Dark Mode Light Mode

μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Κάθε φορά που ένα κατάστημα κλείνει προσωρινά, κάθε φορά που μια επιχείρηση σφραγίζεται και παύει να λειτουργεί με πρωτοβουλία των αρμόδιων υπηρεσιών, κάθε φορά τα ίδια. Η μικρή κοινωνία της πόλης και του Νομού αντιδρά πάντα με τον ίδιο τρόπο. Αναζητά τον υπεύθυνο σε σενάρια και φήμες που εμπλέκουν αιρετούς «άρχοντες» και ανταγωνιστές καταστηματάρχες. Ενώ τα καταστήματα τα κλείνουν περίπλοκες κι αυστηρές υπηρεσιακές διαδικασίες (στο τέλος των οποίων υπάρχει απόφαση δημοτικής επιτροπής ή δημοτικού συμβουλίου), το μυαλό των ανθρώπων «ταξιδεύει» αλλού. Κάποτε αυτά μπορεί να ήταν δικαιολογημένα. Αληθινά. Κάποτε που όλα ήταν αλλιώς. Σήμερα τα καταστήματα κλείνουν (προσωρινά στις περισσότερες περιπτώσεις) λόγω γραφειοκρατίας, υπερβολικών ελέγχων, αδυναμίας των υπηρεσιών να βεβαιώσουν άμεσα τη συμμόρφωση του επαγγελματία. Ας πάψουμε λοιπόν να αναζητούμε… φαντάσματα. Ας προσγειωθούμε στην πραγματικότητα, κυρίως ας λάβουμε τα μέτρα μας προκειμένου να μην ταλαιπωρούνται άδικα όσοι στοχεύουν στο μεροκάματο.

 

Για τη λειτουργία των καταστημάτων υφίσταται μια  «πλούσια» νομοθεσία την οποία συμπληρώνει (κάνοντας την κατάσταση δυσκολότερη) το γεγονός ότι για την εφαρμογή της ασχολούνται πολλές υπηρεσίες. Η τοπική αυτοδιοίκηση, η αστυνομία και όχι μόνο. Οι έλεγχοι είναι αρκετοί. Αυστηροί και υπερβολικοί. Οι επαγγελματίες παρουσιάζονται ευάλωτοι λόγω της κρίσης, βιάζονται και κάνουν λάθη. Δίνουν με λίγα λόγια δικαιώματα, ρισκάρουν, στο τέλος πληρώνουν δύο και τρεις φορές όσα έξοδα επέλεξαν να αποφύγουν. Υπάρχουν και οι μεταξύ των επαγγελματιών καταγγελίες, οι οποίες πρέπει να παραδεχθούμε ότι συνεχώς λιγοστεύουν.

 

Οι εκλεγμένοι δήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι, περιφερειάρχες και περιφερειακοί σύμβουλοι καλούνται να βγάλουν το φίδι από την τρύπα όταν η κάθε υπόθεση φθάσει σε αδιέξοδο. Αδυνατούν. Πάνω απ’ όλους κι απ’ όλα είναι οι υπηρεσιακοί παράγοντες. Οι οποίοι όταν πρόκειται για έλεγχο δεν έχουν κανένα εμπόδιο, όταν πρόκειται για επανέλεγχο δηλώνουν ότι είναι λίγοι και δεν προλαβαίνουν! Όταν εφαρμόζουν τον νόμο παρουσιάζονται αυστηροί, όταν καλούνται να διευκολύνουν την αγορά (χωρίς να παρανομήσουν) απουσιάζουν από την εργασία τους λόγω … άδειας ή δηλώνουν ότι δεν έχουν χρόνο.

 

Ας δούμε τα πρόσφατα και πολύ συγκεκριμένα περιστατικά. Δικά μας. Ενώ δεν υπήρχε κανονισμός πεζοδρόμων, γίνονταν έλεγχοι και επιβάλλονταν πρόστιμα. Όταν αποφασίστηκε το αυτονόητο (η διαγραφή τους), τότε ακολουθήθηκε η λάθος διαδικασία! Παιδότοπος ζητά άδεια λειτουργίας κι αντί για άδεια λειτουργίας παιδοτόπου του χορηγούν άδεια αναψυκτηρίου σε παιδότοπο! Το κυλικείο της Καλαμίτσας λειτουργεί χωρίς σωστή άδεια επί σειρά πολλών ετών, ουδείς το διαπιστώνει. Κι όταν τούτο «ανακαλύπτεται» τυχαία, αποφασίζεται η σφράγιση του κυλικείου μέχρι να εκδοθεί άδεια.

