της επιτέθηκε και απείλησε την εδαφική της ακεραιότητα, χωρίς να του ζητήσει… πιστοποιητικό κοινωνικών φρονημάτων!!! Θα έλεγε ΟΧΙ οποιοσδήποτε κι αν ήταν ο εισβολέας.»
Που βρίσκετε το αξιοπερίεργο, αυτό που τόσο διαστρεβλωμένα σχολιάσατε;
Διερωτήθηκα ποιες μπορεί να είναι οι σκοπιμότητες που εξυπηρετεί το δημοσίευμά σας.
(α) Να πλήξετε την Περιφ. Ενότητα; Αυτά είναι δικά σας τοπικά, τα οποία αγνοώ και δεν με αφορούν.
(β) Να πλήξετε τον ομιλητή; Προσωπικώς, τα σχόλια και οι δημοσιεύσεις σας με αφήνουν παντελώς αδιάφορο. Ο μόνος λόγος που παρεμβαίνω με το παρόν είναι το ότι αναφέρεστε στο σχόλιό σας και στη Μεραρχία. Καλά θα κάνετε να αφήσετε το στράτευμα έξω από τις μικροπολιτικές σας σκοπιμότητες. Έχει πολύ σοβαρή και δύσκολη δουλειά να κάνει και δεν του περισσεύει χρόνος για μικρότητες.
(γ) Να προβάλετε δημοκρατική ευαισθησία προς εντυπωσιασμό των αναγνωστών σας; Ατυχώς, κομίζετε γλαύκα εις Αθήνας! Επιπλέον η δημοκρατία προϋποθέτει την αλήθεια, καθώς και τον σεβασμό των δικαιωμάτων των άλλων.
Παρακαλώ για την αποκατάσταση της προσβολής.