Dark Mode Light Mode

μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Αυτά τα πράγματα είναι τουλάχιστον αστεία. Το ΠΑΜΕ Καβάλας (δηλαδή οι δυνάμεις του τοπικού ΚΚΕ) «εγκατέλειψε» την κεντρική πλατεία που σταθερά προτιμούσε για τις εκδηλώσεις του. Πλέον για αυτές επιλέγει την πλατεία Καπνεργάτη. Ταυτόχρονα προσπαθεί να… αποφύγει άλλους χρήστες της ίδιας πλατείας. Για την επέτειο του Πολυτεχνείου πρόλαβε την ΑΔΕΔΥ Καβάλας. Ανακοίνωσε νωρίς την εκδήλωση του (στην πλατεία Καπνεργάτη) με αποτέλεσμα αυτή της ΑΔΕΔΥ να γίνει με καθυστέρηση αργότερα το απόγευμα της 17ης Νοέμβρη. Τώρα ΠΑΜΕ και ΑΔΕΔΥ ετοιμάζονται για την απεργιακή συγκέντρωση της Πέμπτης (αύριο). Το ΠΑΜΕ ανακοινώνει πρώτο συγκέντρωση στην πλατεία του Καπνεργάτη, την ορίζει στις 10 το πρωί. Η ΑΔΕΔΥ έπεται. Ανακοινώνει συγκέντρωση για την ίδια απεργία, στην ίδια πλατεία, μία ώρα μετά! Μα τόσο δύσκολο είναι να συνεννοηθούν;

Είναι και παραείναι. Όλα αυτά – άλλοτε για γέλια κι άλλοτε για κλάματα- οφείλονται στην επιμονή του ΠΑΜΕ να μην συνεργαστεί με κανέναν άλλον. Κι αν κάποιος συνυπάρξει στην πλατεία μαζί του, να έχει αυτός την ευθύνη. Λυπούμαστε αλλά δεν είναι σοβαρές αυτές οι καταστάσεις. Ή το ΠΑΜΕ θα επιστρέψει στην πλατεία Ελευθερίας ή θα αποδεχθεί την παρουσία και άλλων. Ισότιμα.

Η καθημερινότητα δείχνει πόσο μεγάλη είναι η ανάγκη η ΔΕΥΑΚ να ενισχυθεί με επιπλέον εργατικό προσωπικό. Έστω εποχιακό. Τα 5 ή 6 άτομα που κατά καιρούς προσλαμβάνει (για διάστημα λίγων μηνών, με κριτήρια μη αξιοκρατικά) δεν επαρκούν. Οι βλάβες είναι συχνές, σοβαρές. Προκαλούν δε ταλαιπωρία στον κόσμο που στα καλά καθούμενα βρίσκεται χωρίς νερό στο σπίτι ή στην εργασία του. Π.χ. χθες το πρωί ξύπνησαν μία ακόμη φορά χωρίς νερό οι διαμένοντες στην οδό Εγνατία στον Βύρωνα. Γεγονός για το οποίο δεν τους είχε προειδοποιήσει κανείς.

Ο Δήμος Καβάλας έχει υποχρέωση να διορθώσει τους χειρισμούς και τις αποφάσεις που δεν ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της εποχής κι όπως φαίνεται δεν έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Να πιέσει την ΔΕΥΑΚ και τον πανηγυρίζοντα στα γνωστά δελτία τύπου πρόεδρο της, να τον πείσει ότι άλλες πρέπει να είναι οι προτεραιότητες του. Όχι ο γενικός διευθυντής, ούτε τα μικροέργα στα δημοτικά διαμερίσματα. Η επιχείρηση προκειμένου να είναι αξιόπιστη κι όχι ο… εχθρός των πελατών της, πρέπει να δυναμώσει. Να είναι πιο έτοιμη όταν ανακύπτουν έκτακτα προβλήματα. Τα οποία είναι τόσο τακτικά που παύουν να είναι έκτακτα. Ένα χρόνο στην ΔΕΥΑΚ δεν κατάφερε ο κ. Ξανθόπουλος να καταλάβει τι συμβαίνει;