 

Το χειρότερο; Το χειρότερο είναι αυτό που έγινε ακόμη πιο πρόσφατα, στη διάρκεια συνεδρίασης της δημοτικής επιτροπής Ποιότητας Ζωής την περασμένη Παρασκευή το μεσημέρι. Για τις άδειες λειτουργίας των καταστημάτων στην ακτή Καλαμίτσα άλλα εισηγείται στα μέλη της επιτροπής η αρμόδια υπηρεσία, τα ακριβώς αντίθετα γνωματεύει η νομική υπηρεσία του Δήμου Καβάλας!

 

Είναι λοιπόν ολοφάνερο ότι στο θέμα που εξετάζουμε δεν υπάρχουν μυστήρια, αόρατα πρόσωπα που κινούν τα νήματα κτλ. Υπάρχει μόνο η ελληνική πραγματικότητα. Αυτή αρκεί για να τα κάνει όλα άνω κάτω, ενώ πρόθεση (υποτίθεται) έχει να τα διορθώσει. Οι αιρετοί (που δέχονται την μεγαλύτερη κριτική και πίεση) είτε κλείνουν τα μαγαζιά προκειμένου να μην υποστούν αυτοί τις συνέπειες, είτε αποφασίζουν να προστατεύσουν τις επιχειρήσεις χωρίς ταυτόχρονα να επιρρίψουν ευθύνες εκεί που πραγματικά υπάρχουν. Στις υπηρεσίες.

 

Κι αυτό δεν είναι εύκολο. Προχθές δύο πρώην αντιδήμαρχοι καταδικάστηκαν επειδή δεν έκλεισαν κατάστημα στον Λιμένα, προχθές δημοτικοί σύμβουλοι απειλήθηκαν (εμμέσως) από εισήγηση επιτροπής υπηρεσιακών παραγόντων επειδή συνέχιζαν να διαφωνούν με την επιβολή προστίμου 10.000 ευρώ! Ένας λαβύρινθος, ίδιος ή και δυσκολότερος με αυτόν που ο Δήμος ετοιμάζεται να λειτουργήσει τις γιορτές στο κάτω μέρος της κεντρικής πλατείας. Το χειρότερο; Δεν υπάρχει καμία προοπτική κάτι από αυτά που αναφέραμε να αλλάξει. Ίσα ίσα που πιθανότερο είναι όλα να χειροτερέψουν αφού ας μην ξεχνάμε, ζούμε στην Ελλάδα!

 

Τον περασμένο Αύγουστο οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας μαζί με την Κυβέρνηση δεσμεύτηκαν να χορηγήσουν στους απολυμένους της ΒΦΛ έκτακτο οικονομικό βοήθημα. Φθάσαμε στις αρχές Δεκέμβρη και το βοήθημα δεν πληρώθηκε ακόμη. Ότι κι αν λένε, όποια δικαιολογία κι αν παρουσιάζουν τα πράγματα μιλούν μόνα τους. Τώρα υπόσχονται καταβολή του βοηθήματος πριν τις γιορτές. Ποιος τους πιστεύει;

 

Οι εκπρόσωποι στην Καβάλα του Περιφερειάρχη Χρήστου Μέτιου συνεχίζουν να προαναγγέλλουν επίσκεψη του στην πόλη μας. Αν και κάτι τέτοιο είναι όντως στις προθέσεις του, πέρασε ένας μήνας και βάλε από την εκλογή του κι ακόμη να αρχίσει τις απαραίτητες επισκέψεις εκεί που δεν τον γνωρίζουν ή τον γνωρίζουν λίγο. Μάλλον άργησε, δίνοντας προτεραιότητα σε άλλα.

 

Η Δήμαρχος Καβάλας κ. Δήμητρα Τσανάκα μελετά το νέο σχήμα διοίκησης, αυτό που θα λειτουργήσει το αργότερο με τη νέα χρονιά. Πρόσφατα δήλωσε ότι σκέπτεται να ορίσει και αντιδήμαρχο Καθημερινότητας ώστε η ίδια να έχει περισσότερο ελεύθερο χρόνο. Δεν είναι κακή η ιδέα της. Σημειώνουμε ότι οι δημότες θεωρούν ότι ο πρώτος αρμόδιος για την καθημερινότητα τους είναι σταθερά το ίδιο πρόσωπο. Ο Δήμαρχος. Αυτόν σταθερά αναζητούν όταν κάτι δύσκολο ανακύπτει.