Γονείς και κηδεμόνες που επισκέπτονται καθημερινά το κλειστό κολυμβητήριο, συνοδεύοντας τα παιδιά τους σε αυτό, παρατηρούν σκοτάδι περιμετρικά. Ζητούν να ενισχυθεί ο φωτισμός έξω από το κολυμβητήριο. Ειδικά τώρα που νυχτώνει νωρίς.

Μια από τις εκδηλώσεις που ετοιμάζονται για την περίοδο των εορτών αφορά την όπερα. Ακούμε ότι θα πραγματοποιηθεί γκαλά όπερας στο Όσκαρ με καλεσμένους καλλιτέχνες από την Αθήνα. Και αυτόν τον δρόμο τον «άνοιξε» ο Κωστής Σιμιτσής. Τότε επικρίθηκε αλλά σε βάθος χρόνου ήταν αναμενόμενο να δικαιωθεί. Στο κάτω κάτω της γραφής πρόκειται απλώς για όπερα.

Με ομόφωνη απόφαση που έλαβε πρόσφατα η Σχολική Επιτροπή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Καβάλας αποδέχθηκε δωρεά βιβλίων από τη δημοτική επιχείρηση Δημωφέλεια. Ειδικότερα θα μοιραστούν στις βιβλιοθήκες των γυμνασίων και λυκείων του Δήμου Καβάλας 46 βιβλία με θέμα τη Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη. Καλοδιάβαστα.

Μια άλλη δωρεά αφορά τον Δημαρωγό, νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου του Δήμου Θάσου. Ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Μαρμάρου Μακεδονίας Θράκης του δίνει 500 ευρώ για τα καύσιμα του αυτοκινήτου του προγράμματος Βοήθεια στο Σπίτι.

Το ρεπορτάζ των Αθηναϊκών εφημερίδων είναι συγκεκριμένο. Ο επικεφαλής της ΔΗΜΑΡ κ. Θεοχαρόπουλος και του Ποταμιού κ. Θεοδωράκης αρχίζουν περιοδεία σε όλη την Ελλάδα. Τα δημοσιεύματα αναφέρουν την Καβάλα ως έναν από τους πρώτους σταθμούς του κ. Θεοχαρόπουλου. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι πριν τις γιορτές θα μας επισκεφθεί και ο κ. Θεοδωράκης. Στη ΝΟΔΕ Καβάλας ετοιμάζονται να παραστούν στην εκδήλωση της Παρασκευής στην Κομοτηνή, παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη. Την ίδια στιγμή ανακύπτει ενδεχόμενο επίσκεψης στη Θράκη και του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Χθες το πρωί ο κ. Μπάμπης Δράκος, παρουσία του Σταύρου Μπακιρτζή, είχε συνάντηση με τον πρώην Νομάρχη Θόδωρο Καλλιοντζή. Αν μη τι άλλο ο κ. Καλλιοντζής παρακολουθεί στενά τις τελευταίες εκδηλώσεις της ΝΟΔΕ Καβάλας.

Πόσο σίγουρη είναι η επίσκεψη στην Καβάλα την Παρασκευή του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος Σωκράτη Φάμελλου; Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έλεγαν ότι θα γίνει εκτός απροόπτου. Απρόοπτο υπολογίζουν (αρκετά σοβαρά όπως φαίνεται) μια ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή. Τότε η επίσκεψη θα αναβληθεί. Όσο για την εκδήλωση με θέμα την ανακύκλωση, αυτή θα γίνει κανονικά. Σήμερα μάλιστα θα δοθεί συνέντευξη τύπου- προαναγγελία της.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε από μέρες η Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση μαθητές 9 δημοτικών σχολείων θα βρίσκονται την Παρασκευή στην πλατεία Καπνεργάτη προκειμένου να μάθουν για την ανακύκλωση. Η εκδήλωση θα αρχίσει στις 10 το πρωί και θα ολοκληρωθεί στη 1 το μεσημέρι. Λογικά κάποια στιγμή μεταξύ των μαθητών θα βρεθεί και ο αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος.

Την Κυριακή το πρωί συνεδρίασε στην Κομοτηνή το Περιφερειακό Συμβούλιο της ΑΜΘ. Συζήτησε για τον προϋπολογισμό του 2017. Με αυτή την ευκαιρία ο Βασίλης Τραϊφόρος διατύπωσε την άποψη σύμφωνα με την οποία το περιφερειακό συμβούλιο είναι αποκομμένο από την κοινωνία! Η δε Κατερίνα Γεροστεργίου αναρωτήθηκε αν αξίζουν οι δαπάνες για εκδηλώσεις και εκθέσεις (τουρισμού). «Μήπως τα χρήματα πρέπει να δοθούν για περισσότερη κοινωνική πολιτική;» αναρωτήθηκε η περιφερειακή σύμβουλος και πρόεδρος της Ένωσης Καταναλωτών Καβάλας.

Ο νέος Περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος ανακοίνωσε χθες ότι αναπληρωτής του θα είναι ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου κ. Πέτροβιτς. Θυμίζουμε ότι αναπληρωτής του Γιώργου Παυλίδη ήταν ο Θόδωρος Μαρκόπουλος. Η απόφαση μάλλον ήταν αναμενόμενη. Η αλλαγή, πρώτη από τον κ. Μέτιο, φαίνεται ότι δεν θα είναι η μοναδική.

Καλά λόγια για τον Κώστα Ευθυμιάδη έγραψε στο διαδίκτυο και η δημοσιογράφος Μελίνα Σιδηροπούλου. Δεν θυμήθηκε μόνο το ότι επί των ημερών του ήταν στο γραφείο τύπου της ΝΟΔΕ Καβάλας. Θυμήθηκε κι ανέφερε ότι παρά την κομματική της σχέση, ο κ. Ευθυμιάδης της επέτρεψε στις δημοτικές εκλογές του 2014 να βρίσκεται στον συνδυασμό του Μάκη Παπαδόπουλου κι όχι σε αυτόν που υποστήριζε το κόμμα.

Οριστικά την ερχόμενη Δευτέρα πρόκειται να συνεδριάσει το Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας. Σήμερα είναι προγραμματισμένη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Νέστου.

Τα τρία προηγούμενα χρόνια ο πρόεδρος του τμήματος Ανατολικής Μακεδονίας προέρχονταν από τη Δράμα. Το γεγονός έχει τη σημασία του αφού όπως όλα δείχνουν η επόμενη θητεία θα μοιραστεί. Ανάμεσα σε Καβάλα και Δράμα. Δεν είναι σωστό η μοιρασιά να αρχίσει με πρόεδρο από την Καβάλα;

Η ιστορία των προσφύγων είναι γνωστή. Μας απασχόλησε την προηγούμενη εβδομάδα. Νοσηλεύτηκαν στο Νοσοκομείο μιας και κινδύνευσαν να πνιγούν όταν βρέθηκαν στη θάλασσα, κάπου ανάμεσα στη Σαμοθράκη και τη Θάσο. Η διαδικασία που προβλέπεται συνεχίστηκε μετά την έξοδο τους από το ίδρυμα της Καβάλας. Οι καταθέσεις που τους πήρε το Λιμεναρχείο, δόθηκαν όλες στην αίθουσα επιβατών. Άλλος κατάλληλος χώρος να τους χωρά δεν υπήρχε!

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο

ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 23 ΝΟΕΜΒΡΗ 2016

Επόμενο άρθρο

Κι ένα περίπτερο ανάμεσα σε Δήμο και ΟΛΚ