 

Εν όψει της πανελλαδικής απεργίας την Πέμπτη το Εργατικό Κέντρο Καβάλας καλεί τους εργαζόμενους σε συγκέντρωση η οποία θα γίνει στη Θεσσαλονίκη!  Κάτι τέτοιο έχει ξανασυμβεί, κατόπιν σχετικών οδηγιών της ΓΣΕΕ. Αν η συγκέντρωση πραγματοποιούνταν στην Καβάλα- δεδομένων των αδυναμιών του ΕΥΚ- η προσέλευση θα ήταν ελάχιστη. Πολύ περισσότερο τώρα που θα πρέπει να μπουν σε λεωφορείο για να ταξιδέψουν στη συμπρωτεύουσα. Αυτοί –δυστυχώς- δεν γεμίζουν ούτε ταξί!

 

Το σχέδιο του Περιγιαλίου είναι γεγονός εδώ και μήνες. Η επόμενη φάση μιας μακρόχρονης διαδικασίας προβλέπει την εισφορά σε χρήμα από πλευράς των οφελούμενων (;) ιδιοκτητών. Μόνο που τα λεφτά είναι πολλά! Στην πράξη συμβαίνει ότι αναφέρθηκε στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Πληρώνουν μόνο οι οικοπεδούχοι που έχουν αποφασίσει να αξιοποιήσουν την περιουσία τους. Οι υπόλοιποι λαμβάνουν τις ειδοποιήσεις και τις αφήνουν στην άκρη. Σχετικά με το θέμα υπήρξε πρόσφατα συνάντηση της διοίκησης του Δήμου με τον σύλλογο κατοίκων της περιοχής. Συμπέρασμα: Ναι μεν το Περιγιάλι έχει σχέδιο, ωστόσο οι κάτοικοι της περιοχής δεν έχουν χρήματα προκειμένου να επωφεληθούν της αλλαγής και της εξέλιξης. Η κρίση κατάφερε να εξουδετερώσει κι αυτό το καλό νέο. Όσο για τα έργα υποδομής, καθυστερούν κι αυτά. Για τον ίδιο λόγο. Δεν υπάρχουν χρήματα!

 

Στην τελετή έναρξης των κολυμβητικών αγώνων «Αλεξάνδρεια» παρέστη ο πρώην Νομάρχης Θόδωρος Καλλιοντζής. Στην συνέχεια κλήθηκε κι έκανε την πρώτη απονομή στους νικητές. Τίποτα δεν ήταν τυχαίο. Ο κ. Καλλιοντζής συνεχίζει να ενδιαφέρεται για το κλειστό κολυμβητήριο, έργο που έγινε επί των ημερών του. Στην τελετή έναρξης των αγώνων ήταν επίσης οι Φιλόσογλου, Δρακονάκη, Ιωσηφίδου (εκ μέρους της διοίκησης του Δήμου) αλλά κι η Κατερίνα Ιωαννίδου.

 

Η ΝΟΔΕ Καβάλας προσπαθεί να κάνει ότι είναι δυνατόν προκειμένου να μην αναβληθεί και η εκδήλωση της με ομιλητή τον κ. Βρούτση. Έχει προηγηθεί αναβολή της εκδήλωσης με την κ. Κεραμέως, πλέον κινδυνεύει και αυτή που είναι προγραμματισμένη για το πρωί του ερχόμενου Σαββάτου. Ο κ. Βρούτσης τα μεσάνυχτα της προηγούμενης μέρας θα πρέπει να είναι στη Βουλή για να καταψηφίσει τον προϋπολογισμό. Άρα δύσκολα θα προλάβει να έρθει στην Καβάλα. Το πιο πιθανό είναι για την εκδήλωση να οριστεί νέα ημερομηνία.

 

Το Σάββατο ήρθε στην Καβάλα ο βουλευτής Νίκος Παναγιωτόπουλος, θα φύγει την Τετάρτη. Επέλεξε να είναι στην πόλη μας αύριο, ημέρα της ονομαστικής του εορτής για να δεχθεί ευχές στο γραφείο του.

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο

ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΔΕΥΤΕΡΑ 5 ΔΕΚΕΜΒΡΗ 2016

Επόμενο άρθρο

Τα εύσημα